ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διακαναλική συνέντευξη στα Χανιά ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και του στεγαστικού προβλήματος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από τα Χανιά. 

Σε ερώτημα για την ανεργία και για το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αποκλιμάκωσή της, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια Οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ερωτώμενος για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν αντέχει ο προυπολογισμός και όποιος το λέει πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση να μας πει ποιες παροχές θα κόψει ποιους φόρους θα αυξήσει θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: «Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να δοθεί απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στην ΝΔ».

Έχουν ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος

Όσον αφορά την ακρίβεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μόνο που η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση. Δίνω σημασία και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα για την ακρίβεια. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δε λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους. Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Οσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Όσο για τα επιδόματα, λαμβάνοντας υπόψη της δυνατότητες της οικονομίας μας, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επιδόματα που είναι στοχευμένα»

Να καταθέσει ο κ. Κασσελάκης το πόθεν έσχες του

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, σημειώνοντας: «Η προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πως όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις Ευρωεκλογές. Επίσης από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη επίσης. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δε μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές».

Δε συνεργαζόμαστε με κόμματα που εργαλειοποιούν πατρίδα και θρησκεία

Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος στην έναρξη της συνέντευξης για τη δεξιά στροφή στην Ευρώπη και αν η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με πολιτικούς σχηματισμούς, όπως αυτός της κυρίας Μελόνι είπε ότι η άνοδος των υπερδεξιών κομμάτων έχει ως βασική αιτία το μεταναστευτικό και προσέθεσε ότι η Ελλάδα κατάφερε ουσιαστικά να λύσει το πρόβλημα σημειώνοντας ότι «Η Ευρώπη ακολουθεί την πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

Ως προς την εσωτερική πολιτική σκηνή ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε κόμματα που εργαλοιοπούν την πατρία και τη θρησκεία».

Ζητώ από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν τη συμφωνία

«Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να αναγνωρίζει δημόσια με ρητό ότι σέβεται την συμφωνία των Πρεσπών», ανάφερε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τη στάση της νέας ηγεσίας της γειτονικής χώρας και πρόσθεσε ότι θα θέσει το θέμα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ 9-11 Ιουλίου. Προσέθεσε δε πως θεωρεί θα πρυτανεύσει η λογική.

Άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη στα Τέμπη

Για την τραγωδία των Τεμπών και τις κατηγορίες για συγκάλυψη ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι απ' αυτούς προφυλακισμένοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Οσοι δεν της έχουν, ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Εχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία».

«Να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να είναι σε ασφαλές περιβάλλον»

Ερωηθείς για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά για τις δολοφονίες γυναικών ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Το πρόβλημα έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να έχει επιλογές να φύγει από ένα αρνητικό περιβάλλον. Είμαστε σε διαδικασία επιμόρφωσης της αστυνομίας ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είναι μέρος της δουλειάς της. Εχουμε διαθέσιμη γραμμή βοήθειας στις γυναίκες, έχουμε και το panic button. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να το εγκαταστήσουν, ώστε αν κινδυνεύουν να φτάσει αμέσως η Αμεση Δράση για να τις προστατέψει».

Δείτε live την συνέντευξη του πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ