ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρώτη επιδημία αφθώδους πυρετού μετά από 35 χρόνια

Γερμανία: Πρώτη επιδημία αφθώδους πυρετού μετά από 35 χρόνια
AP Photo/Luca Bruno (Φωτογραφία αρχείου)

Σε ισχύ τέθηκε στο Βρανδεβούργο, σήμερα Σάββατο (11/01) 72ωρη απαγόρευση μεταφοράς αγελάδων, χοίρων, προβάτων, κατσικιών και άλλων ζώων, όπως καμήλες και λάμα,ενώ έκλεισαν και οι δύο ζωολογικοί κήποι του Βερολίνου, μετά την επιβεβαίωση ότι αφθώδης πυρετός είχε ανιχνευθεί σε δείγματα από ένα νεκρό ζώο.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής από τις αρχές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, το οποίο περιβάλλει το Βερολίνο, ότι ένας αγρότης εντόπισε ένα κοπάδι 14 νεροβούβαλων, από τα οποία τα τρία ήταν νεκρά, στο Χένοβ, λίγο έξω από τα όρια της πόλης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ζώων της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι ο αφθώδης πυρετός είχε ανιχνευθεί σε δείγματα από ένα ζώο και το υπόλοιπο κοπάδι σφαγιάστηκε. Δεν ήταν σαφές πώς μολύνθηκαν τα ζώα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 χοίροι σε μια φάρμα στο Αχρενσφέλντε, κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, θα σφαγούν προληπτικά.

Η εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος προσβάλλει ζώα, όπως βοοειδή, χοίρους και πρόβατα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους. Υπάρχουν αυστηροί διεθνείς κανονισμοί για να σταματήσει η μετάδοσή της νόσου. Αν και η ασθένεια δεν προσβάλλει τους ανθρώπους, αυτοί μπορούν να τη μεταφέρουν και να μολύνουν τα ζώα.

Τα ποσοστά θανάτου είναι συνήθως χαμηλά, αλλά η ασθένεια μπορεί να αρρωστήσει τα ζώα με πυρετό, μειωμένη όρεξη, υπερβολική έκκριση σάλιου, φουσκάλες και άλλα συμπτώματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001 η επιδημία αφθώδους πυρετού οδήγησε τις αρχές να θανατώσουν περίπου έξι εκατομμύρια ζώα σε μολυσμένες φάρμες και σε φάρμες δίπλα τους, με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι αγρότες είπαν ότι η αντίδραση ήταν υπερβολικά ακραία.

Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα μέσω της επαφής και μέσω αερομεταφερόμενης μετάδοσης και μπορεί γρήγορα να μολύνει ολόκληρα κοπάδια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ασθένεια μέσω πραγμάτων όπως ο γεωργικός εξοπλισμός, τα παπούτσια, τα ρούχα και τα ελαστικά των οχημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Το τελευταίο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Γερμανία ήταν το 1988 και το τελευταίο στην Ευρώπη το 2011, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας των Ζώων της Γερμανίας.