ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς που ζητούν την απόσυρση Μπάιντεν

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς που ζητούν την απόσυρση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Susan Walsh)

Αυξάνονται οι φωνές εντός των Δημοκρατικών που καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά τη θλιβερή επίδοσή του στο προεκλογικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις την Κυριακή 07/07, αρκετά μέλη της Βουλής των Δημοκρατικών, του εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανό πλήγμα στο κόμμα, λέγοντας πως τίθενται σε κίνδυνο ακόμα και οι πιθανότητές τους να κερδίσουν ξανά την πλειοψηφία της Βουλής.

Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνομιλίας, είπαν στο CNNi ότι ο αριθμός των βουλευτών που είπαν ρητά ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που μίλησαν υπέρ της παραμονής του.

Μεταξύ εκείνων που αντιτάχθηκαν στον Μπάιντεν ως υποψήφιος ήταν οι εκπρόσωποι Μαρκ Τακάνο, Άνταμ Σμιθ, Τζιμ Χάιμς, Τζο Μορέλ, Τζέρι Νάντλερ και Σούζαν Γουάιλντ, σύμφωνα με τρεις πηγές.

Πέντε βουλευτές ζήτησαν δημόσια να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα: οι εκπρόσωποι Λόιντ Ντόγκετ, Σεθ Μούλτον, Ραούλ Γκριγιάλβα, Άντζι Κρεγκ και Μάικ Κουίγλι.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές Μαξίν Γουότερς και Μπόμπι Σκοτ μίλησαν υπέρ του Μπάιντεν, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Μία από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης συνομιλίας ήταν ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν την ευκαιρία τους για πλειοψηφία της Βουλής εάν ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος, είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι γενικά αναγνωρίστηκε ότι η υποψήφια θα πρέπει να είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

«Ήταν αρκετά βάναυσο», δήλωσε στο CNNi ένας ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αν και δεν ήταν παρούσες στη συνομιλία, η βουλευτής Τζόις Μπίτι από το Οχάιο και η Φρεντερίκα Γουίλσον από τη Φλόριντα, έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Μπάιντεν από τους συναδέλφους τους που κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί.

Η Μπίτι, πρώην πρόεδρος του CBC, είπε ότι οι Δημοκρατικοί «δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον του προέδρου μας» και ότι οι μαύροι ψηφοφόροι είναι πιστοί και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν.

«Οποιοσδήποτε «ηγέτης» που καλεί τον πρόεδρο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την θητεία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του και να σταματήσει να υπονομεύει αυτόν τον απίστευτο πραγματικό ηγέτη που έχει προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα για τη χώρα μας», είπε η Γουίλσον σε δήλωση.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο ή την αποστολή επιστολής στον Μπάιντεν πριν από την πλήρη συνεδρίαση των Δημοκρατικών την Τρίτη, δήλωσαν βοηθοί, αλλά ο Τζέφρις έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιτρέψει στα μέλη να πουν τη γνώμη τους και να εκφράσουν τις δικές τους κρίσεις.

Ένας υψηλόβαθμος Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι τα τηλέφωνα «έχουν πάρει φωτιά», μεταξύ των Δημοκρατικών που θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποχωρήσει. Πρόσθεσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα προσπαθεί «να βρει τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει μπροστά», ενώ εξακολουθεί να δίνει στον πρόεδρο τον σεβασμό που πιστεύουν ότι του αξίζει για την ιστορική πορεια του.

Η Τρίτη, ημέρα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θεωρείται η πιο σημαντική μέρα για τον πρόεδρο αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί Δημοκρατικοί που ανησυχούν με την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, περιμένουν από τον Χακίμ Τζέφρις να πάρει δημόσια θέση. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν μοιράστηκε με τους συναδέλφους του τη θέση του σχετικά με το εάν ο Μπάιντεν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο CNNi.

Several top House Democrats say Biden should step aside during leadership call, By Dana Bash, Jeff Zeleny, Priscilla Alvarez, MJ Lee and Pamela Brown, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ