ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Εν μέσω αντιδράσεων η πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή

Ομόφυλα ζευγάρια: Εν μέσω αντιδράσεων η πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, να επιχειρεί να αποσοβήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και να απομειώσει τον έντονο κοινωνικό απόηχο και από την αντίδραση της Εκκλησίας, και με τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βρίσκονται απέναντι στο σχέδιο νόμου, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επεξεργασίας του από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Το νομοσχέδιο, έχοντας πάρει τον δρόμο προς ψήφιση από την Ολομέλεια στις 15 Φεβρουαρίου, κι ενώ έχει ακόμη να “περάσει” τις συμπληγάδες τριών συνεδριάσεων στις Επιτροπές, βρίσκει το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και την Νίκη να εναντιώνονται, και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας να συμπλέουν με την ΝΔ. Το μεγαλύτερο “αγκάθι” όμως για το κυβερνών κόμμα, αποτελούν οι διαφωνούντες βουλευτές του, οι οποίοι φαίνεται να φθάνουν ούτε λίγο ούτε πολύ στο ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ, καθώς επίσης και η άρνηση της Εκκλησίας να αποδεχθεί την κυβερνητική πρωτοβουλία. Και μπορεί σήμερα, πρώτη ημέρα της επεξεργασίας του νομοθετήματος, να μην “ανέβηκαν” στο βήμα των κοινοβουλευτικών Επιτροπών οι διαφωνούντες βουλευτές, το “μέτωπο” όμως των “αντιρρησιών” σοβεί και θα εκδηλωθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είτε μέσω της έμμεσης αντίδρασης που είναι η αποχή από την ψηφοφορία, είτε με την καταψήφισή του.

Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς που μεν θα υπερψηφίσουν επί της Αρχής το σχέδιο νόμου, έχουν ωστόσο στους κόλπους τους βουλευτές που διαφωνούν και σκέφτονται εάν θα απέχουν απλώς ή θα καταψηφίσουν. Περίπου σε τέσσερις με πέντε υπολογίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να συνομολογούν με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει βγει ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου, ενώ και περίπου το ένα τρίτο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ακροβατεί μεταξύ της αποχής ή της καταψήφισης με επτά ή οκτώ εκ των βουλευτών να σκέφτονται να καταψηφίσουν ευθέως. Από την Νέα Αριστερά επίσης, καταγράφονται δύο βουλευτές να βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία με το κυβερνητικό νομοθέτημα, που υποστηρίζει το κόμμα τους.

Έχοντας αυτή την θύελλα μπροστά της η κυβέρνηση, ο Άκης Σκέρτσος επιστράτευσε ήπιους τόνους ώστε να απευθυνθεί στους βουλευτές του κόμματός του, στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν, αλλά και στην Εκκλησία και απέφυγε κάθε αναφορά που θα μπορούσε να υποδαυλίσει τα “μίση και τα πάθη”. Έτσι, κατά την ομιλία του, κάλεσε τα κόμματα “να γίνει με ειρηνικούς και όχι πολεμικούς όρους η συζήτηση και να αρθρώσουν την αντίθετη άποψη με επιχειρήματα, χωρίς κακοποιητικό λόγο”. Για την Εκκλησία, αφού δήλωσε την εκτίμησή του προς την Ιερά Σύνοδο και τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της να εκφράζει την άποψή της, δεν παρέλειψε να πει ότι η συντεταγμένη Πολιτεία είναι αυτή που έχει τον δικό της ρόλο. Ωστόσο ανέφερε ότι “όλοι οι άνθρωποι είμαστε ατελή όντα, ερχόμαστε κοντά όταν έχουμε αγάπη”.

Σχετικώς με τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις ο Άκης Σκέρτσος είπε πως η ΝΔ είναι η παράταξη με την μεγαλύτερη συνοχή μεταπολιτευτικά, “είναι εύλογο και αναμενόμενο να υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν, αφού ειναι ο καθρέφτης της κοινωνίας”. “Πριν πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών στα στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν, ας κοιτάξουμε σε όλα τα κόμματα, ας μην προτρέχουμε, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που θα απέχουν. Δεν θα τσακωθούμε κοινωνικά, δεν θα δημιουργήσουμε νέο διχασμό”, παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος προς το Σώμα.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, διευκρίνισε «τι κάνει και τι δεν κάνει» το σχέδιο νόμου και ως προς την πρώτη ενότητα των σημείων που ρυθμίζει σημείωσε ότι εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Ως προς τα σημεία που δεν υπεισέρχεται το σχέδιο νόμου, είπε ότι το σχέδιο νόμου δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών και δεν κάνει καμία αναφορά σε «γονέα 1» ή «γονέα 2», «αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

Η Αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Έλενα Ακρίτα, είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημεία που αν δεν βελτιωθούν θα προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες και εν τέλει την ανάγκη μίας νέας νομοθετικής διόρθωσης, διότι «όσοι βλάπτονται, θα πάνε στο δικαστήριο και θα δικαιωθούν». Κάθε αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου εισάγει νέα ζητήματα σεξισμού παραβλέποντας τα δεδομένα που ήδη ο νόμος 4491/2017 έχει επιλύσει, υπογράμμισε και πρότεινε να αντικατασταθεί κάθε αναφορά σε «ομόφυλα» με την έκφραση «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου». Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης.

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται, όπως κάποιοι λένε για να κερδίσουν λίγες ψήφους, από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια και το μέλλον των νέων ανθρώπων απειλείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της θέσης του κόμματός του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανεξαρτήτως των λόγων που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και προσέθεσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα.

Η Ελληνική Λύση είναι «κάθετα και βροντερά» κατά του νομοσχεδίου και ζήτησε να αποσυρθεί, ενώ ο ειδικός αγορητής του κόμματος Παύλος Σαράκης, είπε ότι “Θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα κι όχι γονέα 1 και γονέα 2, θέλουμε να έχουν γονείς κι όχι γονείς νούμερα». Καταλόγισε στην Νέα Δημοκρατία ότι “με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διχάσει την κοινωνία και σε κάθε περίπτωση να αλλοιώσει νοήματα και αξίες αιώνων» και πάντως εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ότι η επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, τουλάχιστον όπως εισάγεται, συνεπάγεται κατ' ανάγκη και το επιτρεπτό της υιοθεσίας τέκνων.

«Βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα από την αναγνώριση του γάμου για όλα τα άτομα, θα πω εγώ, και όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, και αυτό είναι μια παρατήρηση που πρέπει να τη δείτε κύριε Σκέρτσο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στον αντίποδα, ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετος "όχι από μίσος προς κάποιους, αλλά από αγάπη για την πατρίδα και το έθνος και επειδή θέλουμε και πιστεύουμε στην παραδοσιακή οικογένεια η οποία έχει στηρίξει το έθνος δια μέσω των αιώνων". "Η οικογένεια υπάρχει για να διαιωνίζεται το ανθρώπινο γένος και κυρίως και να στηρίζεται το έθνος” είπε επίσης ο κ. Δημητριάδης. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση "στο όνομα ενός δικαιωματισμού" προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.

«Η Νίκη, ο πρόεδρος της και οι βουλευτές της, την ύστατη αυτή στιγμή, καλούμε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει. Αρκετά διαίρεσε την κοινωνία και το κόμμα του. Να αποσύρει το νομοσχέδιο. Καλούμε επίσης τους υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων, που για λόγους συνειδήσεως είναι αντίθετοι, να μην υποχωρήσουν. Να έρθουν στην ολομέλεια και να μιλήσουν, να καταψηφίσουν, να μην κρυφτεί κανένας στην αποχή ή πίσω από καμία ίωση», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Αποστολάκης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των γκέι ζευγαριών στο πλαίσιο μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, πράγμα που ήδη έχει γίνει σε 36 πολιτισμένες χώρες κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής», τόνισε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υιοθεσίας και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.