ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σταυροδρόμι η Γαλλία: Η νίκη Λεπέν, ο «διάδοχος» και η «ζαριά» Μακρόν

Σε σταυροδρόμι η Γαλλία: Η νίκη Λεπέν, ο «διάδοχος» και η «ζαριά» Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν

Ludovic Marin/Pool photo via AP

Μετά την μεγάλη νίκη της Μαρίν Λεπέν και την επιθυμία της να περάσει τις πύλες της εξουσίας, το «κόμμα» του Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει, με την Γαλλία να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, εκτιμούν αναλυτές.

«Για τον Εμανουέλ Μακρόν μένει να φανεί αν το τεράστιο στοίχημά θα αποδώσει. Τελικά η στρατηγική του για την ενίσχυση του κέντρου απέτυχε» , δηλώνει στο CNN Greece, η αναλύτρια και ερευνήτρια του German Marshall Fund (GMF), Γκεσίν Βέμπερ, καθώς στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε το 33% των ψήφων, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατάφερε να συγκεντρώσει 28%, ενώ το κόμμα του Γάλλου Προέδρου απέσπασε 20% – 22%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναλύτρια εκτιμά ότι είναι αβέβαιο το μέλλον της συμμαχίας Μακρόν «Μαζί», «ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζει τα άσχημα αποτελέσματα των εκλογών».

Στόχος της Λεπέν η «καρέκλα» Μακρόν

Η επώδυνη επιλογή για εκλογές, όπως έδειξαν οι πρώτες κάλπες για τον Εμανουέλ Μακρόν, έδωσαν την αυτοπεποίθηση στην νέα «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης πώς στις 7 Ιουλίου δεν αποκλείεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών στον β' γύρο των εκλογών και θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αναλύτρια και ερευνήτρια του German Marshall Fund (GMF), Γκεσίν Βέμπερ η επιδίωξη της Λεπέν είναι «ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι βασικά ο ''εστεμμένος πρίγκιπας'' - διάδοχος της Λεπέν εδώ και χρόνια. Η ιδέα είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός με καλές επιδόσεις ώστε να μπορέσει η ίδια η Λεπέν να κατεβεί υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027».

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μάς δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε νωρίτερα ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN, Τζορντάν Μπαρντελά.

Άσχημα νέα για την ΕΕ η ακροδεξιά περιδίνηση

Η Γκεσίν Βέμπερ είναι μέλος της ομάδας Γεωστρατηγικής του German Marshall Fund και σαν αναλύτρια και ερευνήτρια εστιάζει στον ρόλο της Ευρώπης ως γεωπολιτικού παράγοντα, στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Μιλώντας στο CNN Greece εκτιμά πώς το ότι ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν φθάνει στο κατώφλι της εξουσίας για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «θα είναι πολύ άσχημα νέα για την ΕΕ από πολλές απόψεις. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι πιο πιθανό να μην δουν παρόμοια πολιτική με εκείνη που έχουμε δει από την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία γενικά εξακολουθεί να μην είναι αντι-ατλαντική και επίσης υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Γκεσίν Βέμπερ στο CNN Greece

Για πρώτη φορά, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση άφησε στην τρίτη θέση, το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ποια είναι τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, απλώς και μόνο επειδή μόλις οι 80 από τους συνολικά 577 βουλευτές έχουν ήδη εκλεγεί σε πρώτη φάση. Έτσι, εξακολουθούμε να έχουμε λιγότερους από 500 υποψηφίους που πρέπει να λάβουν μέρος στον δεύτερο γύρο και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακριβώς την ψηφοφορία των εκλογικών στρατηγικών. Γνωρίζουμε ότι η Εθνική Συσπείρωση συνεχίζει να στέλνει τους υποψηφίους της και βλέπουμε επίσης ότι το αριστερό μπλοκ και η ομάδα του κόμματος Μακρόν καλούν τώρα τους υποψηφίους τους. Ένα σενάριο είναι φυσικά ότι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν έναν υποψήφιο ο οποίος δεν ανήκει στην Εθνική Συσπείρωση είτε θα το επαναλάβουν και στον δεύτερο γύρο ή δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύετε ότι η Μαρίν Λεπέν θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση;

Ναι, νομίζω ότι εάν το κόμμα Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την πλειοψηφία και θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι όχι η Μαρίν Λεπέν αλλά ο Ζορντάν Μπαρντελά θα προσπαθήσει άμεσα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, τότε πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματικά αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να κυβερνήσει και να περάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο. Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι βασικά ο «εστεμμένος πρίγκιπας» - διάδοχος της Λεπέν εδώ και χρόνια. Η ιδέα είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός με καλές επιδόσεις ώστε να μπορέσει η ίδια η Λεπέν να κατεβεί υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο αυτό το στοίχημα μπορεί λειτουργήσει γιατί για τη Λεπέν είναι μια ασφαλής επιλογή να μην διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, επειδή στη γαλλική πολιτική ο πρωθυπουργός έχει μια πολύ ασταθή θέση και θα θυσιαστεί από τον πρόεδρο εάν τα πράγματα δεν πάνε καλα.

Τι θα σήμαινε μία νίκη της ακροδεξιάς για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αυτό μένει ακόμη να φανεί. Γενικά η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται έντονα από τον Γάλλο πρόεδρο, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας. Είναι ασφαλές να πούμε ότι μια νίκη της Ακροδεξιάς πιθανότατα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πιθανή γαλλική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού. Και φυσικά έχουμε τη διάσταση της διεύρυνσης της Ε.Ε.Νομίζω ότι συνολικά μια νίκη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία θα είναι πολύ άσχημα νέα για την ΕΕ από πολλές απόψεις. Απλώς επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα αλληλεπιδράσει ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι κάποιος δυνητικά από την Ακροδεξιά, με τους ομολόγους στην ΕΕ. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι πιο πιθανό να μην δουν παρόμοια πολιτική με εκείνη που έχουμε δει από την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι , η οποία γενικά εξακολουθεί να μην είναι αντι-ατλαντική και επίσης υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Τι σημαίνουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Πιστεύετε ότι χάνει την δύναμή του και ποια εκτιμάτε πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για το κόμμα του;

Για τον Εμανουέλ Μακρόν μένει να φανεί αν το τεράστιο στοίχημά θα αποδώσει. Το 2017, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία, η φιλοδοξία του ήταν στην πραγματικότητα να ενισχύσει το πολιτικό κέντρο στη Γαλλία, αλλά παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν υποψήφιο που δεν ήταν ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Τελικά η στρατηγική του για την ενίσχυση του κέντρου απέτυχε. Σε σχέση με το κόμμα το μέλλον είναι αβέβαιο, ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζουν τα άσχημα αποτελέσματα των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ