Βορίδης για πόθεν έσχες Κασσελάκη: Να μας πει το κόλπο να γίνουμε όλοι πλούσιοι
Ανανεώθηκε:
Σειρά ερωτημάτων για τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του, χρησιμοποιώντας μάλιστα υψηλούς τόνους για τη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «Αλ Καπόνε».
Για το περιουσιολόγιο Κασσελάκη εν πρώτοις, «μόνο γκρίζα (σημεία) υπάρχουν στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων». Ειδικότερα, «δεν υπάρχει κάποιο πόθεν έσχες, παρουσίασε ένα excelακι αλλά κι από αυτό δημιουργούνται πολλές ερωτήσεις», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και συνέχισε:
«Αν με 700.000 κεφάλαιο ο κ. Κασσελάκης έβγαλε κέρδος 1,7 εκατ. να μας πει το κόλπο να γίνουμε όλοι πλούσιοι»
Δεχόμενοι κατ' αρχήν ότι είναι ακριβή τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Στ. Κασσελάκης, «η πρώτη μεγάλη ερώτηση, η οποία προκύπτει, είναι ότι εμφανίζονται 2 εκατ. εισοδήματα. Πώς δημιουργήθηκαν, όταν λέει ότι τα εισοδήματα από τα μισθώματα από τα ακίνητα είναι 70.000; Λέει ότι έχει 3 εκατ. σε αμοιβαία κεφάλαια, πόσο να αποδώσουν αυτά; Με 10% είναι 300.000, μένει ακόμη 1,7 εκατ. Επίσης, μας λέει ότι έχει συμμετοχή σε εταιρείες με κεφαλαιουχική αξία στα 700.000. Με 700.000 κεφάλαιο, βγάζετε 1,7 εκατ. κέρδος; Αν έχει βρει τέτοιο κόλπο ο κ. Κασσελάκης να μας το πει να γίνουμε όλοι πλούσιοι σε χρόνο μηδέν», δήλωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι με αυτά τα δεδομένα «το σπίτι το ξεχρέωσε σε ένα χρόνο με αυτά τα εισοδήματα».
Όμως, ο Μ. Βορίδης προχώρησε και σε ένα ακόμη σχόλιο: «Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας από την Αμερική που ήλθε για να μας σώσει, φαίνεται ότι χρωστάει πολλά χρήματα στις τράπεζες και, εν πάση περιπτώσει, τέτοια εισοδήματα που μας περιγράφει, δεν έχει. Και πάντως οι συμμετοχές του σε εταιρείες είναι εξαιρετικά περιορισμένες».
Κατά την άποψή του υπάρχει και ποινική διάσταση κατά το σκέλος της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού. Εδώ, μάλιστα, προσέθεσε, «υπάρχει ομολογημένη παράβαση».
«Ο Πρωθυπουργός υποβάλλει επί 20 χρόνια πόθεν έσχες»
Στα της περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού, μετά την αρχική αναφορά ότι «δεν είναι χθεσινός στην πολιτική ζωή», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «επί είκοσι έτη υποβάλλει πόθεν έσχες. Ειδικώς το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού έχει εξετασθεί εξονυχιστικά από την επιτροπή πόθεν έσχες του Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί και βουλευτές άλλων κομμάτων».
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε και τη δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Οικονόμου, ότι, δηλαδή, υπάρχουν σκιές στους ελέγχους του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. «Η πολλή απελπισία γεννά παραφροσύνη. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο τότε πρόεδρος της επιτροπής κ. Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), ο τότε πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και η πλειοψηφία των βουλευτών της επιτροπής που επίσης ήταν ΣΥΡΙΖΑ -όλοι αυτοί έκαναν συναλλαγή με τον Μητσοτάκη για να του καθαρίσουν το πόθεν έσχες. Ευλόγως ο κ. Βαρεμένος παρέπεμψε τον κ. Οικονόμου στην ποινική δικαιοσύνη», απάντησε.
«Ο Κασσελάκης ήθελε να πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Αλ Καπόνε»
Σχετικά με την αναφορά του Στ. Κασσελάκη στον Αλ Καπόνε, είπε: «Ψεύδη το ένα πίσω από το άλλο με ταχύτητα πολυβόλου. Στη δημόσια συζήτηση εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός είναι αυτοί που ζητούν φορολογικές δηλώσεις», κατά συνέπεια εκείνους «φωτογράφιζε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την αναφορά στον Καπόνε, επέμεινε ο Μ. Βορίδης.
Επιπροσθέτως, το νόημα αυτής της συζήτησης είναι ότι «ο Μητσοτάκης είναι Αλ Καπόνε, δηλαδή ένας διεφθαρμένος. Και, ο Καπόνε ήταν διεφθαρμένος αλλά δεν ζητούσε από τους έντιμους φορολογούμενους, όπως ο Κασσελάκης, να τους προσκομίσει τις φορολογικές δηλώσεις. Μας κοροϊδεύει και στα μούτρα μας μπροστά και τονίζω ότι ήταν σε μια γραπτή ομιλία, δεν του ξέφυγε».
Κληθείς να απαντήσει στην πρόσκληση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλας Κεχαγιά για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Μόλις εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης έχει την ικανότητα για ντιμπέιτ. Αυτή τη στιγμή ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί από το κόμμα του, αλλά κοινοβουλευτική υπόσταση δεν έχει. Εδώ έχουμε ευρωεκλογές, στην πραγματικότητα έχουμε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας που συζητούν για τα ευρωπαϊκά θέματα». Διευκρίνισε δε, ότι αυτή είναι η προσωπική θέση του. «Δεν ξέρω τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός», κατέληξε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ομάδα της Αριστεράς;»
Σε συνέχεια της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού προς τα κόμματα, να ξεκαθαρίσουν σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούν, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε: «Για εμάς τα πράγματα είναι σαφή, είμαστε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και για το ΠΑΣΟΚ είναι σαφή». Από την άλλη, συμπλήρωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ομάδα της Αριστεράς; Να μας πει ο κ. Κασσελάκης. Και, ο κ. Βελόπουλος με ποιους θα πάει;».
Προς το τέλος της συνέντευξης, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα του, «οι ψηφοφόροι της ΝΔ να κατανοούν ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη, πέραν της εσωτερικής συζήτησης». Και, ανέδειξε, για μία ακόμη φορά, τις διαφορές των πολιτικών ευρωομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα, όπως η κοινή άμυνα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μετανάστευση κ.ά. «Όλα αυτά θα καθορισθούν από το συσχετισμό», συμπέρανε.
«Δεν θα πάμε σε εθνικές εκλογές αν η Νέα Δημοκρατία πάρει κάτω του 30%»
Στο σενάριο, τέλος, για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ είναι κάτω από το 30%, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και κατέληξε τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πάμε στην τριετία, η κυβέρνηση είναι σταθερή, ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός είναι σταθερός. Αλλά προφανώς είναι διαφορετικό για την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα των μεταρρυθμίσεων. Να ξέρουμε ότι έχουμε κοντά μας το λαό. Είναι διαφορετικό το 27%, το 33%, το 37%».