ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «φίνις» για την ευρωκάλπη οι αρχηγοί «ξορκίζουν» την αποχή - Ακατάπαυστα πυρά για το Πόθεν Έσχες

Στο «φίνις» για την ευρωκάλπη οι αρχηγοί «ξορκίζουν» την αποχή - Ακατάπαυστα πυρά για το Πόθεν Έσχες

Στοίχημα η συμμετοχή στις ευρωεκλογές

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Την ώρα που η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση, αυτή της Alco για τον Alpha, εμφάνισε σοβαρό ζήτημα αποχής από τις ευρωεκλογές με τους αναποφάσιστους να συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά, τα κόμματα έχουν βγάλει για τα καλά τα «μαχαίρια». 

Στην τελική ευθεία της κάλπης, οι αρχηγοί προσδοκούν να πείσουν τους πολίτες να ενισχύσουν τα ποσοστά τους, την ώρα που παραμονεύει ο κίνδυνος μεγάλης αποχής. Όσο για τις κεντρικές ομιλίες, το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από τα καρφιά Μητσοτάκη - Κασσελάκη για την... ανοιχτή ή κλειστή πλατφόρμα και τα Πόθεν Έσχες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα πόσο ενδιαφέρουν οι Ευρωεκλογές, οι πολίτες απάντησαν πολύ 57%, λίγο 25% και καθόλου 18%. Στην ερώτηση για το αν η ψήφος στις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα, 6 στους 10 πολίτες απάντησαν αρνητικά. Σαφώς μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» προκαλεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας που τη δεδομένη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη δεξαμενή αναποφάσιστων. Το 37% των αναποφάσιστων λέει ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ, το 9% ΣΥΡΙΖΑ και το 10% ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στην εκτίμηση ψήφου το «ταβάνι» της Νέας Δημοκρατίας (33,9%) κινείται οριακά πάνω από το αποτέλεσμα του 2019 με χαμηλότερο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα στο 29,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση κινείται στο 14,6% έως 17,8%. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ 10,8% και 13,8%. Μεγάλη «μάχη» δίνουν ΚΚΕ και Λύση για την τέταρτη θέση, ενώ ενισχυμένο παρουσιάζεται το κόμμα της «Νίκης» με 4,7% στην πρόθεση ψήφου. Η Πλεύση εντοπίζεται στο 2,1% έως 3,5%, ενώ στο εκλογικό όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά.

«Έκρηξη» Μητσοτάκη για ΣΥΡΙΖΑ και πατριώτες του τηλεμάρκετινγκ

Μετά τη διήμερη επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη κατά της κυβέρνησης, σήμερα ο πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε, βγήκε ο ίδιος μπροστά και έστειλε μηνύματα τόσο στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στους ψηφοφόρους του, ζητώντας συσπείρωση και πέρα από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του: «Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας σας διαβεβαιώνω ότι τα έχω λάβει ήδη και δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα θέματα της ακρίβειας: «Είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο», το σενάριο φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και των ενεργειακών επιχειρήσεων, το πρόβλημα στέγης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης: «Το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά και έφερα στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και σε δάνεια, μεγαλύτερο ποσοστιαία από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι μεγάλη προίκα για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη γύρω από την υπόθεση του πόθεν έσχες: «Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Έπρεπε να το έχει ήδη καταθέσει. Το δικό μου έγινε φύλλο και φτερό και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην Επιτροπή πόθεν έσχες. Δεν μας κάνει χάρη που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό. Πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στην Γλυφάδα, είναι γνωστό και δηλωμένο».

Το βράδυ, στην κεντρική του ομιλία από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πάνω στο ίδιο θέμα: «Εκείνοι που κρύβουν το Πόθεν Έσχες τους υπόσχονται παροχές 45 δισ. ευρώ. Δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψέματα και οδηγούν τη χώρα σε νέα επιτήρηση. Δεν θα επιτρέψω στον κ. Κασσελάκη να γυρίσει η χώρα στην εποχή των μνημονίων σε αυτόν που δεν τόλμησε να ζητήσει μια συγγνώμη για το ''Αλ Καπόνε'' όπως με χαρακτήρισε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ που όπως είπε «είναι εθνικό καθήκον» και απάντησε σε όσους μιλούν για πατριωτισμό λέγοντας ότι πρόκειται για «πατριώτες του τηλεμάρκετινγκ».

Έθεσε ως βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να εκτροχιάσει τη χώρα: «Το μήνυμα είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.

Συνέχεια κατηγοριών από Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε να σηκώνει τους τόνους τόσο μέσα από αναρτήσεις, όσο και από τις ομιλίες του σε Χαλκίδα και Λαμία.

Απευθύνθηκε και στους νέους, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει γίνει χώρα του Κρόνου που τρώει τα παιδιά της και υποσχέθηκε πως αυτό θα αλλάξει.

«Στέκομαι με ταπεινοφροσύνη απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα και η μόνη δύναμη που έχω είναι αυτή που μου δίνετε εσείς. Είναι καιρός ένα αουτσάιντερ να αλλάξει τη χώρα και να δώσει ελπίδες στον ελληνικό λαό. Η ανατροπή είναι στα χέρια σας».

Ο ίδιος εστίασε στην τραγωδία των Τεμπών, αναρωτώμενος αν πρέπει ο λαός να είναι υπερήφανος με την κυβερνητική ασυδοσία, ρίχνοντας τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για εξαπάτηση κι ως προς την ακρίβεια, αλλά κι ως προς τις τράπεζες. «Διαλέξτε κύριε Μητσοτάκη με ποιον είστε, με τις τράπεζες ή με το λαό; Με τον παλαιστινιακό λαό ή με τη σφαγή του»;

Ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε, επίσης, πού πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του δημοσιονομικού μαξιλαριού: «Αξίζουμε καλύτερα και δεν θα μας πείσετε ότι είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Τι είδους σταθερότητα υπάρχει όταν είμαστε δεύτεροι χειρότεροι στην ΕΕ σε αγοραστική δύναμη»;

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης εστίασε στα τελευταία ρεπορτάζ για την τραγωδία των Τεμπών και στο τι είπε ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης.

«Κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι αστείο. Είναι έγκλημα. Κοιτάξτε τον κόσμο στα μάτια κι απαντήστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάνω σε αυτό, η απάντηση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη, ήρθε μέσα από τον ΑΝΤ1: «Λυπάμαι πραγματικά γιατί κάποιοι, μέσα στην απελπισία τους, αναγκάζονται να κάνουν τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές. Και εγώ επικοινωνώ με συγγενείς αλλά δεν το διαφημίζω, φτάνει με την κομματική εργαλειοποίηση του πόνου. Από τη στιγμή που ένα κόμμα ζητήσει προανακριτική επιτροπή με στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο, θα το συζητήσουμε αμέσως».

Ανδρουλάκης: Να τιμωρήσει ο λαός τα σόου και την αλαζονεία

«Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα. Το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόπιστη λύση απέναντι στην τραγωδία της κυβέρνησης και την κωμωδία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας το βράδυ της Τετάρτης (5/6) στο Θησείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε τοποθετηθεί στη διαμάχη Μητσοτάκη - Κασσελάκη για τα πόθεν έσχες τους: «Κακώς ασχολούμαστε με τον κ. Κασσελάκη. Όσο ασχολούμαστε, κερδίζει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι τόσα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και εμείς ασχολούμαστε με τα συνεχιζόμενα σόου.

Τη μια η στρατιωτική θητεία, την άλλη τα σπίτια, την άλλη το πόθεν έσχες. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, χάνουμε χρόνο από το να ασχοληθούμε με τα πολύ μεγάλα και σοβαρά. Αυτό το συνεχιζόμενο προσωποκεντρικό σόου είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα και το ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης γιατί τον βολεύει. Ο λαός έχεις πολλούς λόγους να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Να στείλει μήνυμα στην ατιμωρησία και την αλαζονεία».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αντίπαλο δέος στην ΝΔ

«Από την πλατεία Συντάγματος στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Την Κυριακή το βράδυ, το Κόμμα μας μπορεί να είναι και θα είναι ακόμα πιο ψηλά», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στην πολύ μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα.

Είπε ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και «αυτοί που τώρα ντύθηκαν τη στολή της ''Νέας Αριστεράς'' όλοι μαζί, υλοποίησαν τα βάρβαρα μνημόνια, και τόσα άλλα…» και «τώρα κάνουν την πιο βολική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, πάντα με τις οδηγίες, τους κανονισμούς και τους μέσους όρους της ΕΕ στο χέρι, σαν ευαγγέλιο.

Σστις 10 του Ιούνη θα είναι εδώ οι ανάγκες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν, σε αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «...την Κυριακή δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Ακυρώνουμε την προσπάθεια της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ακόλουθων. Δεν ξεχνάμε ούτε και τους δήθεν ''αντισυστημικούς'' Βελόπουλο και Κωσταντοπούλου, που θέλουν να κλείσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσα στη Βουλή να παρακολουθεί τα σόου τους».

Χαρίτσης: Αν δεν υπήρχε Κασσελάκης θα τον είχε εφεύρει ο Μητσοτάκης

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη δήλωση του συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Οικονόμου αλλά και το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, ενώ τόνισε πως η Νέα Αριστερά παραμένει στην όχθη της Αριστεράς:

«Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν πολιτική με έναν τρόπο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της Αριστεράς. Εννοώ τον κ. Κασσελάκη. Τι μας λένε; Ότι υπήρξε συνδιαλλαγή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μας τα λέει ο κ. Κασσελάκης που έγγραφε πως πρέπει να στηρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δυνατόν να ζούμε τέτοιες αθλιότητες λίγο πριν τις εκλογές; Έχουμε στοιχεία τραμπισμού.

Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να έχει μάθει αλλιώς στην Αμερική αλλά εδώ δεν περνάνε αυτά. Με αυτές τις αθλιότητες έχει καταφέρει να μετατοπίσει τα προβλήματα και να μην μιλάμε για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ο κ. Κασσελάκης έκανε την επιλογή του να γυρίσει την ατζέντα εκεί που βολεύει τον κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον είχε εφεύρει. Τρίβει τα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την εξέλιξη», είπε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στο MEGA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ