ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Δραγασάκης: Άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ώστε τα επόμενα βήματα να επιταχυνθούν, επεσήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» και «επικίνδυνη» κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο.

«Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο το 2017», ανέφερε στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι επενδύει στην καταστροφολογία, που θα διαψευστεί κι αυτή τη φορά.

«Κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί», ειπε και πρόσθεσε πως κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας.

Λιαργκόβας: Η επιτυχία του τρίτου μνημονίου δεν έχει εξασφαλιστεί

Στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη», ο επικεφαλής του Παναγιώτης Λιαργκόβας σε συνέχεια δηλώσεων του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας υπογράμμισε πως η επιτυχία του 3ου μνημονίου δεν έχει εξασφαλιστεί.

Ως βασικούς λόγους αποτυχίας εξόδου από την μέγγενη των μνημονίων ανέφερε την αύξηση της φορολογίας, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε. «Στη χώρα μας υποτιμούμε τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και σε επιμέρους περιοχές της», είπε και πρόσθεσε: «Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και αναζητήσεις «ισοδυνάμων» για να γίνουν τροποποιήσεις, οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα, οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, οι ασάφειες στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών ρυθμίσεων κ.ά., αλλά και η απουσία ενστερνισμού του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές».

Κατέληξε δε, λέγοντας πως «από εμάς εξαρτάται αν θα μάθουμε κάτι από την ιστορίας μας, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να ξεπεράσουμε την κρίση, αν θα ξαναρχίσει ή όχι ο στρόβιλος των σφαλμάτων, αν θα προκαλέσουμε την τύχη μας ή αν θα προσπαθήσουμε να την προλάβουμε».

Πρ. Παυλόπουλος: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της κρίσης είναι ουτοπία

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη συναινετικών και σε βάθος χρόνου μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δημόσιας διοίκησης.

«Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης είναι ουτοπική επιδίωξη», υπογράμμισε και σημείωσε με έμφαση πως καθοριστικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η συνέχεια του κράτους.