ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία Κασσελάκη - Η «μάχη» για το πόθεν έσχες

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία Κασσελάκη - Η «μάχη» για το πόθεν έσχες

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

INTIME NEWS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες Κασσελάκη καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως σήμερα, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει το σύνολο της περιουσιακής του κατάστασης. Στη Νέα Δημοκρατία είναι το λιγότερο … επιφυλακτικοί για «το τι θα αποκαλυφθεί», με στελέχη της Κυβέρνησης να τονίζουν με νόημα στο CNN Greece πως «πόθεν έσχες δεν είναι μία φορολογική δήλωση στην Αμερική», προμηνύοντας πως η «πύρινη» σύγκρουση που έχει ξεσπάσει, δεν θα σβήσει αν δεν απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. 

Στόχος του Μαξίμου ένας ισχυρός κλονισμός στην εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μία ανάσα από την καλπή.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους επιχειρώντας να εγκλωβίσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο να τιμήσει τις δεσμεύσεις του και να μιλήσει και για το «πόθεν» και για το «έσχες» του πριν από τις ευρωεκλογές.

Μία συζήτηση η οποία ξεκίνησε δειλά, δειλά από την πρώτη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην κεντρική πολιτική σκηνή, κορυφώνεται μία ανάσα από τις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στρατηγικά να επιχειρεί να πυροδοτήσει τις εξελίξεις σε χρονικό σημείο το οποίο θα επιφέρει όπως επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον αντίπαλό της.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά δηλώσει στο Action24 πριν από σχεδόν μία εβδομάδα πως θα δώσει τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές, ωστόσο λίγο αργότερα στο ΟΝΕ, δήλωνε ότι δεν οφείλει να δώσει τώρα το πόθεν έσχες στη δημοσιότητα, αλλά μέχρι τις 30 Ιουνίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το πράξει μετά τις ευρωκάλπες.

Αυτό που μεσολάβησε όμως άλλαξε τα δεδομένα. Τα κεντρικότερα στελέχη της Κυβέρνησης επιτέθηκαν σε τόνους μη συνηθισμένους κατά του Στέφανου Κασσελάκη, προκαλώντας τον να αποδείξει το πως κατέχει τα όσα κατέχει και να σταματήσει την «τρελίτσα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος.

Η σύγκρουση Κασσελάκη - Σκέρτσου μέσα στο Σαββατοκύριακό ήταν το πρώτο μέρος της σύγκρουσης. Ο Υπουργός Επικρατείας μιλώντας «λιανά» όπως ο ίδιος είπε, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει άμεσα τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πανάκριβα σπίτια ανά την Ελλάδα και τον κόσμο τα οποία επιδεικνύει προκλητικά σαν να είναι ο κανόνας».

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς τόνισε πως τον προβληματίζει να βλέπει έναν πολιτικό αρχηγό να προβάλλει με τέτοιο προκλητικό τρόπο την περιουσία του, τις αγορές των σπιτιών που κάνει, αλλά ταυτόχρονα να μην γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα έσοδά του. «Σε συνδυασμό με την προκλητική επίδειξη πλούτου με προβληματίζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η οικογένειά του βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έχουσα οφειλές προς την εφορία ύψους 11 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή» πρόσθεσε μάλιστα ο κ.Σκέρτσος.

Ο Υπουργός Επικρατείας αναφερόταν στην φοροδικαστική εκκρεμότητα 11εκατ. ευρώ του πατέρα Κασσελάκη για την πρώην βίλα του στην Εκάλη σύμφωνα με ρεπορτάζ το οποίο έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση στις 8 Μαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες είχαν δημοσιευτεί από το Πρώτο Θέμα, το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει από το 2002 ότι η offshore που κατείχε το ακίνητο στην Εκάλη ανήκε στους γονείς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τους καταλόγισε για την περίοδο 1995-2001 οφειλή €3,4 εκατ., που μαζί με τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει στα €11 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο μεγάλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι που αναχώρησε για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιδικία της οικογένειας Κασσελάκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα με τον Μιχαήλ Βαρκλαντή, ενεργών για λογαριασμό της πωλήτριας εταιρείας Oswego ως πληρεξούσιός της.

Στην υπόθεση «έδειχνε» με τρόπο για πρώτη φορά ο Στέφανος Κασσελάκης όταν στο βίντεο με το οποίο αυτοπροτάθηκε για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Αυγούστου δήλωνε πως «το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ετσι, στα 14 μου βρέθηκα μόνος μου στην Αμερική. Οχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη».

Από εκείνη τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης, στις πρώτες του συνεντεύξεις δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για αυτή τη δήλωσή του. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο MEGA ότι ο πατέρας του απαλλάχθηκε πλήρως, αλλά όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός ή αν ο πατέρας του αθωώθηκε είπε αρχικά ότι δεν ξέρει και έδειξε προς τον κ.Καπνισάκη για τις απαντήσεις, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Η υπόθεση για πολλούς μήνες δεν βρέθηκε στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης μέχρι τις συντονισμένες επιθέσεις του Μαξίμου οι οποίες κορυφώθηκαν με τη χθεσινή δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού από τα Χανιά.

Χωρίς να ερωτηθεί ευθέως για το πόθεν έσχες Κασσελάκη ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει ο ίδιος ένα ερώτημα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν έσχες του; Και το λέω αυτό διότι εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως πρεσβεύων τη λογική των «καθαρών χεριών». Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας, από το εξωτερικό, επιτυχημένος, με πολλά λεφτά» είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή το πως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες.

Το σιγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση θα επιμείνει στο να υπάρξει διαφάνεια τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη με τα αστακοκάραβα της TM Lobstering LLC, για την OSIOS LLC από όπου λεγόταν ότι προήλθαν τα 230.000 ευρώ που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Δεκέμβρη ως δάνειο, για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσιογράφων της Left Media, για το επενδυτικό κεφάλαιο στην Αμερική, για την καριέρα του μετά τη Goldman Sachs εν γένει, για το σπίτι των 246 τ.μ. που αγόρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κολωνάκι το οποίο εκτείνεται σε δύο ορόφους και έχει πρόσφατα ανακαινιστεί ριζικά, αλλά και για το εξοχικό - αρχοντικό που αγόρασε πριν κάποια χρόνια στην Κουνουπίτσα στις Σπέτσες για άγνωστο μέχρι στιγμής τίμημα.

Όσον αφορά στις εταιρείες του εξωτερικού, υπενθυμίζεται πως στις 23 Φεβρουαρίου ο κ.Κασσελάκης με ανάρτησή του στο twitter δήλωνε πως όλοι γνωρίζουν ότι είναι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσε μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. «Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής» είχε ξεκαθαρίσει προσθέτοντας πως εφόσον ο νόμος αφορά και τον ίδιο, θα πουλήσει τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό.