Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάσχεση της ανεργίας και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Το θετικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών είναι η ήττα της ακροδεξιάς. Χρειάζεται μια ουσιαστική στροφή της κυρίαρχης πολιτικής στην Ευρώπη, χρειάζεται μια κοινωνική Ευρώπη που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των λαών, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η νίκη του Μακρόν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας διότι, όπως είπε, αναμένεται να είναι αρωγός στην μάχη της ελληνική κυβέρνησης για τη ρύθμιση του κρίσιμου ζητήματος του ελληνικού χρέους, που θα σημάνει και την έξοδό μας από τα προγράμματα επιτροπείας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σχετικά με τις συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα υποστούν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους και ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020.
Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με λεηλατημένα αποθεματικά, πλήρως ανορθολογικό, ένα σύστημα που είχε κάνει την εισφοροδιαφυγή συστατικό κομμάτι - την ήξερε, τη μέτραγε και την άφηνε εκεί που ήταν- και ταυτόχρονα παραλάβαμε μια αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη, με την ανεργία στο 27%, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας:
«Βλέπουμε ενιαία την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Δουλεύουμε σε ένα συνολικό σχέδιο με στόχους: την ανάσχεση της ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους αυτό το διάστημα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα φέρει και πόρους στο ασφαλιστικό σύστημα».
Αναφερόμενη στα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: Θα νομοθετήσουμε σήμερα ότι, από τον Σεπτέμβρη του 2018 θα επανισχύσουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων ( η ευνοϊκότερη ρύθμιση και η επεκτασιμότητα των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας). Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να υπογράφουν συμβάσεις με υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας.