ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «μοιραία» λάθη Κασσελάκη – Ξεκίνησε το blame game, ποιοι «φωτογραφίζονται» ως υπεύθυνοι

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «μοιραία» λάθη Κασσελάκη – Ξεκίνησε το blame game, ποιοι «φωτογραφίζονται» ως υπεύθυνοι
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Όταν το βράδυ του Σαββάτου ο Στέφανος Κασσελάκης αντάλλαζε σκωπτικά αστεία με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του ούτε οι βουλευτές και τα στελέχη που τον στηρίζουν περίμεναν την έκπτωσή του από το αξίωμα του προέδρου.

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση, ωστόσο, της υπερψήφισης της πρότασης μομφής από 163 μέλη της Κ.Ε. είχε ξεκινήσει το «blame game» στον ένατο όροφο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείτο η συνεδρίαση και είχε εγκατασταθεί το επιτελείο του.

Τα περισσότερα πυρά συγκέντρωσε ο διευθυντής του γραφείου του έκπτωτου προέδρου, Μανώλης Καπνισάκης, στον οποίο αρκετοί κασσελακικοί χρεώνουν λανθασμένες κινήσεις στρατηγικής, όπως τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την επιστροφή του με SMS σε αυτή και δίχως να έχει μεσολαβήσει καμία απευθείας επικοινωνία του με τον κ. Κασσελάκη.

Τόσο ο κ. Καπνισάκης, εξάλλου, όσο κι άλλοι στενοί συνεργάτες του πρώην πλέον προέδρου χρεώνονται και τις διαβεβαιώσεις που του έδιναν ως την τελευταία στιγμή πως διέθετε τις απαιτούμενες ψήφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακούγεται ολοένα κι εντονότερα η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Βαγγέλη Αποστολάκη δίπλα στον κ. Κασσελάκη, ενώ αναμένεται να πέσουν κι άλλα «κεφάλια» μετά και την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρώην προέδρου, Μπάμπη Παπαδάκη.

Αρκετοί, πάντως, χρεώνουν και στον κ. Κασσελάκη χαλαρότητα η οποία στοίχισε, όπως το ότι δεν πήρε ο ίδιος στο τηλέφωνο τα μέλη της Κ.Ε. για να τους κάνει το απαραίτητο «μασάζ».

Γενικότερα, οι ίδιες πηγές του καταλογίζουν ως μεγάλα σφάλματα το ότι δεν πήγε σε εκλογές νέας Κ.Ε. μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου και το ότι δεν φρόντισε ώστε να συγκροτήσει το δικό του μηχανισμό ώστε να μην έχει ανάγκη ούτε το μηχανισμό του κ. Πολάκη ούτε του Νίκου Παππά, ο οποίος άλλωστε αποδείχθηκε αποδεκατισμένος.

Οι ευθύνες Παππά

Ως προς τον τελευταίο, δεν του καταλογίζεται διπλό παιχνίδι αφού αναγνωρίζεται ότι κατέβαλε προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να μεταπείσει μέλη της Κ.Ε. που κινούνταν στο μεταίχμιο.

Ωστόσο κι εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι πολλά στελέχη της επιρροής του είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν ενταχθεί σε άλλους μηχανισμούς.

Ο κ. Κασσελάκης, πάντως, επικρίνεται από τους δικούς του και για την «εμπρηστική» ομιλία του Σαββάτου που δεν επέτρεψε σε όσους αμφιταλαντεύονταν να πάρουν το μέρος του, αλλά και αποξένωσε πλήρως τον κ. Πολάκη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως και οι «100» κι ο βουλευτής Χανίων παραδέχονται ότι οι 163 ψήφοι δεν προήλθαν όλες από τις τάξεις τους, αλλά κι από ουδέτερους ή και υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου που διαφώνησαν με το ύφος του.

Ως προς το από εδώ και πέρα, αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή σε δύο εβδομάδες τον οδικό χάρτη για το έκτακτο συνέδριο το οποίο αναμένεται να καθορίσει και το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που δεν είχε συμβεί πέρυσι και είχε προκριθεί η εκλογή νέου προέδρου-, καθώς και να επικυρώσεις τις υποψηφιότητες για την προεδρία.

Για το ποιες θα είναι αυτές κανείς δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή με σιγουριά, ακόμα και για του κ. Κασσελάκη, αν κι ο τρόπος που απώλεσε τη θέση του φέρεται να τον έχει πεισμώσει.

Από εκεί και πέρα, σχεδόν βέβαιη είναι η υποψηφιότητα Πολάκη, Φάμελλος- Φαραντούρης αμφιταλαντεύονται, προσπαθώντας πρώτα να ανιχνεύσουν και τις αντιδράσεις της βάσης, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.