ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία-πακέτο επιδιώκει η κυβέρνηση στο Eurogroup

Συμφωνία-πακέτο επιδιώκει η κυβέρνηση στο Eurogroup
EUROKINISSI

Απόλυτη ενημέρωση επί των ελληνικών προτάσεων για την συμφωνία-πακέτο έχουν οι θεσμοί παρά την φειδωλή, ως προς το περιεχόμενο, επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εικόνα για το τι περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις και πάνω σ’ αυτήν κάνουν και οι ίδιοι την αναγκαία επεξεργασία ώστε στο Eurogroup να προβάλουν τις αντιπροτάσεις τους.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την έκβαση του Εurogroup υπό την έννοια ότι από τις έως τώρα διαβουλεύσεις έχει βρεθεί ένα κοινό πεδίο συνεννόησης με τους δανειστές ικανό να ξεμπλοκάρει την διαπραγμάτευση και να οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Βεβαίως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί-λένε κυβερνητικές πηγές- μία συνολική συμφωνία που θα αφορά και την αξιολόγηση αλλά και την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν διεξοδικά στην συνεδρίαση αφορούν στην συμφωνία για το Staff Level Agreement σε σχέση με τρέχον πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του από σήμερα έως το 2018. Επίσης σχετίζονται με την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και φυσικά με τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αποφασιστεί τόσο το ύψος τους- (πιθανότατα 3,5%)- όσο και η διάρκειά της. Στην καλύτερη για την ελληνική πλευρά περίπτωση θα μπορούσαν να αποφασιστούν για μία τριετία και όχι για μία δεκαετία όπως θα επιθυμούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5%+ 1% επιπλέον για την ανάπτυξη.

Η συζήτηση στο Eurogroup θα γίνει με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει επισήμως ότι εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν μόνο χρόνο. Το Μαξίμου επιμένει ότι η νομοθέτηση του κόφτη δεν σχετίζεται με την ψήφιση μέτρων καθώς η περιγραφή τους δεν θα συνοδεύεται και από ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους.

Όπως και να έχει πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη –κάτι που επανέλαβε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος- ότι είναι «απίθανο» να χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη που ως γνωστόν αφορά οριζόντιες περικοπές δαπανών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε χθες ότι πριν από την ενεργοποίηση του κόφτη θα προηγηθεί όπως προβλέπεται διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς ώστε να αποφασιστεί από πού θα αντληθούν τα χρήματα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό. Πρακτικά ο υπουργός Οικονομικών έχει την δυνατότητα να καθορίσει εάν θα εξοικονομήσει χρήματα από τα έσοδα προωθώντας ενδεχομένως το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού κυβέρνησης και κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας προτίθενται να ενεργοποιήσει την κυβερνητική επιτροπή. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν και οι υπουργοί που σήμερα δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ.κ. Κοτζιάς, Καμμένος, Τόσκας.

Η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα για την συμπλήρωση δύο χρόνων από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.