ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Περιοδεία στη Μεσσηνία υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Νέα Δημοκρατία: Περιοδεία στη Μεσσηνία υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
INTIME NEWS

Περιοδεία στη Μεσσηνία, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Πέμπτη 30 Μαϊου.

Στο κλιμάκιο μετείχαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και τοπικά κομματικά στελέχη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους πόρους, και τις δυνατότητες, που εξασφαλίζει η ΕΕ σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο μετέβη στην Αρχαία Μεσσήνη. Τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Μελετών Εύα Λαμπροπούλου και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπουργός επεσήμανε ότι η συνέχιση του έργου του εκλιπόντος καθηγητή Πέτρου Θέμελη, στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι απόδειξη σεβασμού στη μνήμη του, ενώ παρουσίασε εν συντομία τα έργα και τις μελέτες, που, σήμερα, υλοποιούνται από το ΥΠΠΟ στον μείζονα αυτόν αρχαιολογικό χώρο.

Ακολούθως, το κλιμάκιο μετέβη στο Νεοχώριο του Δήμου Οιχαλίας. Η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και οι κάτοικοι ζήτησαν από την υπουργό Πολιτισμού τη συνδρομή της, ώστε στο Νεοχώριο, να οικοδομηθεί μουσείο για την Μαρία Κάλλας, στη θέση του σπιτιού της οικογενείας της. Δεδομένου ότι το κτίσμα έχει κατεδαφιστεί, η υπουργός καθοδήγησε τις τοπικές αρχές για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την Αυτοδιοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί η εργολαβία που ξεκίνησε, προ ετών, αλλά διεκόπη και έκτοτε το έργο μένει ανενεργό.

Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού και το κλιμάκιο μετέβησαν στη Δυτική Μάνη. Στον Κάμπο Αβίας τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Χιουρέας και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Μετά τη συνομιλία τους με κατοίκους στην πλατεία, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον Πύργο του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου –χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο- και στον παρακείμενο μυκηναϊκό θολωτό τάφο του «Μαχάωνα», η ανάδειξη των οποίων αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2023, εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αναγκαίες μελέτες για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου. Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προωθείται η ανάληψη του έργου της αποκατάστασης του μνημείου από κοινού, από την Βουλή των Ελλήνων και το ΥΠΠΟ, και της επανάχρησής του ως εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στον δεκάκις Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρου. Στο δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, στη διάρκεια παραγωγικής σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Δυτική Μάνη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Πελοπόννησος συγκεντρώνει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Μεσσηνία είναι ευλογημένος τόπος με πάρα πολύ σημαντικά μνημεία. Ο Πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ κάθε περιοχής, και, φυσικά, ενισχύει σημαντικά και την εθνική οικονομία. Σήμερα ξεκινήσαμε από την Αρχαία Μεσσήνη, με την έγνοια πώς θα εξελιχθούν τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο, μετά την απώλεια του αείμνηστου, του φίλου Πέτρου Θέμελη. Με τον Πέτρο μοιραζόμαστε πολλές φορές ιδέες και απόψεις για την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και για τον Πολιτισμό ως αναπτυξιακό εργαλείο. Το έργο του Πέτρου, το ανέλαβαν στο μεγαλύτερο μέρος του, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Έχουμε σε εξέλιξη το θέμα του νέου Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, που ήταν προγραμματική μας δέσμευση. Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και τον οικείο Δήμο, για την εκπόνηση των μελετών. Εργαζόμαστε συστηματικά για να προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ώστε να εκτεθούν τα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές του Θέμελη.

Προχωρούμε το έργο της αποκατάστασης των τειχών και εντάξαμε, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ανάπλαση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και γενικά των υποδομών παροχής υπηρεσιών στον επισκέπτη. Είναι θέμα μερικών εβδομάδων η δημοπράτηση του έργου από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Και φυσικά, συνεχίζουμε την εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών, η οποία ήταν εμπνεύσεως του Πέτρου Θέμελη. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Εύα Λαμπροπούλου, όπως την εποχή του Πέτρου.

Επισκεφτήκαμε τον Δήμο Δυτικής Μάνης. Γίνονται κι εκεί πολλά έργα, κυρίως σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά, μνημεία. Είχα καιρό να επισκεφθώ στην περιοχή, και σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τον Πύργο Κουμουνδούρου και να δρομολογήσουμε, με παρόντα και τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟ, τα επόμενα βήματα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση του μνημείου.

Το απόγευμα θα επισκεφθώ το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ. Να μην ξεχνάμε, ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια, τα οποία διατίθενται όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά και για όλα τα μεγάλα έργα, και όχι μόνο στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, αλλά σε όλη την Ελλάδα, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Επομένως, πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτοί που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουν το σθένος, τη γνώση, τη βούληση να απαιτούν περισσότερους πόρους για την Ελλάδα. Οι μεγάλες αποφάσεις και οι θεσμικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται στην ΕΕ. Αυτοί που μπορούν, αποδεδειγμένα, να το κάνουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

Επιστρέφοντας στην Καλαμάτα η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο στο Ιστορικό Δημαρχείο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στο ΔΗΠΕΘΕ και τη συνέχιση των ανασκαφών στην πλατείας της Υπαπαντής.

Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΕΠ, όπου μίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο Γιάννη Δούζη και στελέχη της ΝΔ.

Αργότερα, στο εκλογικό περίπτερο της ΝΔ, στην Καλαμάτα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ολοκληρώνουμε, εδώ, στο εκλογικό μας περίπτερο, τη σημερινή μας επίσκεψη στην Καλαμάτα και στη Δυτική Μάνη, μαζί με τα στελέχη και τους φίλους της ΝΔ. Μιλήσαμε με τους κατοίκους, σε κάθε χωριό της διαδρομής, για τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζουμε πλέον ως κοινωνία. Το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών είναι πολύ συγκεκριμένο: Θέλουμε ισχυρή την Ελλάδα στην Ευρώπη, να μπορεί να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί; Τότε, αυτήν την Ελλάδα, ο μόνος που μπορεί να μας την διασφαλίσει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με τους σωστούς εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο, να συνομιλούν, να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι εκλογές καθορίζουν πόσο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Θέλουμε ευρωβουλευτές που θα εργάζονται καθημερινά και συστηματικά υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και για την ολοκλήρωση και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ολοκληρώσαμε, αλλά και για τις επόμενες που δρομολογούμε και που έχει ανάγκη η πατρίδα και η κοινωνία μας. Η παρουσία μας στη κάλπη, στις 9 Ιουνίου, είναι δικαίωμα και καθήκον όλων μας. Να μη λείψει κανείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ