ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναβρασμός» στην Κεντροαριστερά - Η προτροπή Τσίπρα και οι προθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

EUROKINISSI

Τα αδιέξοδα που οδήγησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην αποτυχία να κλείσουν την ψαλίδα από τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές, φουντώνει καθημερινά τα σενάρια για διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Σενάρια που προκύπτουν από τις εξελίξεις στα ίδια τα κόμματα, ενώ μια ξεχωριστή ματιά στα γεγονότα αποτυπώνει η τελευταία έρευνα της Metron Analysis που έδειξε ότι 7 στους 10 πολίτες θέλουν σύγκλιση των κομμάτων.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε πως σε δύο ηλικιακές ομάδες, των 25-34 και των 35-44, το ποσοστό της συγκρότησης μιας διευρυμένης παράταξης με κεντροαριστερό πρόσημο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 73%, ανεβάζοντας τον συνολικό μέσο όρο.

Οπότε το ότι στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 83% εκατέρωθεν δεν προκαλεί έκπληξη. Ενισχύει ωστόσο το διακύβευμα που έχει γεννηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Metron Analysis, το 45% εκτιμά ότι στις Ευρωεκλογές ενισχύθηκε η Άκρα Δεξιά, το 25% η Δεξιά, το 11% το Κέντρο και το 9% η Αριστερά.

Η «οδηγία» Τσίπρα σε Κασσελάκη - Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης (18/6) κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, έδειξε τον δρόμο σε Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες «για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με πρόσθεση και όχι διαίρεση. Μίλησε για «δημοκρατική ισορροπία» απέναντι στον κίνδυνο όσμωσης δεξιάς και ακροδεξιάς.

Έκανε λόγο για τολμηρές πρωτοβουλίες, για σύγκλιση των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Αριστερά, αλλά και τον «Κόσμο» του Π. Κόκκαλη και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις.

«Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία.

Το αφήγημα που... αγνοείται

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ίδιος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να τεθεί εκ νέου αντιμέτωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, αντίθετα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που στη χθεσινή του συνέντευξη τόνισε ότι θα είναι υποψήφιος σε ένα ενδεχόμενο σχήμα συνεργασίας της Κεντροαριστεράς, ακόμα και αν έχει αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ώρα που στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη ενισχύονται οι εσωκομματικές διαμάχες, η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου για άνοδο της Κεντροαριστεράς θα χρειαστεί διαφορετικό αφήγημα, πολιτικό σχέδιο και κυβερνητική ομάδα με πολιτική εμπειρία και τεχνοκρατική επάρκεια.

«Θετικό το αποτέλεσμα» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι ψηφοφόροι αναζητούν χαραμάδες αισιοδοξίας για σύμπλευση, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε ως θετικό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει μεν στις προτάσεις κοινοβουλευτικής συνεργασίας προς τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα, πλην όμως της Νέας Αριστεράς, και με κατανόηση για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρόεδρος έχει καταλύσει τη δημοκρατία στο κόμμα και εκδίωξε επαγγελματικά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, λόγω της πρότασης του για δημοψήφισμα από τα μέλη», ήρθε να προσθέσει την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης που αμφισβητεί τις προθέσεις Κασσελάκη.

Το ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο Πολιτικό Συμβούλιο

Όλο και πιο βαθύ δείχνει να γίνεται το «ρήγμα» στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών με το αποτέλεσμα και τα ποσοστά να ερμηνεύονται διαφορετικά από την κάθε πλευρά. Έτσι, μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αναμετρηθεί για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τις προειδοποιήσεις για διαγραφές στελεχών, ήρθαν νέα «πυρά» εναντίον του.

Σήμερα, ήταν η σειρά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αλλά και του Χάρη Δούκα, να επανέλθουν στο θέμα της εσωκομματικής κάλπης και το θέμα είναι εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «σηκώσει το γάντι» που του πετούν και αν ναι, πότε θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

«Δεν έκανε αυτοκριτική και δεν μπόρεσε να απαντήσει στα βασικά- Αν δεν μπορεί ο ίδιος να κερδίσει τον Κασσελάκη, πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη;», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος για τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ.

Στις «βολές» Ανδρουλάκη απάντησε εμμέσως και ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα: «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος. Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα. Πρέπει σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί» υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας.

Οι οριστικές αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να δοθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα αυτό, παραπέμποντας στην τήρηση του καταστατικού και το χρονοδιάγραμμα του 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης