ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έκπτωτος» ο Κασσελάκης: Προς έκτακτο Συνέδριο για τις υποψηφιότητες τέλη Σεπτεμβρίου

«Έκπτωτος» ο Κασσελάκης: Προς έκτακτο Συνέδριο για τις υποψηφιότητες τέλη Σεπτεμβρίου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ψηφίζει στην Κεντρική Επιτροπή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε προγραμματικό συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου που θα επικυρώσει και τις υποψηφιότητες για την προεδρία, μετά την «έξοδό» του Στέφανου Κασσελάκη, προσανατολίζεται το συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν στα μέσα ή στα τέλη Οκτωβρίου.

Στη ΔΕΘ θα ανεβεί ο Νίκος Παππάς.

Η Πολιτική Γραμματεία θα εξουσιοδοτηθεί για να ορίσει συγκεκριμένα τον οδικό χάρτη. Ο Πολακης θέλει συνέδριο με τους ίδιους συνέδρους με του Φεβρουαρίου, ο Πάνος Ρήγας, στο πλαίσιο στην ουσία της γραμμής Κασσελακη, ζήτησε την εκλογή νέων συνέδρων.

Αύριο ή μεθαύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και με εισήγηση της θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή σε δύο εβδομάδες που θα καθορίσει τα του συνεδρίου, το οποίο θα είναι έκτακτο, δηλαδή με εκλογή νέων συνέδρων. Όπως προβλέπει το άρθρο 20 του καταστατικού, το συνέδριο θα είναι και προγραμματικό κι όχι μόνο ανακήρυξης υποψηφιοτήτων για την προεδρία.

«Έκπτωτος ο Κασσελάκης»

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του προεδρείου, Νίκος Σκορίνης, σε ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το τέλος της μυστικής ψηφοφορίας που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «100» που κατέθεσαν και την πρόταση μομφής (σ.σ. και στήριξε και ο Παύλος Πολάκης) αναφέρουν το 163-120 και 3 λευκά, ως αποτέλεσμα υπέρ της μομφής που «έριξε» τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμά του.

Συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 210 εξ' αυτών δια ζώσης, και τα 76 τηλεφωνικά με βάση την ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνταν το 50% συν ένα, δηλαδή 148 επί συνόλου 295 μελών.

Θα πρέπει να τονιστεί πως πλέον ο Κασσελάκης δεν θα είναι ούτε υπηρεσιακός πρόεδρος.

Κασσελάκης: Οι αποφάσεις μου εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος μπήκε στην αίθουσα και προχώρησε στον παρακάτω σύντομο λόγο:

«Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα. Η νομενκλατούρα του κόμματος φόρεσε κουκούλα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος θα απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος με βίντεο που θα αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις επόμενες ώρες.

Τι προβλέπει το καταστατικό

Πλέον, μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι όροι, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για το πώς θα οδηγηθεί το κόμμα στην εκλογική διαδικασία, όπως και το να οριστούν οι λεπτομέρειες του Συνεδρίου, που ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα είναι διαρκές.

Συγκεκριμένα, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, όπως προβλέπει το καταστατικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο.

Αυτό θα έχει νέα σύνθεση μελών, που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου, αλλά και για τις υποψηφιότητες, καθώς όλα δείχνουν ότι το κόμμα οδηγείται ξανά στις κάλπες.