ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διήμερη καθυστέρηση η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Με διήμερη καθυστέρηση η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Με χαμόγελα όπως αρμόζει στην περίσταση και το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που προμηνύονται δύσκολες και περιχαρακώνονται από το πλαίσιο των ασφυκτικών υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, ορκίζονται σήμερα -με δύο ημέρες καθυστέρηση λόγω του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ- οι βουλευτές που αναδείχθηκαν μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά της τελετής ορκωμοσίας θα προεδρεύσει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφού το Προεδρείο της προηγούμενης Βουλής μετρά απώλειες. Η απερχόμενη Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Ενότητα δεν εξελέγη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος δεν ήταν υποψήφιος, ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαλάφας υπουργοποιήθηκε και η Γ΄ Αντιπρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου που επίσης κατέβηκε ως υποψήφια του κόμματος Λαφαζάνη, δεν εξελέγη.

Το «πρώτη φορά αριστερά» μετά τη νέα εκλογική νίκη Τσίπρα περνά πάντως, στην ιστορία, δίνοντας τη θέση του στο «πρώτη φορά οκτώ κόμματα». Η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης έμελλε να κάνουν τη διαφορά, ανεβάζοντας από 7 (στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου) σε 8 τα κόμματα που «έσπασαν» το φράγμα του 3%.

Κι ενώ η «πρώτη φορά αριστερά» έγινε και «δεύτερη», διαψεύδοντας το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, μοιραία τα φλας των φωτογράφων στη σημερινή ορκωμοσία της νέας Βουλής θα «στοχεύουν» τον Αλέξη Τσίπρα που θεωρείται ο μεγάλος νικητής των εκλογών με φίλους και εχθρούς να του πιστώνουν ότι «όπου βρει κάλπη την κερδίζει».

Λίγη από τη λάμψη του, θα επιχειρήσουν να πάρουν και οι 70 συνολικά νέοι βουλευτές, με τους 61 να ανήκουν στα λεγόμενα πρωτάκια, αφού ορκίζονται για πρώτη φορά και τους 9 να επιστρέφουν μετά από απουσία μηνών ή ετών.

Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να επαίρονται ότι διαθέτουν τους νεώτερους ηλικιακά βουλευτές και στην Ένωση Κεντρώων ότι έχουν στις τάξεις τους τον μικρότερο, ο μέσος όρος ηλικίας των «300» ξεπερνά κι αυτή τη φορά τα 50 χρόνια (52,2 έτη).

Νέοι όχι απαραίτητα στα χρόνια, αλλά σε κοινοβουλευτική εμπειρία είναι 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ), 2 του ΚΚΕ, 1 του Ποταμιού, 2 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και 6 της Χρυσής Αυγής.

Σε γνώριμα μονοπάτια και ... διαδρόμους θα βρεθούν οι Κώστας Κοντογεώργος από τη ΝΔ που κέρδισε τη μονοεδρική στην Ευρυτανία και η γαλάζια Κατερίνα Παπακώστα, οι Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης από το ΠΑΣΟΚ που είχαν καθίσει και στο παρελθόν στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης που επανέρχεται μετά τη μετεγγραφή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Αχμέτ Ιλχάν που επίσης, άλλαξε όχθη και από τη ΝΔ βρέθηκε στο Ποτάμι και οι Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή.

Μπορεί να μην περνούν για πρώτη φορά την πόρτα της Βουλής, αφού είχαν διατελέσει υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, ορκίζονται για πρώτη φορά οι Νίκος Κοτζιάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Μάρδας και Γιώργος Κατρούγκαλος. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ορκίζεται αυτή τη φορά ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που διατέλεσε υφυπουργός Παιδείας στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.

Αν και η Βουλή είναι γένους θηλυκού, η παρουσία του λεγόμενου ωραίου φύλου είναι αισθητά μειωμένη. Οι 57 γυναίκες που εξελέγησαν σε σχέση με τις 69 της προηγούμενης Βουλής θα επιχειρήσουν ωστόσο, να αφήσουν τη δική τους πινελιά στις εργασίες της, που αναμένονται ταραχώδεις.

Σαράντα ένα χρόνια από τη μεταπολίτευση και 17 εκλογικές αναμετρήσεις (τρεις φορές μάλιστα, μέσα στην ίδια χρονιά: α) το 1989 που οι κάλπες στήθηκαν τον Ιούνιο και το Νοέμβριο, β) το 2012 που ψηφίσαμε Μάιο και Ιούνιο, αλλά και γ) το 2015 που έγιναν εκλογές τον Ιανουάριο λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από 10 ημέρες) στα έδρανα της Βουλής έχουν καθίσει εκατοντάδες βουλευτές.

Κάποιοι για ώρες όπως ο γαλάζιος Δημήτρης Κρανιάς που ορκίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2009 αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μανώλη στην Αργολίδα και την επόμενη ημέρα προκηρύχθηκαν εκλογές, άλλοι για ένα φεγγάρι όπως η Μαρίνα Δίζη από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς που κέρδισαν μια έδρα στη Βουλή μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και κάθισε στα έδρανα για λιγότερο από πέντε μήνες, κι άλλοι για δεκαετίες.

Ο μέσος όρος ζωής μιας Βουλής όμως, «έπεσε» μετά την ταραγμένη πολιτικά περίοδο του ’89 και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και πλέον καμία δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια, με μοναδική εξαίρεση τη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη που κατάφερε να εξαντλήσει 4ετία (2000-2004).

Αύριο Κυριακή αλλάζει χέρια το Προεδρείο της Βουλής με το Νίκο Βούτση να διαδέχεται την «εκρηκτική» Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε εκλεγεί με ρεκόρ 235 ψήφων, στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα.