ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμόγελα στην Αθήνα για τα F-35 μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν - Κατήφεια στην Άγκυρα για τα F-16

ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ / INTIME

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να «πατάει πάνω σε δύο βάρκες» για κάθε σημαντικό ζήτημα που αφορά σε κρίσιμες διπλωματικές θέσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και πολλά ακόμη θέματα για τα οποία επιδιώκει κέρδος μέσω των... παζαριών που αρέσκεται να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα δείχνει να πατάει γερά και με τα δύο πόδια σε ισχυρές συμφωνίες.

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα και από τις σημερινές επισκέψεις του Άντονι Μπλίνκεν σε Άγκυρα και Χανιά, στην τέταρτη κατά σειρά περιοδεία του από τον περασμένο Οκτώβριο, στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία και στην Αίγυπτο. Μια περιοδεία που μαρτυρούν την ύστατη προσπάθεια του Αμερικανού ΥΠΕΞ για αποφυγή γενικευμένης σύγκρουσης.

Το ψυχρό κλίμα στην Άγκυρα

Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να συμβάλλει, διατηρώντας τις αποκλίσεις από τη Δύση. Στο «παζάρι» πρώτα τα F-16 και μετά η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν ήταν κάθετος πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ενώ πολύ μακριά παρέμειναν οι θέσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον και στο θέμα της Γάζας (όπου υπάρχει τεράστια διάσταση απόψεων) με αποτέλεσμα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να φύγει σχεδόν «ψυχραμένος» για τη συνέχεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Η «σιωπή» από την Άγκυρα που ακόμη και στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν συμπεριλαμβάνεται ως θέμα τα F-16 ομολογεί πολλά για το κλίμα. Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμνετ ο κ. Μπλίνκεν έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του, κ. Φιντάν το θέμα της παράκαμψης των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών προς την Ρωσία, ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο χωρὠν.

Η αμοιβαία εκτίμηση Αθήνας - Ουάσινγκτον

Με φόντο την αεροναυτική βάση της Σούδας (που έχει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές συμμαχικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου) συνάντησε στα Χανιά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ένα ενδιάμεσο ταξίδι που είχε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από το αμέσως προηγούμενο. Το εγκάρδιο κλίμα της συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, η επιστέγαση των συμφωνιών (και στο αίτημα για τα F-35), αλλά και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών, δείχνουν έμπρακτα το ποσό σημαντικός εταίρος είναι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, ο Άντονι Μπλίνκεν επιβράβευσε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για εξομάλυνση την συμβολή σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για απόλυτη επιτυχία: «Πήραμε όλα όσα ζητήσαμε», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο ερώτημα για το πότε θα έρθει η απάντηση στο ελληνικό αίτημα για τα F-35, το «η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και θα πάρει όσα συμφωνήθηκαν» τα λέει όλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μπλίνκεν εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η πώληση των F-35 και τον διαβέβαιωσε ότι η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου είναι ζήτημα χρόνου. Μάλιστα τον ευχαρίστησε και δημόσια για τη στάση της χώρας μας, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν κατακλείδι, για τους Αμερικανούς ένα ιδανικό σενάριο θα ήταν να προχωρήσει στα μέσα του μήνα η έγκριση της Σουηδίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να «ξεκλειδώσουν» ταυτόχρονα τα αιτήματα για τα F-16 και τα F-35.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης