ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Πέτρος Γκικουρίας στο CNN Greece: «Θα εφαρμόσω το πρόγραμμα Μπελέρη»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Πέτρος Γκικουρίας στο CNN Greece: «Θα εφαρμόσω το πρόγραμμα Μπελέρη»
Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Πέτρος Γκικουρίας Πέτρος Γκικουρίας

Έτοιμος να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Χειμάρρας, δηλώνει μέσω του CNN Greece ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Γκικουρίας, 15 μήνες μετά τις τοπικές εκλογές στην Χειμάρρα, την φυλάκιση και την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη.

Με τη μάχη της Χειμάρρας πραγματοποιείται στη σκιά της καταδίκης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Φρέντης Μπελέρης στηρίζει τον μειονοτικό υποψήφιο της Ομόνοιας και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης, Πέτρο Γκικουρία.

Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, ο Πέτρος Γκικουρίας δίνει ηχηρή απάντηση στον «εκλεκτό» του Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βαγγέλη Τάβο οποίος μέσα από το CNN Greece τον είχε καλέσει να σταθεί στο πλευρό του ως Αντιδήμαρχος την επομένη των εκλογών:

«Ο Βαγγέλης Τάβος έχει συσστρατευτεί με τον Έντι Ράμα και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εγώ έχω συσστρατευτεί με τους συμπολίτες μου. Ο Βαγγέλης Τάβος ήταν βουλευτής στο Αργυρόκαστρο, ήταν υπουργός στα Τίρανα και μετά Περιφερειάρχης στην Αυλώνα. Είναι επαγγελματίας πολιτικός που πηγαίνει, όπου τον στέλνει το εκάστοτε κόμμα του.

Πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές, οπότε εκείνος θα πάψει να ασχολείται με τη Χειμάρρα. Εγώ ως Δήμαρχος - επειδή θα με ρωτήσετε και αυτό - δεν πρόκειται να του κάνω τέτοια πρόταση. Προτιμώ να ορίσω Αντιδημάρχους από τα χωριά του Δήμου μας. Μετά από τόσα χρόνια με Δημάρχους- Μαριονέτες, οι πολίτες της Χειμάρρας δικαιούνται την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες για παράνομες μεταδημοτεύσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα είναι πρόωρες και βάσει της σχετικής νοµοθεσας επαναλαμβάνονται µε τη χρήση των καταλόγων του 2023. Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες πώς λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πραγματοποιούνται μεταδημοτεύσεις προκειμένου να στηρίξουν τον «εκλεκτό του Έντι Ράμα» με τον Πέτρο Γκικουρία να έχει καταθέσει στην στην Ειδική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος – SPAK, τις αντιρρήσεις του σχετικά με την υποψηφιότητά του «εκλεκτού» του Βαγγέλη Τάβου υποστηρίζοντας ότι μετέφερε τη ληξιαρχική του πράξη από τη Δρόπολη στη Χειμάρρα.

«Έχουμε προσφύγει επίσης για τη μεταδημότευση 300 ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τον Δήμο μας. Ο Τάβος λέει ότι έχει σπίτι εδώ και για αυτό θυμήθηκε να κάνει μεταδημότευση. Έχουν άραγε και οι 300 "νέοι" συνδημότες μας σπίτι εδώ ή τους φιλοξενεί ο Βαγγέλης;», αναφέρει ο Πέτρος Γκικουρίας και συνεχίζει «ο μόνος όμως τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα εκφραστεί η πλειοψηφία είναι η μαζική συμμετοχή στις 4 Αυγούστου».

Εκλογές με τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή

Η Χειμάρρα οδεύει στις επαναληπτικές εκλογές με τον Φρέντη Μεπλέρη να βρίσκεται στην φυλακή μετά την αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους για τις 2 Σεπτεμβρίου.

Για μια ακόμη μεθόδευση του καθεστώτος του κ. Ράμα έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας πώς ο στόχος του πρωθυπουργού της Αλβανίας είναι η υλοποίηση στη Χειμάρρα σχεδίου υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών και τρομοκράτησης όποιου εναντιώνεται.

Στην ίδια γραμμή και ο Πέτρος Γκικουρίας ο οποίος σημείωσε ότι «αναβλήθηκε η εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισής του, ώστε να μην μπορεί να έρθει στη Χειμάρρα πριν τις εκλογές και να παραμείνει έναν μήνα επιπλέον στη φυλακή. Είναι προφανές από τις αστείες δικαιολογίες που επικαλούνται τα δικαστήρια, ότι οι αναβολές αποφασίζονται επειδή ο Φρέντης στηρίζει την υποψηφιότητά μου. Αυτό που δεν παίρνει αναβολή είναι οι μαζική συμμετοχή στις κάλπες την Κυριακή 4 Αυγούστου. Δεν με φοβίζει τίποτα. Και τίποτε δεν πρέπει να φοβίζει πλέον τους Χειμαρριώτες».

Ο Πέτρος Γκικουρία υποστηρίζει πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Μπελέρη με βασικό άξονα την απόδοση ιδιοκτησίας και την αξιοποίηση των κατοίκων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «προχωράμε στην άμεση αδειοδότηση για περίφραξη σε όσους έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στην άμεση αδειοδότηση όλων των αιτήσεων για κτίσματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων εντός 45 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος. Όλα αυτά που κάνει τώρα ο Τάβος είναι προεκλογικό τρικ και όχι επίλυση του ζητήματος. Από τέτοια τρικ έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πέτρου Γκικουρία στο CNN Greece


Κύριε Γκικουρία, πώς πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τον Δήμο Χειμάρρας στις επαναληπτικές εκλογές στις 4 Αυγούστου ;

Είδα όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μου, όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και δυστυχώς όσα δεν συμβαίνουν λόγω αδράνειας της δημοτικής αρχής. Είδα την προσπάθεια του Φρέντη Μπελέρη και των συνεργατών του όλα αυτά τα χρόνια να υπερασπιστούν τις πατρογονικές μας περιουσίες έναντι των στρατηγικών επενδυτών της Κυβέρνησης.Παρακολούθησα με αγωνία τη μεγάλη προσπάθεια των πολιτών της Χειμάρρας με τον Φρέντη Μπελέρη να πάρουν την τύχη του Δήμου στα χέρια τους και να εφαρμόσουν ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα.

Όταν είδα ότι ο Μπελέρης κέρδισε τις εκλογές δεν τον άφησαν να αναλάβει καθήκοντα και ότι επί ένα χρόνο ο Δήμος είναι ουσιαστικά χωρίς Δήμαρχο αποφάσισα να είμαι υποψήφιος.

Έκανα ένα βήμα μπροστά και ζήτησα από τα κόμματα, τους συλλόγους και τους πολίτες να με στηρίξουν και το έκαναν.


Οι επαναληπτικές εκλογές πραγματοποιούνται στην σκιά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα για την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος έκανε λόγο για παζλ μεθοδεύσεων από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα . Σας φοβίζει μήπως και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σημειωθεί ανάλογο σκηνικό;

Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι αναβλήθηκε η εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισής του, ώστε να μην μπορεί να έρθει στη Χειμάρρα πριν τις εκλογές και να παραμείνει έναν μήνα επιπλέον στη φυλακή. Είναι προφανές από τις αστείες δικαιολογίες που επικαλούνται τα δικαστήρια, ότι οι αναβολές αποφασίζονται επειδή ο Φρέντης στηρίζει την υποψηφιότητά μου.

Αυτό που δεν παίρνει αναβολή είναι οι μαζική συμμετοχή στις κάλπες την Κυριακή 4 Αυγούστου. Δεν με φοβίζει τίποτα. Και τίποτε δεν πρέπει να φοβίζει πλέον τους Χειμαρριώτες.


Υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για μεταφορά ψηφοφόρων από άλλες περιοχές, προκειμένου να στηρίξουν τον εκλεκτό του Έντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβο. Πώς διασφαλίζεται ότι θα είναι διάφανη η εκλογική διαδικασία;

Έχουμε προσφύγει επίσης για τη μεταδημότευση 300 ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τον Δήμο μας. Ο Τάβος λέει ότι έχει σπίτι εδώ και για αυτό θημήθηκε να κάνει μεταδημότευση. Έχουν άραγε και οι 300 «νέοι» συνδημότες μας σπίτι εδώ ή τους φιλοξενεί ο Βαγγέλης;

Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια και για την καθαίρεση του εκλεγμένου Δημάρχου και για τη εσπευσμένη διαδικασία προκήρυξης εκλογών. Είναι αδιανότητο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο να γίνονται εκλογές μέσα στον Αύγουστο. Όλα αυτά όπως και τις συνήθεις απειλές που απευθύνουν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν στόχο να αλλοιώσουν την έκβαση των εκλογών. Ο μόνος όμως τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα εκφραστεί η πλειοψηφία είναι η μαζική συμμετοχή στις 4 Αυγούστου.


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας , Βαγγέλης Τάβος , μέσω του CNN Greece σας καλεί σε περίπτωση που χάσετε στις κάλπες να «συστρατευτείτε μαζί του», αναλαμβάνοντας το ρόλο του αντιδημάρχου στο πλευρό του . Θα δεχτείτε τη συγκεκριμένη πρόταση ;

Ο Βαγγέλης Τάβος έχει συσστρατευτεί με τον Έντι Ράμα και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εγώ έχω συσστρατευτεί με τους συμπολίτες μου. Ο Βαγγέλης Τάβος ήταν βουλευτής στο Αργυρόκαστρο, ήταν υπουργός στα Τίρανα και μετά Περιφερειάρχης στην Αυλώνα.

Είναι επαγγελματίας πολιτικός που πηγαίνει, όπου τον στέλνει το εκάστοτε κόμμα του. Πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές, οπότε εκείνος θα πάψει να ασχολείται με τη Χειμάρρα.

Εγώ ως Δήμαρχος - επειδή θα με ρωτήσετε και αυτό - δεν πρόκειται να του κάνω τέτοια πρόταση. Προτιμώ να ορίσω Αντιδημάρχους από τα χωριά του Δήμου μας. Μετά από τόσα χρόνια με Δημάρχους- Μαριονέτες, οι πολίτες της Χειμάρρας δικαιούνται την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης με επιστολή του στους Χειμαρριώτες δήλωσε ανοιχτά την στήριξή του στο πρόσωπό σας. Πόσο πιθανόν θεωρείτε το να εκλεγείτε Δήμαρχος στη Χειμάρρα ;

Ο Φρέντης Μπελέρης και ο αγώνας του αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Τον ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξή του και αναμένω να συνεργαστώ μαζί του για το καλό του τόπου. Όπως σας είπα πιστεύω ότι η πλειοψηφία είναι μαζί μας και θα εκλεγώ Δήμαρχος, ώστε να εφαρμόσω το πρόγραμμά του. Η Χειμάρρα απέκτησε Ευρωβουλευτή, ήρθε η ώρα να αποκτήσει στις 4 Αυγούστου να αποκτήσει και Δήμαρχο.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του Δήμου Χειμάρρας , τι θα παραλάβετε εάν εκλεγείτε και σε ποιες αλλαγές θα προβείτε ;

Η κατάσταση στον Δήμο Χειμάρρας είναι πάρα πολύ άσχημη. Τις τελευταίες ημέρες έχω επισκεφτεί τα χωριά του Δήμου μας από το ένα άκρο ως το άλλο. Παντού οι κάτοικοι μου μιλούν για τεράστια υστέρηση σε βασικές υποδομές, ύδρευση, οδικές, φωτισμό και σε υπηρεσίες.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεν λειτουργεί τίποτε στο Δημαρχείο. Ο πρώτος στόχος είναι να ξαναβάλουμε τον Δήμο σε λειτουργία και να προχωρήσουμε στην επίλυση του περιουσιακού, που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα του Δήμου μας.

Η απόδοση ιδιοκτησίας και η αξιοποίηση των περιουσιών όλων των συμπολιτών μας, είναι ο πρώτος άξονας του προγράμματός μας. Βασίζεται στην εφαρμογή της αρχής ότι στον Δήμο υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες: οι πολίτες, η κοινότητα και η εκκλησία. Με βάση αυτή την αρχή προχωράμε στην άμεση ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης –help desk μέσα στον Δήμο, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική και νομική υποστήριξη σε όλους τους πολίτες για τα περιουσιακά τους θέματα. Επίσης προχωράμε στην άμεση αδειοδότηση για περίφραξη σε όσους έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στην άμεση αδειοδότηση όλων των αιτήσεων για κτίσματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων εντός 45 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος. Όλα αυτά που κάνει τώρα ο Τάβος είναι προεκλογικό τρικ και όχι επίλυση του ζητήματος. Από τέτοια τρικ έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια.

Ποιο είναι το μήνυμα σας πριν την κάλπη ;

Αποφασίζουμε, συμμετέχουμε, κερδίζουμε. Και από την επόμενη ημέρα πιάνουμε δουλειά.