ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έναρξη προεκλογικής περιόδου στη Χειμάρρα με «παρατράγουδα»

Έναρξη προεκλογικής περιόδου στη Χειμάρρα με «παρατράγουδα»

Ο Φρέντης Μπελέρης

INTIME NEWS

Στις 4 Αυγούστου θα στηθούν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Χειμάρρας μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα για την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος έκανε λόγο για «παζλ μεθοδεύσεων» από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Με την εκκίνηση της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας στην Χειμάρρα της Αλβανίας, άρχισαν τα «παρατράγουδα» και οι καταγγελίες για μεταφορά ψηφοφόρων από άλλες περιοχές, προκειμένου να στηρίξουν τον εκλεκτό του Έντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβο, ο οποίος επιστρατεύτηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό στις αρχές του έτους στη θέση του περιφερειάρχη Αυλώνα.

Καταγγελίες με το «καλημέρα» σας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Shqiptarja, ο Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος προέβη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Χειμάρρας (11/07) κατέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος – SPAK, τις αντιρρήσεις του κατά του εκλεκτού του Έντι Ράμα Βαγγέλη Τάβου κάνοντας λόγο « πολιτική κομπίνα» καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ μετέφερε τη ληξιαρχική του πράξη από τη Δρόπολη στη Χειμάρρα.

Ο επιχειρηματίας Πέτρος Γκικουρίας στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δηλώνει ότι « πήρα την απόφαση να κάνω ένα βήμα μπροστά για τον τόπο, να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος και να ζητήσω από τα πολιτικά κόμματα, από τους συλλόγους και από κάθε έναν συμπολίτη να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Στις 4 Αυγούστου δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, ψηφίζουμε για δήμαρχο. Ψηφίζουμε για την επόμενη ημέρα της Χειμάρρας».

«Η επόμενη ημέρα για τον Δήμο Χειμάρρας δεν θα έχει αποκλεισμούς. Δεν θα έχει παιδιά και αποπαίδια. Μονίμους κατοίκους και αποδήμους. Σοσιαλιστές και Δημοκρατικούς. Δικούς μας και μη δικούς μας. Δεν θα έχει διαφθορά. Δεν θα έχει ανασφάλεια για την περιουσία του κάθε πολίτη. Δεν θα έχει διορισμένο Δήμαρχο, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές όσων θέλουν να σφετεριστούν τις περιουσίες μας. Από όπου κι αν προέρχονται αυτοί. Είμαστε όλοι δημότες Χειμάρρας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Πάνω από όλους και από όλα είναι τοπικό συμφέρον».

Μήνυμα Μπελέρη για τις επαναληπτικές εκλογές

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ , Φρέντη Μπελέρης με ανοιχτή επιστολή προς τους Χειμαρριώτες ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για την ανάδειξη Δημάρχου, ανακοινώνει τη στήριξή του στον Πέτρο Γκικουρία, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μαζική συμμετοχή στις κάλπες υπογραμμίζοντας «στις 4 Αυγούστου θα δώσουμε την πιο κρίσιμη μάχη για τον τόπο μας. Μια μάχη για τη Δημοκρατία και για το όραμα μας και για το πρόγραμμά μας για τη Χιμάρα. Το όραμα που επιλέξατε με τη ψήφο σας στις 14 Μαΐου 2023, αλλά πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά».

Τον Μάιο του 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Στις 14 Μαΐου εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στη φυλακή . Στην επιστολή προς τους συμπολίτες του αναφέρει : « Για μας τους Χειμαρριώτες τίποτε δεν ήρθε εύκολα, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Ούτε τώρα θα την εγκαταλείψουμε.Για αυτό ζητώ από τον καθέναν από σας να υψώσει το ανάστημα του μπροστά σε αυτήν την ιστορική αδικία. Να μη φοβηθεί και να πράξει το καθήκον του με σθένος ».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναλύει τους 10 λόγους που στηρίζει τον Πέτρο Γκικουρία αναφέροντας χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

  1. «Είναι γέννημα- θρέμμα Χειμαρριώτης.
  2. Συνεργάζομαι μαζί του 30 χρόνια για το καλό του τόπου και διότι μεταξύ των δυο υποψηφίων, είναι ο μόνος που μπορώ να συνεργαστώ ώστε να μεταφέρουμε τη φωνή και τα αιτήματα των Χειμαρριωτών στην καρδιά της Ευρώπης και της Αμερικής. Μόνο με τη διεθνοποίηση των ζητημάτων μας μπορούμε να επιτύχουμε.
  3. Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και πολύ ικανός στη διαχείριση, αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα. Όχι άλλον έναν σοσιαλιστή επαγγελματία πολιτικό.
  4. Αγαπάει των τόπο του και το απέδειξε αφήνοντας την οικογένεια του και τις δουλειές του στις ΗΠΑ και ήρθε να βάλει πλάτη σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Χειμάρρα και τα χωριά μας.
  5. Την εκλογή του θα τη χρωστάει αποκλειστικά στους ψηφοφόρους και αυτή είναι η εγγύηση ότι θα υπηρετεί εσάς και όχι το κόμμα, τον πρωθυπουργό, τα οικονομικά συμφέροντα.
  6. Στη διοίκηση του Δημαρχείου θα βρεθούν νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και όχι αυτοί που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη σας τα τελευταία 13,5 χρόνια.
  7. Είναι ξεκάθαρος. Ποτέ δεν έκρυψε την ελληνική καταγωγή του, αλλά και τον σεβασμό του για την αλβανική κοινότητα. Επιδιώκει την ηρεμία, τη συνεργασία, τη νηφαλιότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.
  8. Γνωρίζει πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις. Γνωρίζει πως να λέει όχι και να μη σκύβει το κεφάλι. Είναι ένας περήφανος άνθρωπος.
  9. Είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει ο Δήμος με βάση τις αρμοδιότητές του και να διεκδικήσει όλα τα υπόλοιπα με βάση τις ανάγκες των πολιτών του. Είναι ο μόνος που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που ψηφίσατε πέρσι τον Μάιο και παραμένει ανεφάρμοστο.
  10. Η Χειμάρρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Χρειάζεται αλλαγή. Oχι πάλι μια από τα ίδια.

Θέλω να πως στον καθένα Χειμαρριώτη, στην καθεμία Χειμαρριώτισσα, να μην πιστέψουν πως επειδή εξελέγην Ευρωβουλευτής θα ξεχάσω τον τόπο μου. Θα αγωνιστώ για τη Χιμάρα με όλες μου τις δυνάμεις ως ένας από τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οπαδός Ράμα : «Στις 5 δεν θα μιλάνε πια ελληνικά στη Χειμάρρα»

Οπαδός του Ράμα κάλεσε τους ψηφοφόρους στο χωριό Τερμπάτσι να ψηφίσουν τον νυν περιφερειάρχη Αυλώνα, ο οποίος έχει επιλεγεί από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ως υποψήφιος προκειμένου «να εξαλειφθεί η ελληνική γλώσσα από τη Χειμάρρα μετά τις 5 Αυγούστου».

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμμαρας Βαγγέλης Τάβος διαχώρισε τη θέση του υπογραμμίζοντας ότι « Οι Χειμαρριώτες θα μιλούν τη γλώσσα των προγόνων τους. Κανένα άτομο, καμία ομάδα, κανένας δήμος δεν το καθορίζει αυτό. Ουδείς. Η γλώσσα της Χειμάρας είναι αυτή των Χειμαρριωτών, είναι η γλώσσα που κληρονομήσαν οι Χειμαριώτες από τους προ - παππούδες τους και θα ομιλείτε ελευθέρα στη Χειμάρρα. Όπως έχω εκφραστεί δημόσια, συνεχώς, αλλά πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες εβδομάδες σε ελληνικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ανοιχτά και με πλήρη πεποίθησή μου, δηλώσεις που βρίσκονται εύκολα στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπα, η γλώσσα δεν διχάζει τους ανθρώπους, οι διαφορετικές εθνικότητες πρέπει να ενώνουν τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει διαχωρισμός. Όλοι οι πολιτικοί πρέπει να συνεισφέρουν στην ένωση και όχι στο διχασμό».

Ο υποψήφιος για το δήμο Χειμάρρας Βαγγέλης Τάβος συνεχίζει «η γλώσσα δεν πρέπει να μας χωρίζει αλλά να είναι εργαλείο και αναφαίρετη πραγματικότητα ενοποίησης, ως παράδειγμα αρμονίας και προσέγγισης μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας».

«Εκφράζω μέσω αυτού του μηνύματος για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα και ευθέως την πεποίθησή μου, πως δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε και το χρόνο, κανένας μας, ούτε οι εύποροι ούτε οι απλές οικογένειες, να αντιμετωπίσουμε εικασίες που τροφοδοτούνται από κάποια διχαστικά άτομα, τα οποία για μικρά ατομικά πολιτικά οφέλη παραβιάζουν το πνεύμα της ενότητας που αξίζει, είχε, έχει και θα έχει για πάντα στη Χειμάρρα».