ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ πιο ισχυρή από ποτέ - Γάζα και F-35 στην ατζέντα

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ πιο ισχυρή από ποτέ - Γάζα και F-35 στην ατζέντα
Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου, ο Άντονι Μπλίνκεν όπου και συναντήθηκε στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι το Αμάν της Ιορδανίας.

Όλος ο διάλογος Μπλίνκεν - Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Άντονι Μπλίνκεν: «Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι' αυτό. Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνης, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει.

Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ».

Η συνάντηση ακολούθησε εκείνης που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Τουρκία, όπου και συζήτησε με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε live

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφθασε στη Σούδα 20 λεπτά πριν τις 6 το απόγευμα και εκεί τον υποδέχθηκαν ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Οι πρώτες αφίξεις

Σύμφωνα με το Cretapost, από τις 4 το απόγευμα είχαν αρχίσει να καταφθάνουν οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί που θα μετείχαν στη σπουδαία συνάντηση και τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Η ατζέντα της συζήτησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση ξεχώρισαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με δεδομένες τις πρόσφατες υψηλόβαθμες επαφές του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.