ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Τσίπρα θέλει ο Κασσελάκης - Τι θα σημάνει μια νέα διάσπαση

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία οδεύει προς μια ακόμα «πολεμική» Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή κι ενδεχομένως προς μια ακόμα διάσπαση.

Αν, μάλιστα, συμβεί η τελευταία θα είναι πολύ πιο επώδυνη από τις προηγούμενες, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει και την απώλεια του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόμμα.

Κι αυτό γιατί πέρα από τους επτά βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των 87 υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα τέσσερις που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός, πέρα βεβαίως από τη στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει με 25 ή και 24 βουλευτές.

Αποφασισμένος για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει σήμερα Δευτέρα από τις ΗΠΑ- νωρίτερα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι- αποφασισμένος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον κ. Τσίπρα «χωρίς γάντια», όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να ζητήσει ακόμα και την επιβεβαίωση της προεδρίας του μέσα από νέες εσωκομματικές εκλογές.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, πάντως, δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να βρει μια «συγκροτημένη, σοβαρή, αξιόπιστη και με δυναμική» προσωπικότητα που μπορεί να κερδίσει τον κ. Κασσελάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, μας λένε πως μυστικές δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει τις ημέρες του συνεδρίου, έδειχναν πως και η Όλγα Γεροβασίλη θα μπορούσε να είχε επικρατήσει του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αφήνουν υπόνοιες και για την απουσία περίπου δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ, συνδέοντάς την και με τις τρύπες στο πόθεν έσχες του.

Το «μοντέλο Φαραντούρη» που προωθούν οι ψύχραιμοι

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο εσωκομματικός εμφύλιος μαίνεται, οι λίγες πιο ψύχραιμες φωνές προωθούν, όπως πληροφορείται το CNN Greece, ένα διακριτό, αλλά ταυτοχρόνως ανοιχτό μοντέλο συνεργιών, το οποίο, όπως λένε, με συνέπεια εδώ και τουλάχιστον μια τριετία υπηρετεί ο Νικόλας Φαραντούρης.

Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια τακτική πολιτική συνομιλία με πρόσωπα από όμορους πολιτικούς χώρους, όπως της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς κ.λπ., με διάφορες αφορμές: ακαδημαϊκές, πολιτικές, κινηματικές.

Η διαφορά του νεοεκλεγμένου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους συνομιλητές τέτοιων πόλων είναι πως υποστηρίζει την αυτοτέλεια των κομματικών σχηματισμών, δεν θέτει ζητήματα προσώπων - αρχηγού και μιλά για κοινά σημεία επαφής που σε κάθε περίπτωση «προηγούνται μιας οπορτουνιστικής και πρόωρης προσωπολογίας», όπως μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, στις κοινές παρεμβάσεις του κ. Φαραντούρη με πρόσωπα άλλων όμορων χώρων, εκτός της σαφούς αναφοράς του στην πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει την ανάγκη να «ωριμάσουν οι συνθήκες χωρίς βεβιασμένες συμπράξεις άνωθεν».

Σε αυτή τη λογική είχε κινηθεί προ διετίας η κοινή του παρέμβαση με τον συνάδελφό του καθηγητή, νυν δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χάρη Δούκα, και στην ίδια γραμμή κινείται και η πρόσφατη παρέμβασή του με την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.

Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δεν κινήθηκαν εκτός γραμμής ούτε προξένησαν δυσφορία στον Αλέξη Τσίπρα προ διετίας και τον Στέφανο Κασσελάκη σήμερα.

Κυρίως, όμως, δεν συνοδεύτηκαν από κάποια «προεκλογική ραθυμία» που πολλοί προεδρικοί χρεώνουν κατά καιρούς σε όσους θέτουν θέματα διεύρυνσης κ.λπ.

Απεναντίας, κύκλοι της Κουμουνδούρου πάντοτε αναγνώριζαν ότι «ο Φαραντούρης είναι ίσως αυτός που ίδρωσε περισσότερο τη φανέλα», τόσο το 2023 όσο και το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης