ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Χανιά: Δώστε μου τη δύναμη να διαπραγματευθώ στην Ευρώπη

Μητσοτάκης από Χανιά: Δώστε μου τη δύναμη να διαπραγματευθώ στην Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά

INTIME NEWS / ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

«Μη θεωρήσουμε ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν σημασία ή ότι έχουν κριθεί επειδή η ΝΔ πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις. Να πάτε να ψηφίσετε είτε πριν είτε μετά την παραλία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια μαντινάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο Κρητικός το χρέος του θα κάνει και θα κόψει από τον λαϊκισμό ακόμη ένα πλοκάμι», για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ότι «όλοι όσοι σας λένε ότι μπορούν να δαπανήσουν 45 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στα μνημόνια και τη χρεοκοπία».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στους φίλους του κόμματός του ότι «πρέπει να υπάρξει σημαντική κινητοποίηση των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, για να κάνουμε το 3 στα 3, μετά τη διπλή νίκη των εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου αλλά και για να μου δώσετε τη δύναμη να διαπραγματευθώ με ισχυρή φωνή στην Ευρώπη». Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η ΝΔ το βράδυ των ευρωεκλογών πρέπει να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Στο μέτωπο της ακρίβειας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η σημαντική αύξηση των μισθών και των συντάξεων αποτελεί μόνιμο ανάχωμα στην ακρίβεια.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ομιλίας του ήταν και η κρητική μαντινάδα που είπε προς τους πολίτες:

«Ο κρητικός το χρέος του και πάλι θα το κάνει για να κόψει του λαϊκισμού ακόμα ένα πλοκάμι...».

«Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά»

Εξάλλου, μιλώντας το μεσημέρι στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από τα Χανιά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και του στεγαστικού προβλήματος.

Σε ερώτημα για την ανεργία και για το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αποκλιμάκωσή της, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια Οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ερωτώμενος για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν αντέχει ο προυπολογισμός και όποιος το λέει πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση να μας πει ποιες παροχές θα κόψει ποιους φόρους θα αυξήσει θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: «Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να δοθεί απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στην ΝΔ».

Nέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με 2 δισ. ευρώ - Και για ζευγάρια 40- 50 ετών

Την διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι Μου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη ενόψει των ευρωεκλογών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ακόμη.