ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Η επόμενη κρίσιμη 5ετία της Ευρώπης να βρει την Ελλάδα δυνατή

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου - CNN Greece

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ένα όνομα που ακούγεται πολύ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες για την Ευρωβουλή, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Μιλώντας στο CNN Greece, περιγράφει την Ευρώπη που θέλουμε και ονειρευόμαστε, για την αλληλεγγύη που επέδειξε στη διάρκεια της κεντρικής προμήθειας των εμβολίων κατά του COVID-19 προς όλες τις χώρες ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά και για τα λάθη που έγιναν.

«Η πρόταση για την Ευρωβουλή δεν με αφήνει αδιάφορο», τονίζει με ειλικρίνεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι «τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Άλλωστε, δεν είναι χθεσινός σε ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική, έχει συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές διεργασίες, και μέσα από τις θέσεις του στο υπουργείο Υγείας σε Επιτροπές και συμβούλια.

Αυτή τη στιγμή είναι εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αντιμετώπισης Προετοιμασίας για τους κινδύνους δημόσιας υγείας, τη γνωστή HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority) που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Στη συνέντευξη στο CNN Greece, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρεται ακόμη στα μεγάλα διδάγματα του ίδιου- ως πολιτικού και ως πολίτη- από την πανδημία, επισημαίνοντας, ότι «είμαι περήφανος γιατί ήμουν μέλος μιας συνεκτικής ομάδας, όπου με συντονισμένο σχέδιο, δώσαμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή καταφέραμε να προσδιορίσουμε τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, βλέποντας πρωτοσέλιδα με πολύ θετικά σχόλια για τη χώρα μας, καταφέραμε να αφήσουμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το ΕΣΥ και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κράτους – πολίτη».

Επίσης όπως τονίζει, στη διάρκεια της πανδημίας, ο πολίτης αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κράτος και οι πολίτες πειθάρχησαν εντυπωσιακά, ενώ καταρρίφθηκε ο μύθος του πολιτικού κόστους.

«Στην πανδημία συναντήθηκε η επιστήμη με την πολιτική και είχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και σε δεύτερο χρόνο την οικονομία».

Αναφέρεται ακόμη στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία δεσμεύσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, ώστε στο τέλος της 4ετίας που διανύουμε, να οικοδομήσουμε ένα νέο ΕΣΥ. Αυτό μπορεί να γίνει μάλιστα απρόσκοπτα και ομαλά, διότι στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19, δημιουργήσαμε την ανάλογη παρακαταθήκη, επισημαίνει.

Μιλάει για την αξία της δημόσιας υγείας, που καθορίζει ακόμη και τις συμπεριφορές μας, ενώ για την Ευρώπη, επισημαίνει πώς διδάχθηκε από την πανδημία, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις κρίσεις.

Αυτή την στιγμή ωστόσο, όπως εξηγεί, η προτεραιότητα της Ευρώπης- όπου τα αντίστοιχα όργανα εργάζονται πυρετωδώς με νέους κανονισμούς- είναι η κλιματική κρίση και πόσο θα επηρεάσει τα θέματα δημόσιας υγείας. Εμείς οι Έλληνες δε, γίναμε κοινωνοί της δραματικής κατάστασης που δημιούργησε η κλιματική κρίση, τόσο με τις πυρκαγιές του περασμένου θέρους, όσο και στη συνέχεια με τις πλημμύρες και διαπιστώσαμε πόσο καταλυτικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πολιτών. Επομένως τα επόμενα 5 χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την Ευρώπης και άρα και για τη χώρα μας, και οφείλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά και συλλογικά.

Μιλώντας, τέλος για την θητεία του στο ΙΟΒΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από εκεί ξεκίνησα την καριέρα μου με άλλους φίλους, που σήμερα βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά σήμερα. Το ΙΟΒΕ ήταν πρωτοπόρο, διότι δημιούργησε εκτός των άλλων, το τμήμα Οικονομικών της υγείας».