ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κόμματα «κάνουν ταμείο» - Ο προεκλογικός απολογισμός και οι προσδοκίες

Τα κόμματα «κάνουν ταμείο» - Ο προεκλογικός απολογισμός και οι προσδοκίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης

IN TIME

Λίγες ώρες απομένουν για το τέλος της προεκλογικής περιόδου και τα κομματικά επιτελεία, εκτός της τελευταίας παρουσίας απόψε, αποτιμούν τα κέρδη και τις αστοχίες του τελευταίου μήνα. Κοινή συνισταμένη ότι όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται για κάποιους στις κάλπες.

Η ΝΔ θεωρεί ότι κατάφερε να πείσει ως η δύναμη σταθερότητας και συνέχειας, που είναι η μόνη επιλογή αν η χώρα θέλει να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Στην Πειραιώς πιστεύουν επίσης ότι μπόρεσαν να αμβλύνουν με επιτυχία τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στην αρχή της προεκλογικής μάχης και θεωρούν ότι ένα ποσοστό ακόμα και υψηλότερο απ' αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών είναι εθικτό.

Ως προς την ατζέντα, όπου τις τελευταίες μέρες κυριάρχησε το θέμα του πόθεν έσχες Κασσελάκη, στη ΝΔ πιστεύουν ότι αυτό κόστισε στην αξιωματική αντιπολίτευση και πως αυτό θα καταγραφεί στις κάλπες.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει το κυβερνών κόμμα για να πείσει τους πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες είναι πως «ισχυρή ΝΔ σημαίνει διεκδίκηση και μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς όφελος της Ελλάδας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στην υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει η ακρίβεια, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να δεσμεύεται πως η πολιτεία θα είναι δίπλα στα νοικοκυριά, όχι μόνο με έκτακτες παρεμβάσεις και μόνιμες αυξήσεις, αλλά συνεχίζοντας την ελάφρυνση των πολιτών, όπως λένε τα στελέχη του Μαξίμου, από φόρους και εισφορές, ώστε με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα να οχυρώνεται απέναντι στις ανατιμήσεις.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισιοδοξία για την επιβεβαίωση της θέσης του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων, θεωρώντας παράλληλα ότι θέματα όπως η ακρίβεια δεν απαντήθηκαν επαρκώς από την κυβέρνηση και αυτό θα καταγραφεί στο εκλογικά αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η συζήτηση για το πόθεν έσχες έχει κοστίσει στις κυβέρνηση, αφού όπως λένε «από την πλευρά Κασσελάκη δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σε αντίθεση με την πλευρά Μητσοτάκη που αρνήθηκε να δώσει το πόθεν έσχες του»

Όλοι, πάντως, σημειώνουν πως ήδη από το βράδυ της Κυριακής θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε αναζήτηση αρχηγού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ