ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα πάρετε όσα έχουν συμφωνηθεί» - Τι λένε κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μπλίνκεν - Μητσοτάκη

«Θα πάρετε όσα έχουν συμφωνηθεί» - Τι λένε κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μπλίνκεν - Μητσοτάκη
Γ.Τ Πρωθυπουργού

Την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν, καθώς οι δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο των διπλωματικών σχέσεων που είχαν ποτέ, όπως τόνισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά.

Όπως ήταν ήδη γνωστό πριν φτάσει ο κ. Μπλίνκεν στα Χανιά και επισκεφθεί το σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού, ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρισκόταν το ελληνικό αίτημα στο Κογκρέσο για την αγορά των F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κατά τη συζήτηση ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που καθυστέρησαν την απάντηση των ΗΠΑ μέχρι τώρα και δεσμεύτηκε για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση για τα F-35, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε επί λέξη: «Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

«Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε» από τις συνομιλίες έλεγαν επίσης οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και εξηγούσαν ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα της ατζέντας» στην κατ' ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών. Ανέφεραν επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω θετικά βήματα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

«Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ πιο ισχυρή από ποτέ»

Εξάλλου, νωρίτερα και κατά την άφιξη του κ. Μπλίνκεν στα Χανιά , η κατ' ιδίαν συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τους δύο άνδρες να έχουν τον παρακάτω διάλογο μπροστά στις κάμερες:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Άντονι Μπλίνκεν: «Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι' αυτό. Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας.

Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνης, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό. Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει.

Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ».

Η συνάντηση ακολούθησε εκείνης που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Τουρκία, όπου και συζήτησε με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.