ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, λένε στην κυβέρνηση

Κανένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, λένε στην κυβέρνηση
Ευρωκίνηση Χρήστος Μπόνης

Προσωρινή αναστολή των πρωτοβουλιών του Μαξίμου για την συνεννόηση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιβάλλει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει ή αποσύρει την πρόταση για διάλογο όλων των κομμάτων.

Απλώς το Μαξίμου θα περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Συγγρού, προτού ο πρωθυπουργός απευθύνει και επισήμως πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν για να συζητήσουν στην βάση της αναζήτησης κοινών τόπων για θέματα όπως το ασφαλιστικό, το μεταναστευτικό, η παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση.

Το κατά πόσο οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν εντός της εβδομάδας ή σε μεταγενέστερο χρόνο θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην γαλάζια παράταξη. Πάντως, εφόσον το Μαξίμου διαπιστώσει ότι τα κόμματα δεν προτίθενται να προσέλθουν καν στον διάλογο τότε ενδεχομένως το προσκλητήριο δεν θα αποσταλεί. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς όπως τονίζουν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι άλλο να συναινείς και να στηρίζεις την κυβέρνηση κι άλλο να αποδέχεσαι την συζήτηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχομένως να ανοίξει και σήμερα τα χαρτιά του σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ο πρωθυπουργός καλώντας σε διάλογο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αυτό γιατί αύριο ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται ως το τέλος της εβδομάδας να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη με στόχο να εκπέμψει το μήνυμα πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εξελίξεις στην τελευταία ψηφοφορία και ότι επίσης στους σχεδιασμούς του Μαξίμου δεν περιλαμβάνεται η πιθανότητα σχηματισμού ενός οικουμενικού σχήματος.

Πάντως ο κυβερνητικός σχεδιασμός όπως διαμορφώθηκε με βάση τις συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου προβλέπει ψήφιση του προϋπολογισμού στις 5 Δεκεμβρίου και ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να απελευθερωθεί το τελευταίο δις της πρώτης μεγάλης δόσης από τον ESM. . Όπως όλα δείχνουν και επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές το ασφαλιστικό μετατίθεται για τις αρχές Ιανουαρίου με πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης τις 15 του μήνα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν χθες στο CNN Greece πως το χθεσινό Eurogroup πήγε πολύ καλά με εξαίρεση κάποιες πιέσεις που ασκήθηκαν εκ μέρους του ΔΝΤ που «ζητάει περισσότερα» και κάποια προσκόμματα που μπήκαν από την πλευρά των Γερμανών. Παρ’ όλα η δόση των 2 δις ευρώ θα εκταμιευτεί , ενώ όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει επακριβώς το ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα εκταμιευτεί και αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ