Βουλή: Στις επάλξεις για την επικράτηση στον χώρο της αντιπολίτευσης, Φάμελλος, Κατρίνης, Χαρίτσης
Ανανεώθηκε:
Στη μάχη της επικράτησης στο χώρο της αντιπολίτευσης, και με φόντο τα εσωκομματικά τους ζητήματα, φαίνεται να κινούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και Νέα Αριστερά, όπως κατεφάνη και σήμερα στην Ολομέλεια, οπότε τόσο οι επικεφαλής των ΚΟ όσο και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι παρενέβησαν στον άτυπο διάλογο για το σκηνικό που διαμορφώνεται.
Με στόχο να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσία των μελών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να κοστολογηθούν τα μέτρα που προτείνει για την ακρίβεια και την φορολογία, όπως ζητεί η κυβέρνηση, ο Σωκράτης Φάμελλος επέμεινε και σήμερα σε μια πρόταση που έχει απορριφθεί ως αντισυνταγματική από την Διάσκεψη των Προέδρων. Η τοποθέτησή του ήταν χαρακτηριστική του «παιχνιδιού» επικράτησης με την κυβέρνηση, το οποίο συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.
Βολές Φάμελλου κατά Χατζηδάκη
Ο κ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, ζήτησε εκ νέου να προχωρήσει η κανονική νομοθετική διαδικασία για τη συζήτηση των προτάσεων νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα του και απευθύνθηκε προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του να θέσει στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το ακριβές χρονοδιάγραμμα συζήτησης των δύο προτάσεων νόμου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων όταν αυτή ξανατέθηκε από την Θεοδώρα Τζάκρη, απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι προσκρούει στο άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν εισέρχονται σε συζήτηση προτάσεις νόμου οι οποίες επισύρουν δημοσιονομικό κόστος. Την ίδια ώρα ο κ. Φάμελλος, καταφέρθηκε και εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, να συγκληθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και να κληθούν σε αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και οι αρμόδιοι Τομεάρχες Οικονομικών του κόμματος καθώς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να διεξαχθεί μια αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να υπάρξει κοστολόγησή τους. Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε την πρόταση Χατζηδάκη “καινοφανή διαδικασία δικής του έμπνευσης” με στόχο να να αποφύγει την ουσιαστική κοινοβουλευτική συζήτηση και να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για την ακραία ακρίβεια και την άδικη φορολόγηση των πολιτών.
Στον άτυπο «διάλογο» που άνοιξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς στις εξελίξεις στο κόμμα του. Όπως ανέφερε «είναι εθνική ανάγκη η ανασυγκρότηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με ρεαλιστικό σχέδιο και με πρόσωπα άφθαρτα και αξιόπιστα».
Στο μεταξύ παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τοποθετούμενος απέναντι στα σενάρια ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, είπε ότι η συζήτηση αν και έχει ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο «γίνεται χωρίς περιεχόμενο, προγραμματικό και πολιτικό, και διεξάγεται με όρους ποδοσφαιρικούς και πασαρέλας».
Όπως προσέθεσε ο κ. Χαρίτσης η ανασυγκρότηση της Αριστεράς περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα και προσωπικές στρατηγικές και τόνισε ότι «ο προοδευτικός κόσμος δεν θα δώσει πολλές ευκαιρίες ακόμα σε ένα έργο που το έχει ξαναδεί και αν η πρόταση απέναντι στην Δεξιά είναι μία ευκαιριακή συμμαχία που θα εφαρμόσει πανομοιότυπες πολιτικές, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και δεν αφορά τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες». « Θέλω να είμαι ξεκάθαρος:Κανένα μέτωπο, καμιά συνεργασία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρές θέσεις, ευκρινές πολιτικό περιεχόμενο και σαφές πρόγραμμα», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.