ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε η τελική έξοδος Μητσοτάκη στους πολίτες - Ομιλία στην Πλατεία Συντάγματος

Απόψε η τελική έξοδος Μητσοτάκη στους πολίτες - Ομιλία στην Πλατεία Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου πέφτει απόψε με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Πλατεία Συντάγματος στις 20:00 και με τα μεγάλα ερωτήματα να παραμένουν, για το ύψος της αποχής, την επιρροή της υπόθεσης του πόθεν έσχες Κασσελάκη στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ποιά και πόσα μικρά κόμματα θα καταφέρουν τελικά να κλέψουν μία έδρα για την ευρωβουλή. Δημοσκόποι και κομματικοί επιτελείς κρατούν την ανάσα τους, για το αν πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα ριζικά.

Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου επιμένουν στη θετική ατζέντα. Στόχος όπως λένε είναι οι πολίτες να πάνε την Κυριακή στην κάλπη γνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

«Δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας»

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές και δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που έχουν για να κλείσει η πόρτα σε νέες περιπέτειες, και να μείνει «ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας». Εκλογές στις οποίες δεν χωρά αδράνεια ή αδιαφορία καθώς από το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να πουν ένα μεγάλο όχι στον εφησυχασμό και στην εύκολη και ανέξοδη γκρίνια και να υψώσουν τείχος σε όσους «διακινούν χωρίς ντροπή εύκολες παροχές 45 δισεκατομμυρίων ευρώ την τετραετία” και “δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψέματα, που οδηγούν κατευθείαν σε νέα επιτήρηση πριν από την οριστική χρεοκοπία».

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Ισχυρή ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει διεκδίκηση και μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς όφελος της Ελλάδας θα τονίσει ο Πρωθυπουργός ζητώντας να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στην υλοποίηση του έργου της Κυβέρνησης.

Όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης με σύνθημα την «ανατροπή τι ακριβώς ζητούν σχολιάζουν από την Κυβέρνηση. Ανατροπή των αυξήσεων των μισθών και της μείωσης της ανεργίας; Ανατροπή της προόδου των μεγάλων έργων; Της ανακαίνισης των νοσοκομείων; Του Ψηφιακού Σχολείου; Το ψηφιακό φροντιστήριο δωρεάν για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο; Του εξοπλιστικού προγράμματος αυτής της κυβέρνησης;

«Νιώθουμε, δρούμε, ακούμε, πάντα προσπαθούμε»

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει η ακρίβεια με τον Πρωθυπουργό να τονίζει σήμερα από το Σύνταγμα πως η Κυβέρνηση δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας - οι πιο πολλές πλήρους απασχόλησης, πως όλο και λιγότεροι παίρνουν τον κατώτατο μισθό και πως σιγά σιγά οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνεται, αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο.
Σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν δηλώνει ευχαριστημένη από την συνεχιζόμενη ακρίβεια και αναγνωρίζει πως έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για να την τιθασεύσει. Αλλά δεσμεύεται πως η πολιτεία θα είναι δίπλα στα νοικοκυριά, όχι μόνο με έκτακτες παρεμβάσεις και μόνιμες αυξήσεις, αλλά συνεχίζοντας την ελάφρυνση των πολιτών, όπως λένε τα στελέχη του Μαξίμου, από φόρους και εισφορές, ώστε με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα να οχυρώνεται απέναντι στις ανατιμήσεις.

Κίνδυνος η αποχή

Παραδοσιακά η αποχή συμφέρει το πρώτο κόμμα, αυτό δεν σημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί, καθώς Υπουργοί σε στενά πηγαδάκια προβλέπουν η συμμετοχή να αγγίζει μόλις το 45%. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι οι παραδοσιακοί γαλάζιοι ψηφοφόροι να επαναπαυτούν και να επιλέξουν τις παραλίες βλέποντας την τεράστια δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ο στόχος του 33% είναι εφικτός και μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξεπεραστεί. ανησυχία όμως υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για το ενδεχόμενο μικρά κόμματα να κλέψουν τελικά έδρα από τη ΝΔ αφαιρώντας από τους ευρωβουλευτές της κάτι που θα μείωνε τη δύναμη της στο Ευρωκοινοβούλιο και την επιρροή της στους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ