Το δυνατό δολάριο δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους στην Ευρώπη
Η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να ωφελήσει και να βλάψει την Ευρώπη, λένε οι αναλυτές, με τους παρατηρητές της αγοράς να αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση των κυριότερων νομισμάτων του ευρωπαϊκού μπλοκ το 2025, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει.
Στην αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, ενώ τα ευρωπαϊκά νομίσματα βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο του 2022.
Στο ίδιο μοτίβο, και η βρετανική λίρα άγγιξε τη χαμηλότερη τιμή της από τις αρχές του 2023, ενώ βρισκόταν ήδη υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης και τις ανησυχίες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το αμερικανικό δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένο καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει και πάλι τα καθήκοντά του, με τα ευρωπαϊκά νομίσματα να αγωνίζονται να κερδίσουν δυναμική, σύμφωνα με τον Bartosz Sawicki, αναλυτή αγοράς της Conotoxia, όπως γράφει το CNBC.
«Βλέπω μεγάλη πιθανότητα οι αγορές να συμπεριφερθούν με παρόμοιο τρόπο με αυτό που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ - απότομες, ασταθείς κινήσεις, αλλά χωρίς πραγματικά ισχυρές τάσεις, οπότε το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει πιθανότατα ισχυρό βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.
Μακροπρόθεσμα, ο Sawicki προβλέπει ότι το δολάριο μπορεί να έχει χαμηλότερη τάση, ιδίως όταν οι προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αμβλύνονται.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν εγγυάται καλά νέα για τα ευρωπαϊκά νομίσματα.
Ευρώ και στερλίνα υπό πίεση
«Τα επόμενα δύο τρίμηνα θα είναι δύσκολα τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα, οι οποίες ενδέχεται να μην καταφέρουν να προσελκύσουν τους επενδυτές και να προσελκύσουν εισροές κεφαλαίων λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική των εμπορικών πολέμων και την αβεβαιότητα», δήλωσε στο CNBC.
«Βλέπουμε το ευρώ να διαπραγματεύεται στα 1,05 δολάρια στο τέλος του έτους και τη [βρετανική λίρα] στα 1,25 δολάρια στο τέλος του έτους. Έτσι, δεν υπάρχει πραγματική ανάπαυλα για τα ευρωπαϊκά νομίσματα».
Σε σημείωμά του προς τους πελάτες τη Δευτέρα, ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας FX της Deutsche Bank, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις του είναι πτωτικές τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα.
Η ομάδα του στην Deutsche Bank προβλέπει ένα εύρος από 0,95 έως 1,05 δολάρια για το ευρώ φέτος, με τους πιθανούς νέους δασμούς από τον Τραμπ να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο.
«Η τιμολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται στο αποκορύφωμα του hawkishness με τους κινδύνους να κλίνουν προς περισσότερες περικοπές, δεδομένης της εξασθένησης της ροής των δεδομένων», δήλωσε ο Σαραβέλος για τη βρετανική λίρα τη Δευτέρα.
«Η εικόνα των εξωτερικών ροών είναι αδύναμη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και μια επίμονα αδύναμη εικόνα των ροών χαρτοφυλακίου και [των άμεσων ξένων επενδύσεων] ... Οι εισροές συναλλάγματος που καθοδηγούνται από το ζεστό χρήμα που μεταφέρουν και στήριξαν [τη στερλίνα] πέρυσι κινδυνεύουν να γυρίσουν».
Ο πιθανότερος νικητής
Το ευρωπαϊκό νόμισμα που έχει θετικές προοπτικές φαίνεται πως είναι το ελβετικό φράγκο.
«Είμαστε bullish για το φράγκο», ανέφερε στο σημείωμα της Δευτέρας. «Βλέπουμε συνεχή χαλάρωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), αλλά με το μηδενικό κατώτατο όριο να πλήττεται σύντομα, ο ρυθμός χαλάρωσης έναντι του υπόλοιπου κόσμου θα πρέπει να επιβραδυνθεί».
Πρόσθεσε ότι το ελβετικό φράγκο διαπραγματευόταν στο μέσο του πενταετούς εύρους του και ότι η επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ «πιθανόν να είναι λιγότερο αποδεκτή από την παρέμβαση σε συναλλαγματικές ισοτιμίες». Το 2020, υπό τον τότε πρόεδρο Τραμπ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ελβετία για σκόπιμη υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου - έναν ισχυρισμό που οι αξιωματούχοι της χώρας απέρριψαν.
«Είναι απίθανο η SNB να πιέσει επιθετικά την ισχύ του φράγκου, επιτρέποντάς του να υπεραποδώσει», δήλωσε ο Σαραβέλος τη Δευτέρα.
Παράλληλα, όσον αφορά έναν πιθανό νικητή στην Ευρώπη, ο Alex King, ιδρυτής της πλατφόρμας προσωπικών οικονομικών Generation Money δήλωσε ότι η Νορβηγία θα μπορούσε να αποκομίσει κάποια ανταμοιβή από ένα ισχυρό δολάριο.
«Ένας μικρός σε μέγεθος ευρωπαϊκός παίκτης, η Νορβηγία θα επωφεληθεί από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου», σημείωσε ο King. «Με τις κύριες εξαγωγές της να τιμολογούνται σε δολάρια, το εισόδημα της Νορβηγίας θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, το τεράστιο κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας έχει σημαντική έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, οπότε και αυτό θα πρέπει να δει αύξηση της αξίας του».
Ο ρόλος της αγοράς ενέργειας
Ακόμα, ο Alex King, δήλωσε στο CNBC ότι η άνοδος της αξίας του δολαρίου έχει επιπτώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με νέες αυξήσεις των τιμών, είπε.
«Η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ καθιστά τις εισαγωγές ενέργειας ακριβότερες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου», εξήγησε σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, κάτι που θα προστεθεί στις υπάρχουσες ανησυχίες για τον πληθωρισμό λόγω των πιθανών δασμών των ΗΠΑ που θα έρθουν».
Αυτό θα μπορούσε να θέσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε επισφαλή θέση, εκτίμησε ο King, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει «ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για να μετριάσει τον αυξημένο πληθωρισμό» εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού του κράτους, του κολλώδους πληθωρισμού και του αυξανόμενου μισθολογικού κόστους.
«Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, οπότε είναι δυνητικά καλά νέα για τους εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων τα προϊόντα γίνονται σχετικά φθηνότερα για τους εισαγωγείς των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ομοίως, η Γερμανία έχει γίνει σημαντικός εισαγωγέας αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο King, οπότε ένα ασθενέστερο ευρώ θα μπορούσε να ωθήσει το ενεργειακό κόστος, με τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας να πλήττεται περισσότερο.
«Πολλοί Γερμανοί κατασκευαστές αγωνίζονται εδώ και αρκετό καιρό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, οπότε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει καταστροφή», δήλωσε.