ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Χειμάρρα: Έκλεισαν οι κάλπες, αντίστροφη μέτρηση για νέο δήμαρχο - Ψήφισαν 8.690 δημότες

AP/Visar Kryeziu

Έκλεισαν οι κάλπες στη Χειμάρρα και ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθε στους 8.690, όπως αναφέρει το himara.gr. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στο δήμο μετά την διοικητική διαίρεση του 2015.

Συγκεκριμένα το 2015 με τέσσερις υποψηφίους δημάρχους, είχαν ψηφίσει 8.661 δημότες, το 2019 με μοναδικό υποψήφιο τον Γκόρο 4.165 ενώ το 2023 με υποψήφιους τον Μπελέρη και τον Γκόρο ψήφισαν 7.821.

Οι εφορευτικές επιτροπές ετοιμάζουν τα κουτιά και σφραγίζουν τις κάλπες για να μεταφερθούν στην αίθουσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης, όπου θα ξεκινήσει η καταμέτρηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο δήμαρχο

Έτσι, σε λίγες ώρες οι Χειμαρριώτες θα γνωρίζουν ποιος από τους δύο υποψηφίους θα καθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου και θα βάλει μπρος για την επόμενη μέρα μετά την καθαίρεση και προφυλάκιση του νόμιμα εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη που σήμερα είναι ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Και στα δυο επιτελεία υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και δεν αποκλείεται να είναι μια μάχη που θα κριθεί στο «νήμα».

Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δυο ομογενών: Ο Πέτρος Γκικουρία έχει την στήριξη του Φρέντη Μπελέρη, είναι επιχειρηματίας, χρόνια ζούσε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική και επέστρεψε στην Χειμάρρα για να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε.

Ο Βαγγέλης Τάβος απο την άλλη έχει την στήριξη του Εντι Ραμα, είναι πολιτικός και έχει διατελέσει Υπουργός και Περιφερειάρχης στην Αλβανία. Είναι από το μειονοτικό χωριό Γεωργουτσάτες της Δρόπολης.

Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Αξίζει να σημειωθεί πως από το «στρατόπεδο» του Πέτρου Γκικουρία καταγγέλθηκαν φαινόμενα εξαγοράς ψήφων και εκφοβισμοί των κατοίκων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης.

Όμως και αρκετοί πολίτες κατήγγειλαν παρέμβαση και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία έξω από τα εκλογικά κέντρα, από υπαλλήλους του δημαρχείου και στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο αλβανικός εκλογικός νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους του δημαρχείου αλλά και σε όσους βολιδοσκοπούν ψηφοφόρους να μην πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, προφανώς και κανείς δεν σέβεται το νόμο.

Μάλιστα κυκλοφόρησαν αρκετά βίντεο από περιστατικό που έχει καταγραφεί στο εκλογικό κέντρο 4580 στο Πήλιουρι, όπου στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος αρνείτο να συμμορφωθεί και αγνοούσε την προτροπή της προέδρου του εκλογικού κέντρου να απομακρυνθεί.

Το μήνυμα Μπελέρη

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα για μαζική προσφυγή στις κάλπες στους κατοίκους της Χειμάρρας για την εκλογή του νέου δημάρχου απηύθυνε με νέο μήνυμά του από τις φυλακές Φιέρι, ο Φρέντης Μπελέρης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, καθώς δεν είναι νόμιμη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, με μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είναι παράνομη, και η οποία έχει εφεσιβληθεί από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Σήμερα θα καταθέσω και τη δική μου ένσταση, καθώς το παράνομο διάταγμα που εκδόθηκε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο είναι σαν να εκδόθηκε από την Πρωθυπουργία. Η παρανομία συνεχίζεται!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης