ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραστικά μέτρα για την οπαδική βία στο τραπέζι του Μαξίμου: Πιθανή η διακοπή πρωταθλημάτων

Δραστικά μέτρα για την οπαδική βία στο τραπέζι του Μαξίμου: Πιθανή η διακοπή πρωταθλημάτων
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας συζητήθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα Σάββατο (9/11) ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, μετά το βαρύ τραυματισμό του αστυνομικού κατά τα επεισόδια στο Ρέντη.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες είναι η διακοπή των πρωταθλημάτων του επαγγελματικού αθλητισμού, η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς φιλάθλους ή το κλείσιμο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών.

Στη σύσκεψη συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ.

Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρος και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Μαρινάκης: «Όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή»

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης:

«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλει ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη παρέμβαση για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», τόνισε.

Βορίδης: «Δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες - Οργισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που έκανε λόγο για «επίμονο φαινόμενο» και για εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «έχουμε πράξη με ανθρωποκτόνο δόλο», αφού, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «αυτές οι φωτοβολίδες του ναυτικού είναι πολύ ισχυρές και όταν τις στοχεύεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να στοχεύσεις στο πόδι, δεν έχει τέτοια ακρίβεια. Εδώ σημαδεύεις άνθρωπο να πας να τον σκοτώσεις».

Συγχρόνως, «εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι, πραγματικά, την οργή του πρωθυπουργού για αυτήν την κατάσταση». Και, ζητώντας να δούμε τι θα προκύψει από την κυβερνητική σύσκεψη, τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα περισσότερο. Ό,τι έχουμε κάνει - που έχουμε κάνει πολλά και ορισμένα από αυτά έχουν αποδώσει - δεν είναι αρκετά».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ενέργειες «δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες, πρόσχημα είναι, πια, η ομάδα», ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε, αμέσως μετά: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διωχθούν επαρκώς, βαριά και προσηκόντως συμφώνως με τις πράξεις που έχουν κάνει. Αυτές είναι βαρύτατες κατηγορίες, στην πραγματικότητα πηγαίνουμε στο ανώτατο όριο ποινών [...] εδώ, κυρίως, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πλαίσιο. Με την αφορμή που χρησιμοποιείται κάθε φορά για να γίνονται αυτές οι βαρύτατες εγκληματικές πράξεις. Η αφορμή είναι η αθλητική συνάντηση», επέμεινε εξ άλλου.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε πως «έχει ενεργήσει, έχει κάνει αυτά τα οποία μπορεί να κάνει». Ειδικώς δε, για την κριτική που δέχεται η ΕΛΑΣ για τις μαζικές προσαγωγές στο γήπεδο την Πέμπτη, δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με τη δράση της Αστυνομίας. Εν προκειμένω, «έχει συμβεί ένα βαρύτατο κακούργημα, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, προφανώς ο ύποπτος είναι ακόμη εκεί [...] η Αστυνομία θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου προκειμένου να βρει ποιος είναι εκείνος που τέλεσε την πράξη [...] (μήπως) έπρεπε να ανοίξουμε τις πόρτες να φύγει;», διερωτήθηκε ακόμη. Ενώ παρατήρησε ότι «όλες οι ομάδες θα έπρεπε [...] να συνεργάζονται».