ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δύσκολος δρόμος της κυβέρνησης βγάζει σε «τέταρτο μνημόνιο»

Ο δύσκολος δρόμος της κυβέρνησης βγάζει σε «τέταρτο μνημόνιο»
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Οι "διακοπές" της διαπραγμάτευσης κράτησαν αρκετά αυτή τη φορά. Από τη Δευτέρα, όμως, αρχίζει αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες και να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Οριστική συμφωνία δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο όλοι -πλην, ίσως του ΔΝΤ- θέλουν να μπει "το νερό στο αυλάκι". Κι' αυτό προκειμένου στο επόμενο Eurogroup (20 Φεβρουαρίου) να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, πριν της εκλογές στην Ολλανδία. Αυτό πρακτικά σημαίνει συμφωνία σε μια σειρά εκκρεμών και δύσκολων θεμάτων:

- Δημοσιονομικό κενό 2018

- Πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018

- Εργασιακά

- Ενεργειακά

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν είτε μέτρα, είτε επιμήκυνση του δημοσιονομικού κόφτη και για το μετά το 2018 -ο κόφτης, πάντως, έχει ήδη προεξοφληθεί. Γεγονός που η αντιπολίτευση θα καταγγείλει ως τέταρτο μνημόνιο! Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Euro Working Group (12.01.2017) να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της για μια σειρά μέτρα. Η "επιστολή" Τσακαλώτου, δηλαδή, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις προτάσεις της κυβέρνησης, που λογικά θα πρέπει να καταθέσει αν θέλει να υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης -πάνω σε κάποια πρόταση πρέπει να διεξαχθεί η συζήτηση...

Οι προτάσεις, όμως, που, αναγκαστικά, θα αφορούν και μέτρα -έστω και ως εκδοχή αν δεν υπάρξουν τα καθορισμένα πρωτογενή πλεονάσματα- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενέχουν πολιτικό ρίσκο καθώς η αντιπολίτευση, που σήμερα ζητά να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση (χωρίς να μπαίνει στην ουσία της διαπραγμάτευσης), αύριο θα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο με "επαχθή και επώδυνα μέτρα" -κάτι ανάλογο με το mail Χαρδούβελη! Ακόμα ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι τι ακριβώς θα κάνει το ΔΝΤ. Θα αποχωρήσει τελείως από το πρόγραμμα; Θα παραμείνει και με χρηματοδότηση: Ή θα είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος -η ιδανική λύση καθώς δύσκολα θα αποχωρήσει εντελώς.

Γιατί τώρα;

Ένα ακόμα ερώτημα είναι το γιατί ο Β. Σόιμπλε άνοιξε αυτή την περίοδο, τόσο έντονα, μάλιστα, το θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -έστω και με διφορούμενες δηλώσεις. Λογικό είναι να μην υπάρχει μία και μοναδική υπόθεση / απάντηση ωστόσο η (παρα)φιλολογία που έχει αναπτυχθεί έχει ως επίκεντρο την πορεία του προγράμματος στη χώρα μας. Όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ κάτι "μαγειρεύει", γεγονός που ανάγκασε τον Σόιμπλε να παρέμβει.

Μέχρι την οριστική απόφαση του Ταμείου (6 Φεβρουαρίου) αξιωματούχοι του ΔΝΤ αλλά και της ευρωζώνης, προσπαθούν να καθησυχάσουν τους εμπλεκόμενους ότι θα μετέχει κανονικά στο πρόγραμμα -ποιους να καθησυχάσουν άραγε; Πιθανόν τους ψηφοφόρους της Ολλανδίας (εκλογές τον Μάρτιο) και μακροπρόθεσμα αυτούς της Γερμανίας (24 Σεπτεμβρίου οι εκεί κάλπες). Σε καμιά περίπτωση, πάντως, τους έλληνες πολίτες που ουδόλως τους αφορά αν θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ, αλλά μόνο αν θα υπάρξουν και άλλα δημοσιονομικά μέτρα -με ή χωρίς δημοσιονομικό κόφτη!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, στο Νταβός μετά από... "εποικοδομητικές" συνομιλίες με τον Β. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι "και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ". Μέχρι σήμερα, πάντως, το Ταμείο δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για την χρηματοδότηση της Ελλάδας -το ΔΝΤ, δηλαδή, μας κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!