ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανταλλαγή «πυρών» στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο Πολιτικό Συμβούλιο για την επόμενη μέρα

Ανταλλαγή «πυρών» στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο Πολιτικό Συμβούλιο για την επόμενη μέρα

Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλο και πιο βαθύ δείχνει να γίνεται το «ρήγμα» στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών με το αποτέλεσμα και τα ποσοστά να ερμηνεύονται διαφορετικά από την κάθε πλευρά.

Έτσι, μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αναμετρηθεί για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τις προειδοποιήσεις για διαγραφές στελεχών, ήρθαν νέα «πυρά» εναντίον του.

Σήμερα, ήταν η σειρά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αλλά και του Χάρη Δούκα, να επανέλθουν στο θέμα της εσωκομματικής κάλπης και το θέμα είναι εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «σηκώσει το γάντι» που του πετούν και αν ναι, πότε θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Τήρηση χρονοδιαγράμματος ή... κάλπη;

Οι οριστικές αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να δοθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα αυτό, παραπέμποντας στην τήρηση του καταστατικού και το χρονοδιάγραμμα του 2025.

Αναφερόμενος στις ατάκες Ανδρουλάκη για κλίμα εσωστρέφειας και τοξικότητας, πρώτος έσυρε το χορό των αντιδράσεων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Δεν έκανε αυτοκριτική και δεν μπόρεσε να απαντήσει στα βασικά- Αν δεν μπορεί ο ίδιος να κερδίσει τον Κασσελάκη, πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη;», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος για τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ. «Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να του ζητάει δημοκρατικά να πάει σε εκλογές και αυτός να επικαλείται το φόβο των διαγραφών».

«Πλούτος η διαφορετική άποψη, όχι τοξικότητα»

Με την ένταση στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίζεται, τη σκυτάλη πήρε ο Χάρης Δούκας που ήρθε να απαντήσει εκ νέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «θεμιτές φιλοδοξίες, αλλά θεσμικά και πολιτικά».

Στις «βολές» Ανδρουλάκη απάντησε εμμέσως ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για βιώσιμες πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο: «Να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα θέματα και να έχουμε τις απόψεις μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος. Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα. Και δεύτερον, πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί» υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας.

Τα «στρατόπεδα»

Εν αναμονή των εξελίξεων από το Πολιτικό Συμβούλιο, μέχρι τώρα υπάρχουν μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που ανοιχτά ζητούν ή βλέπουν θετικά τις πρόωρες κάλπες (από βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας και ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε και η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών που φτάνουν έως την ηγεσία).

Αντίθετα, υπέρ του προέδρου του κόμματος έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Ηρακλείου Φρέντι Παρασύρης και ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. «Η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει απενοχοποιημένα να συζητήσουμε για τα θέματα στα όργανα, το έχω πει και στον πρόεδρο» ανέφερε σε δική της παρέμβαση η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ