ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά Ανδρουλάκη από υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Πυρ ομαδόν κατά Ανδρουλάκη από υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - Τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Αθήνα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Λίγες μέρες μετά το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θέτουν θέμα ηγεσίας, θεωρώντας ως κύριο υπεύθυνο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος απαντά, μέσω πηγών, ότι «δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί στην εσωστρέφεια το κόμμα»

Τελευταίο χτύπημα από τον πρώτο σε σταυρούς εκλεγμένο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Παπανδρέου, που φέρει και το βαρύτερο όνομα στην παράταξη, που με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ευθέως την ευθύνη (για το εκλογικό αποτέλεσμα) έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα». Είχαν προηγηθεί ανάλογες βολές από Γερουλάνο, Κωνσταντινόπουλο και Γιαννακόπουλου που ζητούν άμεση σύγκλιση των οργάνων του κόμματος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει τη σχετική συζήτηση, στέλνοντας μήνυμα μέσω «κύκλων του ΠΑΣΟΚ» πως δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια.

Το χορό άνοιξε το βράδυ των ευρωεκλογών η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας στο ερώτημα αν τίθεται θέμα ηγεσίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θα τα συζητήσουμε όλα μα όλα, και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα στα όργανα… Οφείλουμε να συζητήσουμε τα πάντα», τόνισε.

Η «βόμβα» Κωνσταντινόπουλου - Στήριξη από Γερουλάνο

Η «βόμβα» έπεσε σήμερα από τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ζητά να γίνει άμεση επανεκκίνηση στο κόμμα, με την άμεση εκλογή νέας ηγεσίας εντός του 2024.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!», αναφέρει στην επιστολή του.

Τη στήριξή του στην πρόταση Κωνσταντινόπουλου, εξέφρασε και ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Γερουλάνος, ζητώντας να υπάρξει γρήγορη και συντεταγμένη διαδικασία που θα πάει σε βάθος τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και θα καταλήξει άμεσα σε «δια ταύτα».

Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου, ενώ απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική».

Δήλωση για την επόμενη μέρα του κόμματος έκανε και η Μιλένα Αποστολάκη που αναφέρει ότι «η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους» και προσθέτει ότι «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις», δήλωση που μάλλον φιλοδοξεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις δηλώσεις των υπολοίπων στελεχών.

«Οι διαδικασίες θα ακολουθηθούν κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό»

Σε υψηλούς τόνους απαντούν στα ομαδικά πυρά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψουν να βυθιστεί στην εσωστρέφεια η παράταξη «και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό και πως τώρα το ζήτημα, «είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ