Κασσελάκης για αποχωρήσαντες: Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά και τον προϋπολογισμό.
Η συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
«Μια βαριά ημέρα σήμερα λόγω της απώλειας του Βασίλη Βασιλικού», ανάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της ομιλίας του, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να κρατά ενός λεπτού σιγή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κόμμα έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης μέσα σε εννέα χρόνια και πως σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας, μία πραγματικότητα που καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε.
Σε σχέση με τους αποχωρήσαντες, τόνισε πως η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία και θα είναι 47 βουλευτές διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός: «Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους. Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές. Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία. Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός κι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ανάγκη ενός ανοιχτού, αποδοτικού, κοινωνικού κόμματος που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό: «Εμείς είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά».
«Θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου κι εξόδου από τη Βουλή μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Είναι μία νέα αφετηρία για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί- μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες».
Σε σχέση με την επιστολική ψήφο, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και πως απαιτεί απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων.
Όσον αφορά την «πόρτα» Σούνακ σε Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, έθεσε όμως ερωτήματα για τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού: «Αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας. Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».
Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε πως αντί για ένα δημόσιο φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2021 που «είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων», προτείνοντας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας κι ως προς αυτό το πρόβλημα: «Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων. Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κι αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης από την ΕΛΣΤΑΤ για έναν ενάρετο κύκλο κι όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».
Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Ως προς τον προϋπολογισμό, επισήμανε χαρακτηριστικά «δείξε μου τον προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι»: "Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες. Έχουμε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλής εργασιακής σταθερότητας και υψηλών εργάσιμων ωρών".
Την ίδια ώρα, παρότρυνε τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να προχωρήσουν άμεσα σε τέσσερις βασικούς άξονες, στη φορολογική δικαιοσύνη για ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, με έσοδα- έξοδα, με ένα μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαβίωση του πολίτη κι εδώ με βάση έσοδα – έξοδα, με αύξηση μισθών, επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του ΦΠΑ, κράτος κοινωνικής πρόνοιας.
Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την ασφάλεια του πολίτη κι αναφορικώς με την προστασία από φυσικές καταστροφές κι ο τέταρτος άξονας με τη στεγαστική πολιτική.
Ο κ. Κασσελάκης έκλεισε την ομιλία του με μερικά σημεία για την εξωτερική πολιτική: «Βρισκόμαστε στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μια συνάντηση που ήδη έχει προκαλέσει τους μύδρους του κ. Σαμαρά. Ο οποίος εξελίσσεται σε κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη. Όσο κι αν τον κρύβουν τα ΜΜΕ όπως καθετί που ενοχλεί τον εκλεκτό τους, ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως οφείλει, ως πρωθυπουργός, να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας. Η ΝΔ βάζει πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μας τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Ο πατριωτισμός είναι δική μας πράξη, όχι λέξη. Είμαστε η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά. Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι «κόκκινες» γραμμές του κόμματος είναι καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.