ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αρπαγή» των Kasselistas, τα τρία στρατόπεδα και η... «σκιά» του Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αρπαγή» των Kasselistas, τα τρία στρατόπεδα και η... «σκιά» του Τσίπρα

Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν την «πτώση» του Στέφανου Κασσελάκη μέσω της πρότασης μομφής που υπερψηφίστηκε, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στα πολιτικά χρονικά, καθώς ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση και μετά αρχηγός κόμματος δεν καθαιρέθηκε 11 μήνες μετά την εκλογή του.

Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν... πρόλαβε τη ΔΕΘ, αλλά πλέον αποτελεί απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής σε συνεδριάσεις. Εξάλλου, στην Κεντρική Επιτροπή συμμετείχε εξ οφίτσιο, ενώ ως έκπτωτος πρόεδρος δεν θα μπορεί να είναι παρών σε κανένα άλλο όργανο, επομένως δεν θα βρίσκεται στην Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης, ούτε στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί σε 15 ημέρες για να αποφασίσει ημερομηνίες για το έκτακτο συνέδριο.

Εκεί όπου θα υπάρξει και ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο. Ενδεικτικές του εκνευρισμού που του προκάλεσαν οι εξελίξεις, ήταν οι αναφορές σε «κουκούλες» και «κουκουλοφόρους», προκαλώντας τις άμεσες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος που του απάντησαν: «Λέγεται δημοκρατία».

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει την «ανασύνταξή» του ως αξιωματική αντιπολίτευση με τη διαίρεση στο κόμμα να προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους γύρω από το πώς θα διαμορφωθούν τα νέα «στρατόπεδα» και ποιες συμμαχίες θα σχηματιστούν εντός της Κουμουνδούρου.

Για την ώρα φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί τρία στρατόπεδα αυτό του κ. Πολάκη, των «87» και του κ. Κασσελάκη.

Ο εκνευρισμός για το παρασκήνιο της «αρπαγής» των προεδρικών

Αμέσως μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, ο Στέφανος Κασσελάκης, πήρε το λόγο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος:

«Είμαι λυτρωμένος. Διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκα. Τώρα τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς καταφέρνοντας ακόμα και να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη της επιτροπής φορώντας τους κουκούλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κασσελάκης.

Μάλιστα, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι τουλάχιστον 15 «Kasselistas» στην ΚΕ προσεγγίστηκαν από την ομάδα Πολάκη και υπερψήφισαν την πρόταση μομφής δίνοντας έτσι χαρακτήρα εικόνα συντριβής του μέχρι τώρα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο αποτέλεσμα των 163 «ναι» στην πρόταση μομφής, φαίνεται ότι λειτούργησαν στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις και τα τηλεφωνήματα που έγιναν πριν την ψηφοφορία και που φαίνεται να έπεισαν μέλη που ήταν στην «γκρίζα ζώνη» να συνταχθούν με το στρατόπεδο των διαφωνούντων. Στο αποτέλεσμα, συνέβαλε και η απόφαση για μυστική ψηφοφορία που φαίνεται «απελευθέρωσε» δυνάμεις κατά του κ. Κασσελάκη και άλλαξε τους συσχετισμούς.

Εκ νέου υποψήφιος ή νέο κόμμα;

Και ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να προχωρήσει σε ανάρτηση με την οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ο ίδιος στο «ξέσπασμα» που είχε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά την καθαίρεσή του, έδειξε να θέλει να κόψει κάθε σχέση με τη «νομενκλατούρα» του κόμματος και είπε ότι θα λογοδοτήσει στη βάση του κόμματος, πράγμα που αφήνει ανοικτές δύο επιλογές: είτε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, είτε να προχωρήσει στην ίδρυση νέου σχήματος.

Τι εκτιμά το επιτελείο Κασσελάκη

Το νόημα της παρέμβασής του Κασσελάκη προς τα στελέχη που τον καταψήφισαν ήταν «ή εγώ ή όλοι εσείς». Άλλωστε και πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κ. Κασσελάκης είχε προειδοποιήσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του ότι ο ίδιος αντλεί τη νομιμοποίησή του από τη βάση του κόμματος, διαχωρίζοντας μάλιστα την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 από εκείνη του 2024, για την οποία θεωρεί ότι είναι ταυτισμένη με τον ίδιον και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του έχουν την εκτίμηση ότι το 15% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιον – και μάλιστα σημειώνουν ότι κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως της Interview, που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 5η θέση στην πρόθεση ψήφου, δίνουν στον ίδιο πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.

Αναμονή για τη θέση που θα πάρει ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα, ο Κασσελάκης καλείται να ξεπεράσει και την ήττα του από τη «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οποιαδήποτε αντίδραση ή νεύμα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του να καθορίσουν από κοινού τις κινήσεις τους.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία την επόμενη μέρα

Με αυτά και με αυτά, το κόμμα πηγαίνει σε εκλογές και ήδη τα πρώτα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι διεκδικητές, έχουν αρχίσει. Ο Παύλος Πολάκης έχει εκφράσει τη διαθεσιμότητά του, όπως και ο Νίκος Φαραντούρης. Επίσης, «παράθυρο» να είναι υποψήφιος έχει αφήσει και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Νίκος Παππάς όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει υποψηφιότητα απέφυγε να απαντήσει.

Επίσης παρών στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εσχάτως και ο Απόστολος Γκλέτσος.