ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να «καλμάρει» τους δανειστές

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να «καλμάρει» τους δανειστές
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει «έτοιμος» να κυβερνήσει, το Μαξίμου εμφανίζεται «έτοιμο» να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γεφυρώνοντας την απόσταση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Μαξίμου υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί το σημείο επαφής των δύο πλευρών έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αρκεί να υπάρχει η βούληση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επομένως αναμένεται τις επόμενες ώρες και ημέρες η κυβέρνηση να καθορίσει τα επόμενα βήματά της αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τις οποίες προϊδέασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα έφερναν πιο κοντά τα εμπλεκόμενα μέρη. Υπό μία σαφή προϋπόθεση: Ότι οι θεσμοί θα κατανοήσουν πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ψηφίσει για προληπτικούς λόγους μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018 κι αυτό για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το πρώτο επιχείρημα της κυβέρνησης πάνω σε αυτήν την άποψη μάλλον κρίθηκε ανεπαρκές από το Eurogroup το οποίο φαίνεται πως δεν άλλαξε γνώμη ακούγοντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να λέει πως είναι αντισυνταγματική η εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, άρα είναι ένα αίτημα που δεν μπορεί με βάση το Σύνταγμα να γίνει δεκτό.

Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης εστιάζεται στο ότι δεν μπορεί μία Ευρώπη με «δημοκρατική κουλτούρα και αξίες» να βάζει τέτοιες προϋποθέσεις αποδεχόμενη ουσιαστικά τους «παραλογισμούς» του ΔΝΤ μόνο και μόνο για να κρατήσει το Ταμείο μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα. Και το σημαντικότερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως εκείνη τηρεί την συμφωνία, επομένως και οι δανειστές θα πρέπει να φανούν συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις τους και να μην προκαλούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι αποδίδουν την δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας στην αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να χειριστούν τις εξελίξεις που συνδέονται με το ΔΝΤ κάτι που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής πλευράς.

Το Μαξίμου αναμένει με αυξημένο ενδιαφέρον την συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου εκτιμώντας πως με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μάλλον προσανατολίζεται για αποχώρησή του από την Ευρώπη. Όπως και να έχει το Ταμείο αποδεικνύεται ότι αποτελεί τον ρυθμιστή των εξελίξεων , διαπίστωση που φοβίζει την κυβέρνηση καθώς οι αποφάσεις του μπορεί να ληφθούν ακόμη και την άνοιξη.