ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες τα νέα όπλα και τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές

Ουκρανία: Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες τα νέα όπλα και τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές

Πυραύλοι ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ εκτοξεύονται από άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία

Lachen Pyshe Telegram via AP

Ευθέως απειλεί το ΝΑΤΟ με παγκόσμια σύρραξη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απομακρύνεται από το δόγμα του Ψυχρού Πολέμου για την Πυρηνική Αποτροπή και μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, μερικές μόλις ώρες μετά τα χτυπήματα των Ουκρανών με αμερικανικούς ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow στη ρωσική επικράτεια. 

Για επίδειξη δύναμης κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωσε περαιτέρω τη σύγκρουση με τη Δύση και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, που άναψαν το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χρήση των όπλων τους κατά της Ρωσίας.

«Δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους ενάντια στις εγκαταστάσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του.

Ο αντιπτέραρχος ε.α και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ευάγγελος Γεωργούσης δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Russia Nuclear Drills

Φωτογραφία αρχείου από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο

(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Τουναντίον κάνει λόγο για «λεκτική σκλήρυνση της στάσης, εκτός κι αν υπονοεί ότι η προσβολή δεν θα γίνει με τα κλασικά συμβατικά όπλα αλλά μπορεί να έχουμε κυβερνοεπιθέσεις».

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, η Μόσχα έχει αυτές τις δυνατότητες και το έχει αποδείξει.

Παράλληλα, αναφέρει πώς οι δύο πλευρές έχουν συνυπολογίσει την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, καθώς ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί να τους φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εξού Κίεβο και Μόσχα «ετοιμάζονται να βρεθούν σε καλύτερο σημείο διαπραγματεύσεων», εξηγεί παράλληλα ο Ευάγγελος Γεωργούσης.

Τι είναι ο ρωσικός πύραυλος «Ορέσνικ»

Το πρωί της Πέμπτης, η Μόσχα εκτόξευσε το νέο βαλλιστικό πύραυλο «Ορέσνικ» κατά στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ντνίπρο στα ανατολικά της Ουκρανίας, ως απάντηση στην αλλαγή πολιτικής των δύο ισχυρότερων συμμάχων του Κιέβου.

Russia Ukraine War, Dnipro, oukrania

Στις φλόγες σπίτια μετά από ρωσικό πύραυλο στην περιοχή Ντνίπρο

Ukrainian Emergency Service via AP

Το Πεντάγωνο επεσήμανε ότι είχε ενημερωθεί από τη Μόσχα για την εκτόξευση και έκανε λόγο για «πειραματικό πύραυλο», καθώς, όπως εξηγεί, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α , Ευάγγελο Γεωργούση, ο πειραματικός υπερηχητικός πύραυλος είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίων αποστάσεων, όχι διηπειρωτικός.

Τι σημαίνει αυτό;

«Ότι βγαίνει στην στρατόσφαιρα και ξαναπέφτει και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, για συμβατικά χτυπήματα δεν θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ ισχυρό όπλο».

Τα σοβαρά χαρακτηριστικά του, όπως υπογραμμίζει, είναι «η μεγάλη ταχύτητα κατά την κάθοδο προς τους στόχους και βάλλεται από μεγάλες αποστάσεις επομένως είναι πολύ δύσκολο για τις πολεμικές δυνάμεις να βρουν τα σημεία εκτόξευσης και να τα χτυπήσουν».

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την εκτόξευση ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία.

Το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στον Ζελένσκι και οι πύραυλοι ATACMS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε εδώ και μήνες από τις ΗΠΑ να τους επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων ATACMS, με τον Τζο Μπάιντεν να αρνείται επανειλημμένα.

Την περασμένη εβδομάδα ήρε την απαγόρευση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με τον αντιπτέραρχο εα, Ευάγγελο Γεωργούση, να εκτιμά ότι «επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα τα οποία ενδέχεται να σταματήσουν λίγο την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη».

pirinika, opla, rosia, hpa

Πυρηνικά όπλα

AP Photo/Vahid Salemi

Η εμβέλεια των πυραύλων αυτών είναι 300χλμ. Ο αντιπτέραρχος ε.α αναφέρει πώς τα συγκεκριμένα όπλα είναι σχεδιασμένα να διανύουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις και να πλήττουν θέσεις μεγάλων στόχων, παραδείγματος χάριν αεροδρόμια, αεροσκάφη, καταφύγια, συγκεντρώσεις όπλων.

Παράλληλα, υποστηρίζει πώς υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το «αν το ρωσικό οπλοστάσιο διαθέτει συστήματα έγκαιρου εντοπισμού γι΄αυτά τα όπλα, διότι είναι όπλα, ειδικά τα αμερικάνικα, με αρκετά μεγάλη ταχύτητα».

Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow

Οι βρετανικοί πύραυλοι «Storm Shadow» που επίσης κατά αξιωματούχους της Μόσχας χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας, είναι πύραυλοι κρουζ (αέρος – εδάφους) και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 250 χιλιόμετρα. Κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατ. δολάρια. Εκτοξεύονται από αεροσκάφη, πετούν με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του ήχου και έχουν μεγάλη ακρίβεια.

Επιπρόσθετα, φέρουν εκρηκτική διεισδυτική κεφαλή τύπου BROACH, η οποία τους επιτρέπει να διαπερνούν οχυρωμένους στόχους πριν από την έκρηξη, όπως καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών.

«Οι βρετανικοί πύραυλοι πιθανόν να αποκαλύπτονται πιο εύκολα. Εξαρτάται το σύστημα αποκάλυψης και προσβολής που έχει Ρωσία» υπογραμμίζει ο αντιπτέραρχος ε.α , Ευάγγελος Γεωργούσης.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επίσης στείλει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον αντιπτέραρχο ε.α. Ευάγγελο Γεωργούση

Γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία;

Νομίζω ότι μέχρι τώρα η απαγόρευση έδωσε την ευκαιρία στην Ρωσία να κάνει προβολή της ισχύος της εντός της Ουκρανίας και θέλοντας να απαγορεύσει λίγο αυτή την κίνηση με πιθανότητα στο εγγύς μέλλον να ξεκινήσουν κάποιες διαπραγματεύσεις, επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα, τα οποία ενδέχεται να σταματήσουν λίγο την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πυραύλων ATACMS και τι σημαίνει η χρήση τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Αυτά τα όπλα είναι σχεδιασμένα να διανύουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις και να πλήττουν θέσεις μεγάλων στόχων, παραδείγματος χάριν αεροδρόμια αεροσκάφη καταφύγια, συγκεντρώσεις όπλων. Αυτούς τους στόχους που θα επιλέξει η Ουκρανία είναι για να αποδυναμώσουν την ενίσχυση του μέτωπο στα ανατολικά της. Επειδή αυτά τα εφόδια μεταφέρονται κυρίως με τρένα θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει το σύστημα μεταφοράς, προκειμένου να κάνει μικρότερη την πίεση στις δυνάμεις τις δικές της που μάχονται στα ανατολικά. Μπορούν να αναχαιτιστούν αν υπάρχει ειδικό σύστημα που θα τα αποκαλύψει. Έχουμε μία σοβαρή αμφιβολία αν το ρωσικό οπλοστάσιο διαθέτει συστήματα έγκαιρου εντοπισμού γι΄αυτά τα όπλα, διότι είναι όπλα, ειδικά τα αμερικάνικα, με αρκετά μεγάλη ταχύτητα.

Σε σχέση με τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow;

Οι βρετανικοί πύραυλοι πιθανόν να αποκαλύπτονται πιο εύκολα. Εξαρτάται το σύστημα αποκάλυψης και προσβολής που έχει Ρωσία.

Τι χαρακτηριστικά έχει ο ρωσικός πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας;

Αυτός είναι ένας βαλλιστικός μεσαίων αποστάσεων, όχι διηπειρωτικός. Είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που σημαίνει ότι βγαίνει στην στρατόσφαιρα και ξαναπέφτει. Έχει δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, αλλά για συμβατικά χτυπήματα δεν θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ ισχυρό όπλο.

Τα σοβαρά χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη ταχύτητα κατά την κάθοδο προς τους στόχους και βάλλεται από μεγάλες αποστάσεις επομένως είναι πολύ δύσκολο για τις πολεμικές δυνάμεις να βρουν τα σημεία εκτόξευσης και να τα χτυπήσουν. Έχω την αίσθηση ότι είναι μία επίδειξη δυνατοτήτων και όχι σοβαρό αποτέλεσμα από τέτοιες βολές.

Θεωρείτε ο Ρώσος Πρόεδρος θα χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που τα όπλα τους χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αυτό το δικαίωμα;

Δεν δίνω μεγάλες πιθανότητες. Θεωρώ πώς πρόκειται για λεκτική σκλήρυνση της στάσης εκτός και αν υπονοεί ότι η προσβολή δεν θα γίνει με τα κλασικά συμβατικά όπλα αλλά μπορεί να έχουμε κυβερνοεπιθέσεις. Μπορεί να έχουμε άλλους αλλού είδους προσβολές σε αυτές χώρες που η Ρωσία έχει αυτές τις δυνατότητες και το έχει αποδείξει.

Πόσο πιθανό θεωρείτε να καθίσουν Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Εδώ είμαστε μπροστά σε ένα παιχνίδι. Επειδή η εκλογή του νέου Προέδρου έχει στοιχεία, τα οποία οι εμπόλεμοι τα έχουν λάβει υπόψιν τους για τις ημέρες που θα αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει δεσμευτεί να τους φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πιθανόν οι εμπόλεμοι κοιτούν να βρεθούν σε καλύτερες θέσεις για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Όμως, ο κύριος Τραμπ, εάν θα το επιχειρήσει αυτό, πρέπει να έχει προετοιμάσει το έδαφος. Πιθανότατα να έχει κάνει ήδη επαφές και με τα δύο μέρη και να έχει πει τις βασικές του σκέψεις γι’ αυτό και οι εμπόλεμοι ετοιμάζονται να βρεθούν σε καλύτερο σημείο διαπραγματεύσεων.