ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι αλλάζει στις ελληνοβρετανικές σχέσεις μετά τη νίκη Στάρμερ

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ

INTIME NEWS/ΓΤ Πρωθυπουργού

Τα επικοινωνιακά λάθη και το μείζον διπλωματικό επεισόδιο μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μερικοί από τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εκτιμούν αναλυτές.

Ο Μιχάλης Αράπης, αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας εξηγεί στο CNN Greece πως ο Σερ Κιρ Στάρμερ εκμεταλλεύτηκε το διπλωματικό φιάσκο του απερχόμενου πρωθυπουργού γυρίζοντας την παρτίδα υπέρ του, υπογραμμίζοντας ότι «έκανε μεγάλη εντύπωση τελείως ξαφνικά να γίνει αυτή η κίνηση, να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο με μια φίλη και σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα».

«Υπήρχαν συζητήσεις στο Κοινοβούλιο την επόμενη μέρα και θα έλεγα ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία που ξαφνικά παρουσιάστηκε στον Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος την άδραξε. Προέβαλε επικοινωνιακά πολύ σωστά τον εαυτό του ως τον ηγέτη που εκπροσωπεί τη χώρα. Ο ίδιος είχε δει τον πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έγινε ξαφνικά η Ελλάδα πρωτοσέλιδο γι' αυτό το θέμα ως αδικημένη πλέον από τον πρωθυπουργό τους, άνευ λόγου και αιτίας. Και προβλήθηκε σε αρκετά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είχε τόσο δημόσια παγκοσμίως προβολή, σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό, ως ο ηγέτης που κατά κάποιο τρόπο προβάλλει τη χώρα, ενώ άλλος την εκθέτει. Αυτό τον βοήθησε πάρα πολύ και έγινε αυτό που λέμε δηλαδή στη μετάφραση πρωθυπουργός εν αναμονή», συμπληρώνει.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ

INTIME NEWS/ΓΤ Πρωθυπουργού

Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου

Μετά την κρίση στις σχέσεις Αθήνας -Λονδίνου από την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Μιχάλης Αράπης εκτιμά ότι ο Σερ Κιρ Στάρμερ είναι ένας έξυπνος διπλωμάτης ο οποίος θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό «και θα συζητήσουν και θα τον δεχθεί και θα πει ότι θα παραπέμπει το θέμα πάντα στο Βρετανικό Μουσείο».

Όπως τονίζει αναμένει «οι βρετανικές σχέσεις να είναι καλύτερες, όχι μόνο βέβαια ως προς την Ελλάδα. Και αυτό έχει να κάνει με τα πλαίσια, επειδή αναμένω να είναι καλύτερες γενικότερα ως προς την παρουσία της χώρας και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

  • Σαρωτική η νίκη του Εργατικού Κόμματος υπό τον Σερ Κιρ Στάρμερ. Τι σηματοδοτεί ότι η κεντροαριστερά επανέρχεται στην εξουσία μετά από 14 χρόνια στην Βρετανία;

Το συντηρητικό κόμμα υπέστη το χειρότερο αποτέλεσμά του για πάνω από έναν αιώνα. Αρκετοί Υπουργοί και κορυφαία στελέχη έχασαν την βουλευτική τους έδρα όπως οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Τεχνολογίας και άλλοι. Υπάρχει μία αναμενόμενη φθορά λόγω της παραμονής του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία επί 14 έτη. Υπήρχε μία κόπωση. Είχαμε περάσει από αλλεπάλληλες κρίσεις.

Είχαμε το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο εφαρμόστηκε 3,5 χρόνια αργότερα. Μετά μπήκαμε στην φάση του κορωνοϊού το οποίο επηρέασε πλήρως τη χώρα σε πολλά ζητήματα. Περισσότερο έχει να κάνει με την πτώση του Συντηρητικού Κόμματος παρά με τον «ενθουσιασμό» του σώματος με την επερχόμενη και επελαύνουσα αντιπολίτευση των Εργατικών. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο κομμάτι, αυτό.

Το δεύτερο είναι. Ότι υπήρχε μια πληθώρα τεράστιων επικοινωνιακών λαθών από τον πρώην πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο, όπου στοίχισαν ιδιαίτερα και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης και των συμβατικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξόργισαν και τους υπουργούς του, τους βουλευτές του, τα μέλη, αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους του κόμματος κόμματός του. Έπρεπε δηλαδή, είχε αυτό που λέγαμε σε καθημερινή βάση νέα γκάφα. Αυτό δεν επέτρεπε στο κόμμα να μπορέσει να εξηγήσει αυτό που προσπαθούσε να εξηγήσει στον κόσμο από την αρχή της προεκλογικής καμπάνιας, ότι δηλαδή υπήρχε μια οικονομική βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες το τελευταίο διάστημα.

Επομένως, ήταν πάντα σε μια αμυντική θέση για να εξηγούν γιατί κάνει αυτά τα παιδαριώδη τραγικά λάθη, τα οποία ήτανε σε καθημερινά πρωτοσέλιδα ως πρωθυπουργός και μετά να ζητάει για πολλές μέρες συγγνώμη. Και έτσι πέρασε μια μακρά προεκλογική περίοδος χωρίς ουσιαστικά να συζητηθούν καθόλου τα πολιτικά θέματα.

Η απρεπής αντιμετώπιση του Σούνακ στο Μητσοτάκη

  • Μείζον διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε στις σχέσεις Αθήνας - Λονδίνου η απόφαση του απερχόμενου Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τελευταία στιγμή την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο . Θεωρείτε ότι του στοίχισε και αυτό;

Σαφέστατα. Το πρώτο θα έλεγα, το οποίο έκανε και ήταν η θρυαλλίδα λίγο των εξελίξεων, ήταν η αναίτια και απροσδόκητη κίνηση να φερθεί απρεπώς απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και επισκεπτόταν επίσημα το Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2023. Ήταν μια απροσδόκητη κίνηση.

Όπως γίνεται συνήθως βέβαια, εθιμοτυπικά ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός εγείρει στη συζήτηση με τον ομόλογό του και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επομένως, δεν θα ήταν κάτι καινούργιο. Αυτό έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Δεν θα ήταν κάτι φοβερό και τρομερό να το πει Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό γίνεται συνήθως. Θα το έλεγε και πάντα.

Η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει ανεξαρτησία του Βρετανικού Μουσείου, δηλαδή παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο.

Επομένως έκανε μεγάλη εντύπωση τελείως ξαφνικά να γίνει αυτή η κίνηση, να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο με μια φίλη και σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα. Υπήρχαν συζητήσεις στο Κοινοβούλιο την επόμενη μέρα και θα έλεγα ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία ξαφνικά που παρουσιάστηκε στον Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος την άδραξε. Και τι έκανε; Προέβαλε επικοινωνιακά πολύ σωστά τον εαυτό του ως τον ηγέτη που εκπροσωπεί τη χώρα. Ο ίδιος είχε δει τον πρωθυπουργό. Έγινε ξαφνικά η Ελλάδα πρωτοσέλιδο γι' αυτό το θέμα ως αδικημένη πλέον από τον πρωθυπουργό τους, άνευ λόγου και αιτίας. Και προβλήθηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είχε τόσο δημόσια παγκοσμίως προβολή, σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό, ως ο ηγέτης που κατά κάποιο τρόπο προβάλλει τη χώρα, ενώ άλλος την εκθέτει. Αυτό τον βοήθησε πάρα πολύ και έγινε αυτό που λέμε δηλαδή στη μετάφραση πρωθυπουργός εν αναμονή και στη συνείδηση πλέον του κόσμου.

«Δεν στέκομαι εμπόδιο» σε ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών

  • Ο ηγέτης των Εργατικών είχε διαβεβαιώσει πως, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Θα τηρήσει την δέσμευσή του;

Υπάρχει μια πάγια θέση της εκάστοτε βρετανικής κυβέρνησης ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε να κριθεί από τους ίδιους και παραπέμπουν στο γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια νομοθεσία, όπου παραπέμπουν στην αυτονομία του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό που λέει είναι δεν στέκομαι εμπόδιο. Ακόμη κι αν η μετάφραση της δήλωσης σημαίνει ότι συνεργαστείτε, συνεννοηθείτε, διαπραγματευτείτε και βρείτε τα σε εισαγωγικά με το Βρετανικό Μουσείο. Δηλαδή δεν θα πει η κυβέρνηση «δεν το εμποδίζω». Απλά το Βρετανικό Μουσείο λέει «είναι δικά μου».

Και ουσιαστικά αγνοεί το ζήτημα. Είναι δεδομένο ότι ο Σερ Κιρ Στάρμερ είναι ένας διπλωμάτης ή ένας έξυπνος άνθρωπος. Μην ξεχνάμε, ήταν πολλά χρόνια δικηγόρος. Έτσι έγινε γνωστός στη βρετανική κοινωνία, γι' αυτό έχει πάρει και τον τίτλο του ιππότη. Σε αντίστοιχη περίπτωση. Ναι, θα καθίσει με τον εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό και θα συζητήσουν και θα τον δεχθεί και θα πει ότι θα παραπέμπει το θέμα πάντα στο Βρετανικό Μουσείο.

  • Τι εκτιμάτε ότι θα αλλάξει στις ελληνοβρετανικές σχέσεις ;

Αναμένω λοιπόν οι βρετανικές σχέσεις να είναι καλύτερες, όχι μόνο βέβαια ως προς την Ελλάδα. Και αυτό έχει να κάνει με τα πλαίσια, επειδή αναμένω να είναι καλύτερες γενικότερα ως προς την παρουσία της χώρας και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλύτερες οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Πώς πιστεύετε ότι θα ενεργήσει ο Κιρ Στάρμερ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θα είναι καλύτερες σε διπλωματικό επίπεδο γιατί υπάρχουν και τεράστια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δηλαδή έχουμε τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε την τεράστια κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουμε πολλά ζητήματα στα οποία χρειάζεται η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει αποξενωθεί. Μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση για χρόνια ήταν στο περιθώριο.

Δεν υπολόγιζε κανείς τον εκάστοτε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν τις εκλογές. Τώρα λοιπόν έχει γίνει αλλαγή. Έχουμε νέο πρόσωπο, νέα ηγεσία δηλαδή. Είναι αυτό που λέμε μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, οπότε μπορεί να χειριστεί κάποια θέματα με πιο φιλικό τρόπο.

Καλύτερη συνεργασία με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία

  • Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία ;

Εμείς έχουμε μια ακμάζουσα παροικία- ομογένεια που ξεπερνάει περίπου το μισό εκατομμύριο Ελληνορθοδόξων, δηλαδή συμπατριωτών μας από Ελλάδα και από Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα τώρα βγήκε και επανεξελέγη ο Μπάμπος Χαραλάμπους, βουλευτής κυπριακής καταγωγής με τους Εργατικούς. Θα υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία και σύγκλιση. Θεωρώ ότι θα μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως μια σταδιακή διευκόλυνση στη μετοίκηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κάποιου είδους χαλάρωση του σκληρού μεταναστευτικού πλαισίου που είχε διαμορφωθεί μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης