ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέτει θέμα ΦΠΑ στα νησιά σε δανειστές λόγω προσφυγικού το Μαξίμου

Θέτει θέμα ΦΠΑ στα νησιά σε δανειστές λόγω προσφυγικού το Μαξίμου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου η διευρυμένη σύσκεψη για το προσφυγικό στην οποία και διατυπώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα νησιά και ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυβέρνηση, "ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς την δυνατότητα υλοποίησή τους" αλλά προέχουν να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.

Ενδεικτικά υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για θέσπιση ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία ώστε να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι δήμαρχοι θα υπάγονται και θα συνεργάζονται με τον αντίστοιχο συντονιστή της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και τα προβλήματα θα λύνονται το συντομότερο δυνατό.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ετέθη το ζήτημα του συντονισμού μεταξύ των πέντε νησιών και της κυβέρνησης και τέθηκε επί τάπητος ο τρόπος οργάνωσης των hot spots αλλά και το ποιες μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ώστε να προσληφθούν άνθρωποι ως προσωπικό υποστήριξης.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι στην τετράωρη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσαν όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος τους έχει όλους ξεπεράσει.

"Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται", είπε.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε παράλληλα τους παραβρισκόμενους ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δήμαρχοι επεσήμαναν παράλληλα ότι στόχος των hotspots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως κατέστη σαφές στη σύσκεψη, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η Εκκλησία της οποίας κατεγράφη η πρόθεση για ευρύτερη προσφορά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο να θέτει το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής ενώ έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής.

Νωρίτερα και κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα "πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας" και τόνισε ότι πρέπει "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας και στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη".