ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Χειμάρρα: Ξεπεράστηκε η συμμετοχή του 2023 - Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Εκλογές στη Χειμάρρα: Ξεπεράστηκε η συμμετοχή του 2023 - Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Εξέταση της κάλπης στις εκλογές της Χειμάρρας

(AP Photo/Visar Kryeziu)

Συνεχίζονται οι εκλογές στη Χειμάρρα με τη συμμετοχή να έχει φτάσει στους 7.875 ψηφοφόρους στα 63 εκλογικά κέντρα του δήμου σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση και ενώ πλησίαζε η ώρα του κλεισίματος της κάλπης (20:00), έχει ήδη ξεπεραστεί ο αριθμός των ψηφοφόρων του 2023 που ανήλθε στους 7.800.

Σύμφωνα με το himara.gr υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για παρέμβαση και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία έξω από τα εκλογικά κέντρα, από υπαλλήλους του δημαρχείου και στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο αλβανικός εκλογικός νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους του δημαρχείου αλλά και σε όσους βολιδοσκοπούν ψηφοφόρους να μην πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, προφανώς και κανείς δεν σέβεται το νόμο.

Ήδη έχει κυκλοφορήσει σε αρκετά μέσα βίντεο από περιστατικό που έχει καταγραφεί στο εκλογικό κέντρο 4580 στο Πήλιουρι, όπου στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος αρνείται να συμμορφωθεί και αγνοεί την προτροπή της προέδρου του εκλογικού κέντρου να απομακρυνθεί.

Το νέο μήνυμα Μπελέρη

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα για μαζική προσφυγή στις κάλπες στους κατοίκους της Χειμάρρας όπου στήνονται κάλπες σήμερα (4/8) για την εκλογή του νέου δημάρχου απηύθυνε με νέο μήνυμά του από τις φυλακές Φιέρι, ο Φρέντης Μπελέρης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, καθώς δεν είναι νόμιμη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, με μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είναι παράνομη, και η οποία έχει εφεσιβληθεί από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Σήμερα θα καταθέσω και τη δική μου ένσταση, καθώς το παράνομο διάταγμα που εκδόθηκε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο είναι σαν να εκδόθηκε από την Πρωθυπουργία. Η παρανομία συνεχίζεται!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία

Παράλληλα, όπως αναφέρει το himara.gr, στο δήμο Χιμάρας, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών, υπήρξε ξεκάθαρη αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων με εγγραφές 311 νέων ψηφοφόρων, επίσης σήμερα έγινε γνωστό πως η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με ληγμένες ταυτότητες.

Σε κλίμα πίεσης, τρομοκρατίας, εξαγοράς ψήφων, αλλά και... εκβιασμών από το καθεστώς Έντι Ράμα συνεχίζονται -όπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι πολίτες- , οι εκλογές με τους πολίτες να σπεύδουν από το πρωί της Κυριακής (4/8) στις κάλπες για να αναδείξουν δήμαρχο στη θέση του προφυλακισμένου Φρέντη Μπελέρη. Σημειώνεται πως πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές, συνεπώς θα έπρεπε έπρεπε να ισχύει ότι ακριβώς ίσχυε και στις προηγούμενες.

Με ανακοίνωσή της η Ομόνοια κατήγγειλε προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αλλά και προσπάθεια δωροδοκίας και εξαγοράς ψήφων από μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι 6.000 ψηφοφόροι από τους συνολικά 23.000, των οποίων οι ταυτότητες έχουν λήξει, δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, ενώ τον περασμένο Μάιο δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Capture.jpg

Οι υποψήφιοι και το κλείσιμο της κάλπης

Έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση καθαίρεσης του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος σήμερα είναι ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, βασικό ζητούμενο των δημοτικών εκλογών είναι το «περιουσιακό» και η απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους Έλληνες ομογενείς.

Ο Πέτρο Γκικουρία ψήφισε στους Δρυμάδες στέλνοντας μήνυμα νίκης, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Τάβος που αποτελεί τον εκλεκτό του Ράμα, σχετικά με το θέμα που προέκυψε τα τελευταία 24ωρα με τις ληγμένες ταυτότητες, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας, οι ψήφοι θα μεταφερθούν στο κεντρικό γήπεδο της Χειμάρρας όπου και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (5/9). Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και Έλληνες παρατηρητές βρίσκονται στην περιοχή.