ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Η σημαντικότερη επένδυση στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Μητσοτάκης για φρεγάτες Belharra: Η σημαντικότερη επένδυση στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του από τα ναυπηγεία της Navale Group στη Λοριάν Γαλλίας για τις φρεγάτες Belharra Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Για την πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για κοινή αντιαεροπορική ασπίδα μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα ναυπηγεία της Navale Group στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επισκέφτηκε σήμερα. 

«Η κοινή αντιαεροπορική ασπίδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο. Το ζητούμενο είναι αν αντέχουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί. Ως Ελλάδα θα κάνουμε τις αμυντικές δαπάνες που πρέπει. Ευκαιρία να αποδείξουμε ότι αντέχουμε μόνοι μας ως Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιαεροπορική ασπίδα.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra είπε ότι είναι απότοκοτος της συνεργασίας με τη Γαλλία και τη χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη επένδυση για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα».

«Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας» είπε.

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη Μακρόν που εκτίμησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει είπε ότι δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία του:

«Η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται αλλά απαιτείται περισσότερη διευρωπαϊκή συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είπε, επίσης, ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της κ.Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ψήφους εκτός του ΕΛΚ και είπε ότι η στήριξη στην Φον ντερ Λαϊεν προϋποθέτει στήριξη και στις δικές μας προτεραιότητες. "Θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή που θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη η Βόρεια Μακεδονία, εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις των Σκοπίων:
«Να θυμόμαστε ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η μία ονομασία για όλες τις χρήσεις ήταν η βασική προϋπόθεση για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ.

Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα. Θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μίτσκοσκι.

Γιατί – να επαναλάβω – ότι όταν κάποιος εκλεγεται πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του πρωθυπουργού, είναι θεσμικό όργανο. Μιλάει εκπροσωπώντας τη χώρα του. Άρα, δεν νοείται να λέει ότι ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως Μακεδόνας και θα χρησιμοποιούν αυτή την ορολογία. Αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εγώ αναμένω τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και προειδοποίησε ότι η Βόρεια Μακεδονία «δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα».

«Σκοπός μας να συζητήσουμε
με Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο σκοπός μας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως τόνισε «αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά σταμάτησε πρακτικά τα χρόνια της μεγάλης έντασης και καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα. Ομως, η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως, αλλά σημαντικά.

Συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλει ισχύ αποτρεπτική, σημαντική.

Αχρείαστα να είναι πάντα, αλλά πάρα ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν».

Κλείνοντας το θέμα των ελληνοτουρκικών και αναφερόμενος στα θαλάσσια ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «Προφανώς και θα προχωρήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ