ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναταράξεις» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές - Οι χειρισμοί Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

«Αναταράξεις» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές - Οι χειρισμοί Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Α), και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης (Δ) σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν στον χώρο της κεντροαριστεράς οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Τα δύο κόμματα όχι μόνο δεν έπιασαν τους εκλογικούς τους στόχους, αλλά ακόμα και αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 28,3% της Νέας Δημοκρατίας, παρά την αισθητή εκλογική πτώση της κυβερνώσας παράταξης.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι δύο αρχηγοί, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως τους κομματικούς τους μηχανισμούς, κάτι που αποτυπώθηκε και τις κάλπες.

Ανοιχτή η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη – Πίεση σε Κασσελάκη

Τώρα, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, βρίσκονται και οι δυο αντιμέτωποι με εσωκομματική αμφισβήτηση.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Παπανδρέου έθεσαν ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ενώ γύρω τους στοιχίζονται και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι διαφορετική, με στελέχη της Κουμουνδούρου να κατακρίνουν ανοιχτά την εκλογική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη και να
ζητούν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρονται μάλιστα να έχουν συμφωνήσει να καταθέσουν πρόταση για διεξαγωγή κοινωνικού και όχι στενά κομματικού δημοψηφίσματος, σχετικά με τη δημιουργία ενός «νέου, κοινού και μεγάλου» πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει τη νίκη από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την πόρτα της εξόδου «δείχνει» ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα «σήκωσε το γάντι», λέγοντας στον κ. Τεμπονέρα πως κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάξει πορεία», είπε στο Ρ/Φ Παραπολιτικά.

Παράλληλα απολογήθηκε για την παρουσίαση των σπιτιών του και δήλωσε πως έλαβε το μήνυμα της κάλπης.

«Το έλαβα το μήνυμα και αυτό αναφέρεται ίσως και στα δικαιώματα που έχω δώσει κι εγώ παρουσιάζοντας το σπίτι μου. Mea culpa, το αναγνωρίζω, από εδώ και πέρα δεσμεύομαι ότι θα χτίσουμε μια νέα ομάδα προοδευτικής αριστείας», σημείωσε.

Η τακτική Ανδρουλάκη – Πώς θα χειριστεί την αμφισβήτηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα απαντήσει επίσημα στις εσωκομματικές βολές.

Η μόνη αντίδραση που έχει υπάρξει έως τώρα προέρχεται από «κύκλους του ΠΑΣΟΚ», που διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να βυθιστεί στην εσωστρέφεια η παράταξη «και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».

Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ακόμα πως το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό και πως τώρα το ζήτημα, «είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ