ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανά στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρών δηλώνουν οι πρώτοι υποψήφιοι, άγνωστες οι προθέσεις Κασσελάκη

Ξανά στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρών δηλώνουν οι πρώτοι υποψήφιοι, άγνωστες οι προθέσεις Κασσελάκη

Ο Κασσελάκης στη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής που έγινε δεκτή στην Κεντρική Επιτροπή και οδήγησε στην «έξοδο» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή Κασσελάκη οδηγείται εκ νέου στις κάλπες, με το μέλλον για το κόμμα να προδιαγράφεται αβέβαιο.

Ήδη οι Παύλος Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος τα έχει αφήσει όλα «ανοιχτά».

Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Κασσελάκης ο οποίος έκανε λόγο για υπονόμευσή του, εάν δηλαδή θα υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Από την πλευρά των «87» ή «100» (σ.σ. όσοι κατέθεσαν την πρόταση μορφής), που εμφανίζονται να «κέρδισαν» την πρώτη μάχη σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση με τον Κασσελάκη, το πρόσωπο που δείχνει ότι μπορεί να «βγει μπροστά» ενδεχομένως θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οποιαδήποτε αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του να καθορίσουν από κοινού τις κινήσεις τους.

Σε 15 μέρες «κλειδώνει» η ημερομηνία για εκλογές

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής κατ' αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 ημέρες. Η ΚΕ θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα, όπως και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πτώση και το ξέσπασμα του Κασσελάκη

Το μεσημέρι της Κυριακής, εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με ψήφους 163 υπέρ, 120 κατά, 2 λευκά και 1 άκυρο. Συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 210 εξ' αυτών δια ζώσης, και τα 76 τηλεφωνικά. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνταν το 50% συν ένα, δηλαδή 148 επί συνόλου 295 μελών.

Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕ πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο ίδιος αποχώρησε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής και τη σύντομη ομιλία του στα μέλη του οργάνου.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ίδιος μπήκε στην αίθουσα και προχώρησε στον παρακάτω σύντομο λόγο: «Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα. Η νομενκλατούρα του κόμματος φόρεσε κουκούλα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Πολάκης: «Πάμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη»

Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε ο Παύλος Πολάκης λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ. Ο Κρητικός βουλευτής τόνισε πως θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στην επόμενη μέρα: «Μετά από μία επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού μετά την πρόταση μομφής. Δήλωσα εξ αρχής ότι είμαι στη διάθεση του κόμματος για την επόμενη μέρα.

Κατέθεσα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για την επόμενη μέρα του κόμματος. Στόχος δεν είναι άλλος από το να ρίξουμε σύντομα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν συντεταγμένα και ενωτικά στις διαδικασίες νέας εκλογής, χωρίς ακραίες εκφράσεις όπως αυτές που ακούστηκαν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να υπάρξει ενωτικό κλίμα, ο κ. Πολάκης απάντησε:
«Μπορούμε να πάμε μαζί, η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Εγώ πρώτος έχω πει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα στηρίζω το κόμμα. Και φυσικά μπορούμε να ρίξουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Σχετικά με το μέλλον του Κασσελάκη στο κόμμα, είπε: «Εάν ο ίδιος το θέλει φυσικά και μπορεί να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σπίρτζης: «Θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο»

Ικανοποιημένος από την ψηφοφορία που οδήγησε στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη, εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης. «Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα του ελληνικού λαού για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Φάμελλος: Μια νέα πρόταση που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

Στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος μετά τη μυστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «έκλεισε μία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ που είναι απευθείας εκλεγμένα από τη βάση, θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση που να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους».

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα».

Παππάς: «Πάμε ομαλά, όπως στην αλλαγή Τσίπρα»

Με ομαλότητα και σύμφωνα με το καταστατικό, θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, διαβεβαίωσε ο Νίκος Παππάς, μετά την λήξη της συνεδρίασης. «Υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης στα στελέχη και είμαστε σίγουροι ότι οι διαδικασίες θα διεξαχθούν με ομαλότητα, όπως όταν έγινε η αλλαγή επί Αλέξη Τσίπρα.

Θα γίνει ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος και δεν θα στερηθεί από την άσκηση δικαιωμάτων του κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

«Έλαβα την εντολή να εκπροσωπήσω το κόμμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ακόμα ο Νίκος Παππάς, στέλνοντας όπως είπε μήνυμα διαλόγου στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που πληγώθηκε, ενώ διαβεβαίωσε πως όλα θα πάνε όλα σύμφωνα με το καταστατικό.