ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για την ακρίβεια ο πρωθυοπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πολυεθνικών είπε ότι ακολουθούν πρακτικές που τιμωρούν τις μικρές αγορές και πρόσθεσε σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν: «Θα ασκήσω τη δυνατότητα επιρροής που έχω πάνω στην Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για να προτάξω το θέμα». Υποστήριξε επίσης πως η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στο θέμα σχολιάζοντας πως είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που θα προτάξει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «δανειζόμαστε χαμηλότερα από ό,τι δανειζόμασταν πριν από μερικά χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση, και στα τρόφιμα. Δεν έχει τελειώσει το πρόβλημα, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» υποστηρίζοντας ότι το σούπερ μάρκετ και το ενοίκιο είναι τα δύο βασικά προβλήματα της ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς όπωςν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο δικαστικός χάρτης, οι παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο, σα θέματα της σχολικής βίας αναφέρθηκε που μας επιτρέπουν να λέμε ότι έχουμε κάνει το ένα τέταρτο» σημειώνοντας ότι «είμαστε συνεπής στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα».

Όσον αφορά την ανεργία ο πρωθυπουργός είπε ότι «δημιουργήσαμε 400.000 θέσεις εργασίας, οι πιο πολλές είναι πλήρους απασχόλησης. Όλο και λιγότεροι είναι στον κατώτατο μισθό. Οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνονται, αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων «πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών, πρέπει να αξιοποιήσουμε κλειστά σπίτια. Γι΄αυτο και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω ενοικιάζω» και γι΄αυτό δίνουμε οικονομικά κίνητρα.»

«Ο Κασσελάκης κάνει σόου με τον πόθεν έσχες»

Για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε ότι «Από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ηθική υποχρέωση, από τότε που διαφημίζει τα καθαρά του χέρια, να καταθέσει ότι αυτά είναι τα περιουσιακά μου στοιχεία. Ο ίδιος το είχε πει ότι θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές. Τώρα κάνει ολόκληρο σόου»

Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να μας πει πως οραματίζεται την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε για ένδεια προτάσεων. Παράλληλα, σχολίασε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «να μας πει σε ποια ευρωομαδα θα ενταχθεί».

Όσον αφορά το δικό του πόθεν έσχες είπε ότι το δικό «του έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και επί περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μου, έχει ελεγχθεί» πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί η παραμικρή ατασθαλία και υπογράμμισε ότι «επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία από το ΣΥΡΙΖΑ. Την κάνανε φύλλο και φτερό»
Για τα Τέμπη είπε ότι κάποιοι επιμένουν σε αυτό το θέμα με τον ίδιο να απαντάει πάνω στο θέμα τονίζοντας πως ήδη υπάρχου 34 κατηγορούμενοι εκ των οποίων κάποιοι προφυλακισμένοι και πως η ανακριτική διαδικασία έχει γίνει πολύ γρήγορα.

«Ο Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια βεντέτα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι εξαρχής ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλησε να έχει καμία επαφή μαζί μου, ακόμα και προ παρακολουθήσεων.

«Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, αν υπάρχει κάποια βεντέτα» είπε και υπογράμμισε πως δεν έχει συναντήσει και δεν έχει συνομιλήσει ποτέ με τον κ. Ανδρουλάκη.
«Είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου» υποστήριξε.

Του είχα απευθύνει δύο προσκλήσεις δεν θέλει, δικαίωμά του. Συζητάμε θεσμικά στη Βουλή» τόνισε.

Όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε να απαντήσει για το θέμα.