ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αντικατέστησε την Φουντεδάκη - «Υπήρξε πολιτικό ζήτημα με την επιλογή της»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αντικατέστησε την Φουντεδάκη - «Υπήρξε πολιτικό ζήτημα με την επιλογή της»

Ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης  παραδέχθηκε ότι υπήρξε πολιτικό ζήτημα με τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπο της προτεινόμενης ως προέδρου της Αρχής για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, κας Αικατερίνης Φουντεδάκη, γι' αυτό και εισηγήθηκε την αντικατάστασή της.

Αιτιολόγησε ότι η Αρχή πρέπει να είναι απερίσπαστη στο έργο της και δεν μπορεί να τελούν οι επικεφαλής της υπό κρίση, κάτι που θα υπονομεύσει το έργο της ανεξάρτητης αυτής Αρχής. Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τον διορισμό της νέας διοίκησης, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έψεξαν με σφοδρότητα την επιλογή της κυβέρνησης να υποκύψει στην απαίτηση βουλευτών της ΝΔ για αντικατάσταση της προηγούμενης προτεινόμενης επειδή ήταν η συντάκτης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Την κυρία Φουντεδάκη την τιμώ και την σέβομαι πάρα πολύ. Είναι μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου έχει μια μεγάλη σταδιοδρομία και έχει κάποιες συγκροτημένες απόψεις τις ως κυβέρνηση αξιοποιήσαμε κατά τη σύνταξη του νόμου για την ισότητα στον γάμο», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είχε αρχίσει να προκαλείται πολιτικό ζήτημα λόγω δημοσιευμάτων. Η άποψή μου για την Αρχή είναι ότι τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν πρέπει να εξαιρούνται των πολιτικών αντεγκλήσεων. Η Αρχή αυτή, δεν πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο. Πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη. Δεν είναι δουλειά της Αρχής αυτής να εμπλέκεται σε πολιτικά ζητήματα. Δεν θα ήθελα, ως εκ τούτου, να επικεντρωθεί η δουλειά της στο αν κάποιοι συμπαθούν ή δεν συμπαθούν ορισμένους, αν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν με τις απόψεις του εκάστοτε προέδρου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι προσωπικό ζήτημα για την κυρία Φουντεδάκη, την οποία επανέλαβε ότι τιμά, παρόλες τις διαφωνίες τους, «διότι έτσι άλλωστε είναι στις Δημοκρατίες».

Για το αν έπαιξε ρόλο η αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, στη λήψη της απόφασης αλλαγής του συγκεκριμένου προσώπου, αφού απάντησε ότι προφανώς και θα μπορούσε η ΝΔ να αντικαταστήσει τους βουλευτές από την Επιτροπή -αφού έχει κάθε δικαίωμα από τον Κανονισμό- και δεν υπήρχε κανένα θέμα αν θα μπορούσε να εγκριθεί η κ. Φουντεδάκη από την Επιτροπή, αντέστρεψε το ερώτημα: «Δηλαδή μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να ακούει τις αντιδράσεις της Βουλής; Δηλαδή, άμα δεν ακούμε τη Βουλή, λέτε η κυβέρνηση είναι αυταρχική. Άμα η κυβέρνηση ακούει τη Βουλή είναι δέσμια της Βουλής».

«Η σχέση της κυβέρνησης και της Βουλής είναι διαδραστική. Κι δεν είναι μόνο θεμιτό, αλλά και επιβεβαιωμένο οι κυβερνήσεις δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα του Κοινοβουλίου. Αυτός θα ήταν ένας λόγος παραπάνω να μας επιβραβεύσουμε για την απόφασή μας και όχι να μας ψέξετε αυτή», κατέληξε.