Τηλεοπτικές άδειες: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ενόψει και της απόφασης του ΣτΕ
Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας και την ανάδειξη των τεσσάρων νέων καναλαρχών, που θα διαμορφώσουν το τηλεοπτικό τοπίο.
Για προσπάθεια χειραγώγησης που υποκρύπτεται «πίσω από την «αγάπη» της Νέας Δημοκρατίας και του κατεστημένου των ΜΜΕ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, που κατηγορούν τη ΝΔ και το «μιντιακό κατεστημένο» ότι εκείνοι προσπαθούν να παρέμβουν και να καλλιεργήσουν κλίμα που θα προκαταβάλει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι η κυβέρνηση, όπως της καταλογίζουν.
Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «από χθες έχει ξεδιπλωθεί από τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ μια απεγνωσμένη επικοινωνιακή επίθεση», η οποία «αφορά κάποια υποτιθέμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».
«Στην πραγματικότητα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «πίσω από τα “οργισμένα” δελτία Τύπου, τις τηλεοπτικές κραυγές και τα πρόθυμα πρωτοσέλιδα, που κόπτονται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κρύβεται η προσπάθεια της ΝΔ και του μιντιακού κατεστημένου να δημιουργήσουν κλίμα, που θα προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες». «Η προειδοποίηση είναι προφανής: Αν οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αρεστές, είναι ήδη στημένο το κατηγορητήριο ότι “το ΣτΕ λειτουργεί κατευθυνόμενο από κυβερνητικές εντολές”», τονίζουν.
«Είναι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και το μιντιακό κατεστημένο, που προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να παρέμβουν. Όχι η κυβέρνηση!», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Τονίζουν ότι «αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, πρέπει να σταματήσει» και σημειώνουν ότι «ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, έκανε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που συστηματικά αποκρύπτεται από τους πρόθυμους υπερασπιστές την “ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως». «Αν λοιπόν η Νέα Δημοκρατία αγωνιά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ας δηλώσει το ίδιο ακριβώς, για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι», τονίζουν.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι κυβερνητικές πηγές παραθέτουν αναφορές του προέδρου της ΝΔ, πηγών του κόμματος και εξεχόντων στελεχών του αναφορικά με το ζήτημα, και καλούν τη ΝΔ «για την οικονομία της συζήτησης» να ξεκαθαρίσει αν οι παρακάτω τοποθετήσεις συνιστούν παρέμβαση στην Δικαιοσύνη ή όχι:
«Σε κάθε περίπτωση ο νόμος αυτός, όπως εκτιμούμε, θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, γιατί αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα». («Πηγή» της Νέας Δημοκρατίας, ΑΠΕ 8/9/2016)
«Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα.» Ντόρα Μπακογιάννη Real FM 5/9/2016
Και βεβαίως:
«Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος» Κυριάκος Μητσοτάκης Σκάι 13/9/2016
«Ευελπιστούμε», αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης, «σε κάποια σοβαρή απάντηση και όχι στο παιδαριώδες (για να μην πούμε κάτι περισσότερο) επιχείρημα που διατύπωσε σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος, ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι πιο «βαρύνουσες» από αυτές του Προέδρου της ΝΔ, «λόγω θεσμικής θέσης»!!».
ΝΔ: Ωμή παρέμβαση Τσίπρα στο έργο της Δικαιοσύνης
Στην αντεπίθεση πέρασε η ΝΔ, που απαντώντας σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει πως «στις δημοκρατικές χώρες, ισχύει η απόλυτη διάκριση των εξουσιών, Εκτελεστικής, Νομοθετικής, Δικαστικής», επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύσει στην Ελλάδα, καθώς «εδώ, ο επικεφαλής της Εκτελεστικής εξουσίας – ο πρωθυπουργός – θέλει να υπαγορεύει στη Δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν».
Η ΝΔ υπογραμμίζει πως απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, ο κ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας ωμά, κυνικά και απαράδεκτα στο έργο της Δικαιοσύνης, είπε κατά λέξη: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα». «Τελικά, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Η μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για στοχοποίηση μιλά ο Παππάς
Νίκος Παππάς, φωτογραφία αρχείου/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Για στοχοποίηση έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, αναφερόμενος στα τελευταία δημοσιεύματα που αφορούν το πρόσωπό του, σχολιάζοντας ότι «κάνουν τακτικό λάθος όσοι προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις, νομίζοντας ότι οι πολιτικές μας είναι προσωπικές και θα αλλάξουν αν έλθει κάποιος άλλος».
Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της απασχόλησης, ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι πρόκειται για προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας και θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν το 2015 δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και «γκρίνιαζε» για το όριο των 400 εργαζόμενων στα κανάλια, που προωθούσε ο νέος νόμος. «Έρχεται τώρα και λέει ότι η δική μας πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα απολύσεις και ανεργία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δημοσιογράφοι αντί να ασκούν το λειτούργημά τους, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, είναι δικαίωμά τους, είναι κατανοητό, αλλά οι εργαζόμενοι σε κάθε σταθμό, θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τις ιδιοκτησίες τους, τους εργοδότες τους», είπε ο κ. Παππάς.
Ο κ.Παππάς αναφέρθηκε επίσης και στη διαδικασία που ξεκινά το επόμενο διάστημα για τις περιφερειακές άδειες, με το υπουργείο Υποδομών να επικαιροποιεί το χάρτη των συχνοτήτων, πριν ακολουθήσουν οι μελέτες για τον αριθμό των αδειών ανά περιφέρεια. «Ελπίζουμε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για την διαδικασία της αδειοδότησης», είπε.
Κρέτσος: Αστεία πράγματα τα περί νέας διαπλοκής
«Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «νέας διαπλοκής» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με αφορμή τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
Λευτέρης Κρέτσος, φωτογραφεία αρχείου/EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Η σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση είναι γιατί 27 χρόνια δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, δηλαδή δεν έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν και οι καναλάρχες νέμονταν αυτό το δημόσιο αγαθό και τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, προς ίδιον όφελος» είπε ο κ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και πρόσθεσε: «Μιλάμε για απόλυτη διαφάνεια, αυτές είναι οι προθέσεις μας για το πώς θέλουμε τα επόμενα κανάλια να λειτουργούν και όλα τα άλλα είναι αστεία. Αυτό φάνηκε και από τον διαγωνισμό, γιατί, όπως οργανώθηκε, η κυβέρνηση δε μπορούσε να πριμοδοτήσει καμία επιχείρηση, κανένα επιχειρηματικό συμφέρον».
Για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο γγ είπε: «Θεωρούμε πως ό,τι κάναμε ήταν απόλυτα σύννομο. Εγώ δε σχολιάζω ποτέ, ούτε θέλω να αναφερθώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε μόνο ό,τι κάναμε το σωστό και μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος».
Κληθείς να σχολιάσει την ερμηνεία από την αντιπολίτευση των δηλώσεων του πρωθυπουργού σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, ως προσπάθεια ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, ο κ. Κρέτσος έκανε λόγο για «φθηνά επικοινωνιακά τρικ», σημειώνοντας: «Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είπε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος; Μπορώ να σας φέρω 15 δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, που θεωρούν ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι το ΣτΕ θα τον ακυρώσει. Τι να κάνουμε τώρα; Καθένας έχει την άποψή του... Επιτέλους η ΝΔ ας σοβαρευτεί και ας έλθει να συζητήσουμε πώς θα συγκροτήσουμε ένα ισχυρό και δυνατό ΕΣΡ».
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τηλεοπτικές άδειες
Εύα Καϊλή, φωτογραφία αρχείου/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έφτασε μέχρι και στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή να καταθέτει κατεπείγουσα ερώτηση με αίτημα τη λήψη μέτρων και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο «για την προστασία της ελεύθερης δημοσιογραφίας, των εργαζομένων που απολύονται, την προστασία των φορολογουμένων από την απώλεια των δανείων των καναλιών που κλείνουν και την φίμωση των ΜΜΕ που επιχειρείται από ορισμένες κυβερνήσεις με έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου και του περιεχομένου».