ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στην καθημερινότητα - Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου EUROKINISSI

Ο αναμενόμενος ήδη από την επομένη των εκλογών ανασχηματισμός είναι πλέον γεγονός και από την ανακοίνωση των προσώπων που μετακινούνται ή εισέρχονται εκ νέου στο κυβερνητικό σχήμα προκύπτουν σαφή πολιτικά συμπεράσματα.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιούν κυβερνητικές πηγές για να σχολιάσουν τον ανασχηματισμό αναφέροντας ότι «απαντά στο αίτημα των πολιτών “σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Είναι ομολογημένη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η ανησυχία των πολιτών για το κύμα ακρίβειας που επιμένει να δοκιμάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να δώσει την αίσθηση μιας νέας αρχής, μια πιο έντονης προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρώτο πρόβλημα στην αξιολόγηση των καταναλωτών. Η τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο τιμόνι του υπουργείου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα να δοθούν άμεσα και με σαφή τρόπο λύσεις που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών.

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως δεν μπορεί να αναγνωστεί ως υποβάθμιση καθώς την ηγεσία ενός θεσμικού υπουργείου περνά σε ένα παραγωγικό, όπου τα θέματα τα οποία διαχειρίζεται είναι πάντοτε σημαντικά και έχουν να κάνουν με το εισόδημα, την ασφάλιση και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι ανήκει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων και η νέα υπουργός καλείται να κερδίσει το στοίχημα.

Η αποχώρηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών δε σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η σημασία του καθώς είναι διακηρυγμένος στόχος ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κράτους. Η αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου, που αναλαμβάνει υπουργός σηματοδοτεί τον «νέο αέρα» για τη λύση προβλημάτων, κάποια εκ των οποίων είναι κρίσιμα και ταλαιπωρούν επί δεκαετίες πολίτες και διοίκηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του του Γιώργου Μυλωνάκη μέχρι σήμερα ήταν Γενικού Γραμματέα της Βουλής που αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, καθώς πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτές τις θέσεις συντονίζουν τόσο το κυβερνητικό έργο, όσο και την επικοινωνία των βουλευτών με την κυβέρνηση και το Μαξίμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης