ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για τους διοικητές και υποδιοικητές της ΥΠΑ

Κόντρα για τους διοικητές και υποδιοικητές της ΥΠΑ

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 156 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωσης Κεντρώων, κατά είπαν 79 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ 17 βουλευτές από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσαν «παρών».

 

 

 

Νωρίτερα, η στελέχωση των διοικητών και υποδιοικητών της ΥΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κωστή Χατζηδάκη.

Οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ ότι η επιλογή θα γίνεται από μια επιτροπή στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Πτήσεων, της EASA.

«Σε ποια άλλη χώρα της ΕΕ γίνεται αυτό; Σε ποια άλλη χώρα για την επιλογή του διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας δεν αποφασίζει ο υπουργός, η κυβέρνηση, η Βουλή, αλλά μια ευρωπαϊκή αρχή;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τον Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξη.

Ο υπουργός Υποδομών απέρριψε τις αιτιάσεις, κατηγορώντας τον Κωστή Χατζηδάκη για περιορισμένη πληροφόρηση. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα έχει το πάνω χέρι και πως ο διοικητής θα είναι Έλληνας.

«Αποφασίστηκε να γίνεται προκήρυξη και μάλιστα οι δυο –τρεις ήταν από υπηρεσίες άλλων κρατών που δεν έχουν κάνουν με τα ευρωπαϊκά όργανα», σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πέτυχε μετά την προκήρυξη να υπάρχει μια Επιτροπή που θα έχει τρεις από την κυβέρνηση, δύο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό που θα εισηγείται στον υπουργό, ο οποίος και θα αποφασίζει.

«Υποτιμάτε τον εαυτό σας, αφού είπατε αυτό που είπα για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας», σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, καλώντας τον Χρήστο Σπίρτζη να ζητήσει συγνώμη.

«Καταλαβαίνουμε τον πόνο της ΝΔ γιατί δεν εξυπηρετούνται οι πολιτικές και τα συμφέροντα που ήθελαν την ιδιωτικοποίηση και την άκρατη λειτουργία της αγοράς στη χώρα και το κλάμα όσων την στήριζαν σε όλες αυτές τις πολιτικές», αντέτεινε ο υπουργός Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να σχολιάσει ότι η συζήτηση κινείται στη σφαίρα του πολιτικού σουρεαλισμού.