ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίσω ολοταχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση των μέτρων του για την Οικονομία στη Βουλή

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή στις 19 Δεκεμβρίου 2023

Aris Oikonomou/ SOOC

Την οδό της φυγομαχίας επιλέγει τελείως ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφύγει την επίσημη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των μέτρων που προτείνει την ακρίβεια και την Οικονομία, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε τελικά την πρόταση του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη , ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ώστε να συζητηθεί και να κοστολογηθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από τους ίδιους αρμόδιους που είναι τα μέλη του Γενικού Λογιστηρίου. του Κράτους.

Μάλιστα με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε να κληθεί τόσο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όσο και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του. Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να διεξαχθεί η σχετική αναλυτική συζήτηση.

Κι ενώ αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Χατζηδάκη, σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος στη Διάσκεψη των Προέδρων, Θεοδώρα Τζάκρη, έκανε πίσω προτείνοντας να συζητηθεί η πρόταση νόμου του κόμματος της με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. και αφού ολοκληρωθεί εκεί η επεξεργασία, να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, προσκρούει στο Σύνταγμα και στο άρθρο 73, το οποίο προβλέπει ότι οι προτάσεις νόμου που επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος – όπως καταφανώς η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - δεν εισάγονται στη συζήτηση. Αυτή ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες – και η απάντηση του προέδρου της Βουλής, στο αίτημα που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή της πρότασής του με την κανονική νομοθετική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, επέμενε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο, καθώς δεν επιφέρει κόστος για μισθό, σύνταξη ή όφελος σε κάποιο πρόσωπο, με τον κ. Τασούλα δεν τονίζει ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ. 3), καμία πρόταση νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή, εφόσον συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, όπως άλλωστε προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης